Oko promatrača

19.08.2005., petak

ZNATE L´PRIČU O VASI PELAGIĆU? (1. dio)

I ja sam je tek onomad čuo! Dakle, za one koji ne znaju: Vasa Pelagić (1838.-1899.) je bio učitelj, prosvjetitelj i borac za socijalnu pravdu. Rođen je u Bosanskoj Posavini, u mjestu Gornji Žabar (koje se danas po njemu zove Pelagićevo). Zbog svojih socijalističkih stavova te žestokog kritiziranja crkve i vlasti u Srbiji, velik dio svog života proveo je u zatvoru, a u onom požarevačkom je i umro. U narodu je postao popularan najviše zbog svoga djela Narodni učitelj, u kojem je skupio mnoštvo savjeta o potrebi zdravog življenja. Knjiga je pisana jezikom razumljivim za široke narodne mase i u skladu s tadašnjim dostignućima znanosti. U rukama mi je njegovo četvrto izdanje (1893.) iz kojeg sam odlučio ovdje izvaditi najzanimljivije dijelove.

Ispitano je i dokazano jasnim primerima da najviše ima na svetu telesnih i umnih nakaza zbog oskudice u svetlosti i čistom vazduhu, pa onda zbog rđave i slabe hrane, tuge i teškog rada. Tu istinu potvrđuju nam i živi primeri, koji su i nama pred očima i u pameti. Mislimo na pojavu kretena u Štajerskoj. Oni su onako nakazni i telom i umom samo zato što žive u dolinama gde sunce ili posve ne dopire ili vrlo malo traje i upire. Fabrički radnici i Eskimi sa tamnog severa daju nam takođe u tome potvrdu.

Deca roditelja koji žderu mnogo rakije ili se drugim pićem često opijaju, često moraju ma u čemu nakazna biti. Matere koje žderu mnogo špirituozna pića dok su trudne (za vreme nošenja deteta u utrobi), doneće na svet pravog bogalja, koji će jednako poboljevati i kroz kratko vreme umreti, mada su takva deca često dosta bistra. Deca takvih pijanih matera ne mogu zadugo prohodati, jer su im kosti suviše tanke, a mušići slabi. Pijanice su obično bunovni, rasejani, naduveni, pa ili upola ili posve napušteni i izgubljeni. Od pijanice retko će ko dočekati poštenog i zdravomislećeg radnika. ...Da se koliko-toliko suzbija to zlo, koje nam, kao što maločas rekosmo, užasno škodi u pogledu zdravstvenom, ekonomskom i moralnom, treba da se osnivaju društva umerenosti. U isto doba treba da rade svi koji žele dobra narodu i ljudstvu da se što jače širi novo jevanđelje novih ljudi, nauka socijalizma. Jer samo onda će nestati pijanstva i drugih zala i epidemija kada narodi budu uređeni i školovani po načelima socijalizma. Samo u tako uređenom i školovanom društvu ljudi će moći da žive, da rade i da se ponašaju po pravilima o zdravlju i po zakonima naučnog morala.

Duvan ima otrovnih čestica, to jest nikotina i drugih. U nekom duvanu ima više, a u nekom manje otrova. Tako u francuskom duvanu ima 5-8% nikotina; a u američkom manje; u turskom, srpskom i mađarskom još manje, a u "Havana" cigarama najmanje. Zbog toga je žalosno umno stanje i onih koji puše duvan u vidu cigara i na lulu, a još žalosnije onih jadnika koji meću duvan u usta, žvaću pa isisavaju. Ovi naglo prelaze u carstvo umnih kretena i blesana.

...Takvu (zdravu) hranu treba da ima redovno svaki telesni radnik. Bez tolike i takve hrane on gubi od svoga telesnog i umnog kapitala. Ako se takav gubitak često dešava, onda mora nastupiti telesna i umna malaksalost, pa zatim ova ili ona bolest, unakaženost, očajanje i smrt. Sa tom malaksalošću ne gubi samo pojedinac privrednu snagu, nego time gubi celi narod – celo društvo, jer u toku dužeg vremena rod ljudski sve više kržljavi i otupljuje, dokoturavši jednog dana u carstvo telesnih i umnih kretena – sumanutih blesana i nakaza.

...Na osnovu tih dugotrajnih posmatranja pronađeno je i utvrđeno da preterano i nesmotreno vršenje polne ljubavi ruši i telesno i umno zdravlje, i donosi razne omanje i velike bolesti muškom i ženskom polu. Prema tome, nauka kaže da je nužno za zdravlje da zdravi i odrasli parovi vrše obljubu posve umereno. Ta umerenost mogla bi se svesti na sedmičara za zdrave i mesečara za slabunjave. Dnevničari u tome gube mnogo. Ko se bar približno tako ne vlada, on spada u razvratnike, a razvratnik nije sposoban za velika dela, a još manje za šire i pravilnije umovanje. On je upola ili posve umno ograničen, prema onome što bi mogao biti da i u tome umeren bude. Ko je u vršenju polne ljubavi junak – junak preteran, taj će skoro biti umni i moralni kepec, koji vrlo često ili dolazi ili treba da dođe u ludnicu. Jer kad nas oslabi i iznuri težak poljski rad rukama, ili silno naprezanje umno, onda zar nećemo još većma malaksati kad mnogo prosipamo, ne samo krv nego najsavršeniju materiju organizma našeg! Pri slaboj hrani, teškom radu i drugim nepovoljnim okolnostima, ta preteranost još više škodi.

Ljubiti decu nezdravo je. Za nejaku dečicu nezdravo je i opasno je ljubljenje. Detence majušno treba da diše čist vazduh, a često vidiš ne samo majku njegovu nego i stotinu njih zdravih i bolesnih, pa i nakaznih, polumrtvih baba i zaražljivih osoba, koje se naklone ljubiti i cmakati decu ne samo u lice već i u usta. I odrastao čovek često se guši kad ga ljubi u usta kakav bolesni ili smrdljivi stvor, a kamoli neće dete nejako. Pored toga što je ljubljenje uopšte nezdravo, ono je i vrlo opasno, jer tim se mogu razne bolesti prilepiti na zdravu osobu, a naročito: tifus, vrućica, sifilis, difterija, tuberkuloza, šarlah i druge. Zbog toga je nužno ostaviti međusobno ljubljenje, a naročito u usta, svuda gde nisu obadve strane potpuno zdrave i odrasle. Decu treba ljubiti negom dobrom i čistotom, a ne ustima, što im samo škodi.


- 11:14 - Komentari (22) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< kolovoz, 2005 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga