Quis custodiet ipsos custodes?

nedjelja, 08.06.2014.

Ni 50:47, ni 97:0, već 0:194

"Jednom kad čujete detalje pobjede, teško ćete ju razlikovati od poraza."
Jean Paul Sartre

Završila je drama na Iblerovom trgu.

Premijer je odigrao pomalo iznenađujuće, dopuštajući tajno glasanje. Na kraju je pobijedio, i izbacio nekad najpopularnijeg ministra iz vlade i sada osokoljen tim rezultatom, po svoj prilici kreće u daljnji obračun sa neistomišljenicima. Iako u toj pobjedi ostaje gorak okus poraza, ali eto, postigao je što je naumio.

Iako su poslije maratonske sjednice malo utihnuli disonantni tonovi, ostaje neosporna činjenica da je vladajuća stranka duboko podijeljena. Sama po sebi podjela i različita mišljenja koja su do nje dovela ne bi nužno morala biti loša, kada oni ne bi skoro svo vrijeme trošili na unutarstranačke razmirice, i kada bi se svi skupa posvetili borbi za napredak našeg društva i za ekonomski oporavak.
Međutim, oni se na svim razinama najviše bave sami sobom, i iako ih građani za to kažnjavaju neizlaskom na izbore, što automatski znači pobjedu onihh koji imaju odanu vojsku birača, ponašaju se kao da se to njih ne tiče.
Da im je stalo do društva u cjelini, ne bi u ovu priču ni ulazili, nego bi ju riješili između 4 zida, i u interesu svih nas, a ne samo jednog ili drugog lobija. U stvari, da im je stalo do svih nas, tih lobija ne bi ni bilo, nego bi svi zajedno radili u općem interesu.

Ako ste pogledali, na žalost prekratko, gostovanje našeg sugrađanina Kruleta u "Nedjeljom u dva", zaista je teško ne složiti se sa njegovim stavovima.

Nužna je korjenita promjena u društvu, ne samo na vlasti, jer ovi na vlasti su proizvod ovakvog društva i defetizma koji vlada. Nužna je promjena percepcije politike kao nečega u čemu većina ne želi participirati, i nužna je promjena percepcije da uvijek glasamo protiv nekoga, i da imamo samo izbor između HDZ-a i SDP-a.

Ne slažem se sa Kruletom da HDZ i SDP imaju vojsku birača, jer očito je da su SDP-ovi puno netolerantniji prema propustima svoje stranke, dok su HDZ-ovci slijepo lojalni i uopće ništa ne propitkuju, samo izlaze i zaokružuju one koji su nas uništili.
Ali je činjenica da dokle god su sigurni u to da će netko glasati za njih, ili protiv onih drugih, i dok nema neke korektivne opcije na političkoj sceni, neće ni promijeniti obrazac ponašanja.
Dokle god izlaznost bude ovako očajno niska, to je voda na mlin opciji koja je upropastila zemlju.

Prebrojavaju se glasovi, broje se pobjednici i poraženi posliej jučerašnje maratonske bitke, i pri tome mi se čini da se zaboravlja ono najbitnije.

Nije rezultat sinoćnje borbe 50:47 za Milanovića.

Rezultat je 97:0 za Karamarka.

Jer zaista je potrebno da Karamarko i ostali pripadnici osuđene organizacije ne rade ništa, već samo da puste vladajuće da se koprcaju u svojoj nesposobnosti, pa da se opet vrate na vlast.

I ovo brojanje glasova kao na utakmici je pomalo simbolično, kao da igraju neki perverzni sport u kojem smo mi samo figure kojima se poigravaju, i čijim sudbinama se igraju, bitni im samo kada ih treba zaokružiti, da bi nas nakon toga do sljedećih izbora jahali i uništavali.

Ali pravi, točni i realni rezultat je 194 : 0 protiv Republike Hrvatske i većine njenih građana.

Očito je da joj ni jedna opcija ne donosi ništa dobro. Jedna joj donosi puno zla, ali ova trenutna ne donosi ništa dobro, a to je ljudima dovoljno da ih izjednače.


U gradu se održava Ogulinski festival bajke. Grad je opet pun izletnika za koje se nadamo da će se vratiti prepuni pozitivnih dojmova, i neće dozvoliti da im smrad kanalizacije koji se nesnosno širi oko Komiteta gdje je centar svih događanja i ishodišna točka svih izletnika, pokvari utisak.

Dojma sam da je ovu priliku trebalo bolje iskoristiti za promociju našeg grada, njegovih obrtnika, poljoprivrednih proizvođača, da su i priredbe mogle biti drugačije organizirane i uključiti veći broj ljudi i organizacija, od društva "Naša djeca" na dalje, ali to je u domeni i na dušu organizatora.

Kao što je smrad koji se širi gradom na dušu zna se koga.


Na današnji dan 632. umro prorok Muhamed, 1986. nacistički ratni zločinac Kurt Waldheim postao predsjednik Austrije.

"Jednog dana bit ćete dovoljno stari da opet počnete čitati bajke."
C.S.Lewis

- 16:35 - Komentari (2) - Isprintaj - #