|
Ovog vikenda se u okolici Bjelovara održao peti po redu Susret brđana, nakon Fužina, Splita, Pule i Osijeka (Baranje). Susreti koji su osmišljeni kao gastro-rally su spoj obilaska staze, ali u ovom slučaju autima i predstavljanja gastronomije kraja koji je domaćin, odnosno krajeva iz kojih dolaze klubovi brđana.
Iz našeg odreda su sudjelovali Žarko, Čele, Boris i Sandra uz pridruženog člana Ninka (još uvijek nije sjever-jugovac) kao ekipa Svi predsjednikovi ljudi. Iz Rijeke je još sudjelovao KB Veli Jože iz OI Primorje.
Na put smo krenuli u petak poslije posla, autom koji je obavezni dio zajedničke opreme. Smješteni smo bili u SRC Kukavica nedaleko Bjelovara gdje su nas organizatori odmah oduševili jer smo nakon što su nas smjestili dobili večeru koja se sastojala od kotlovine i mesa s roštilja. U subotu je nakon obilnog doručka slijedila staza kojoj je za cilj predstaviti kraj i njegove ljepote. Kako se prelazi 100 - 200 km, ovisno o susretu razumljivo je da je auto neophodan. Kontrolke su bile: lovački dom Babinac, planinarski dom Kamenitovac, konjički klub Veliko Trojstvo, park u centru Bjelovara te Lovrakov centar u rodnom mjestu Mate Lovraka gdje su uređeni mlin kao spomen na Družbu Pere Kvržice i vlak u kojem je sniman Vlak u snijegu (a Sandra presretna). 
Naravno da smo imali i zadatke koje smo morali izvršavati na kontrolkama - gađanje iz luka sa strijelom, 
kuglanje s visećom kuglom, vezivanje čvorova s preprekama, 
slaganje puzzle sa znakom 100 godišnjice, pecanje ribica od stiropora (to ćemo napraviti za naše klince) te na cilju dizanje šatora, test i dnevnik puta. Kako je ovo gastro-rally na svakoj kontrolci nas je dočekalo i nešto za prigrist, kiflice, razni sirevi i namazi (Bjelovar je kraj sireva), panceta, razne salame, među kojima i konjska, a za ručak gulaš iz kotlića.
U subotu navečer slijedi još jedan uobičajeni dio ovih susreta, a to je gastro predstavljanje svoga kraja. Mi smo na prijedlog Velog Jože pripremali dvije vrste namaza i brudet od sipe, to smo pripremali na licu mjesta, 
a ponjeli smo palentu, suhih smokava, pogače od smokava, medicu i domaće vino i rakiju. Čega je sve bilo na stolovima ostalih klubova neću vam ni spominjati jer ćete odmah biti gladni, i tako je uz muziku lokalnog benda i dobru "spizu" prošao još jedan dan. Nedjelja, obično dan za spremanje i odlazak kućama, nije bila takva već smo imali još aktivnosti. Ujutro smo posjetili vinograde Daruvarske vinarije te imali degustaciju vina i grožđa, a po povratku u centar nas je dočekao svečani ručak - odojak i janjetina te zatvaranje Susreta. Kako na žalost neki od članova naše ekipe nisu ozbiljno shvatili natjecanje, osvojili smo 11 mjesto od 24 ekipe.
Iduće godine ide se u Trogir!
Vaša S-J
|