DAN 28
Dan Odlučili Kako Pošteno Siti
Nije
uvijek lako spavati na divlje. Nekad
imamo sreće s izborom lokacije, a nekad baš i ne. Ali upravo zato što nam se
tijekom Otočne Odiseje rijetko pruža prilika za spavanje u normalnom ležaju,
spavanje u krevetu je još slađe. Robert Predrag Žmire i ljubazno osoblje Laganinija dopustili su nam da prenoćimo
u opuštajućim prostorima beach bara na otvorenom, tako da ovu noć možemo
nazvati fancy spavanjem na divlje. Još smo k tome imali društvo i
zaštitu simpatičnog barba Ive. Pa di ćeš bolje... Još jednom, i ovim putem,
zahvaljujemo Žmiri, Jeleni, Joki i ostatku ekipe Laganinija
na izvrsnoj hrani, druženju i smještaju.
smo započeli s obilnijim doručkom i povremenim zavirivanjem u Žmirin frižider,
a zatim smo krenuli put otoka Šolte. Nismo ostali previše impresionirani
Nečujmom, pa smo se odlučili za Stomorsku. Već samim približavanjem uvali, netko
nas je prepoznao i pozitivnom nas gestom mamio na piće u svoj restoran. Ubrzo
smo upoznali vlasnika restorana Turanj,
gospodina Marina Jelinčića, koji nas je ljubazno ugostio i pokazao zanimanje za
tijek ekspedicije. Šime nije propustio pogledati i prokomentirati raznolik menu restorana. Razgovor je ubrzo
(očekivano) krenuo u smjeru ribe i ponude ribe u hrvatskim restoranima, ali je
ipak završio degustiranjem odličnog domaćeg pršuta i paškog sira.
smo se popesti na najviši vrh Stomorske – Vela Straža. Uspon nije dug i težak,
a kao i većina najviših dijelova pojedinih otoka pruža veličanstven pogled na
plavo more, obližnje otoke i obalne gradove. Nismo propustili ni brzinski
razgledati Gornje selo i njegove kamene kuće i raznobojne škure – motive koji
nas prate već duže vrijeme na otocima koje smo posjetili.
se približavao zalazak sunca, požurili smo u kajake, odnosno prateći brod i
zaputili se na Brač. Iako smo malo strahovali od splitskih vrata zbog gustog prometa i neopreznih divljaka na gliserima i jahtama, naš strah se pokazao neopravdan. Na putu za Brač obistinile su se, u zadnje vrijeme, česte
tvrdnje i prorokovanja muškog dijela
ekipe Otočna Odiseja o dolasku vremena za plavu ribu (i smokve, između ostaloga
:)). Nismo propustili priliku za panulu. Škić je u gumenjaku brzinski uhvatio
rumbaca, a zatim i ušatu, koju je potom ulovio i Šime u kajaku.
zaslužena večera. Svjež ulov, salata, tikvice,
patlidžan i tostirani kruh na Šiminoj grill tavi za hitne slučajeve. Draž
Otočne Odiseje. Želimo si takve večere i dalje. Ne moramo ni spomenuti da se
nadamo većim ulovima i sljedećih dana. A tek kad počnu one ribarske pričeee...
i zadovoljni odlazimo na spavanje – ovoga puta ipak na divlje. Sutra istražujemo otok Brač.









