'USTANAK U SRBU'

28.07.2016.

ŠOKANTNA ISTINA O ‘USTANKU U SRBU’:
Hrvatsku djecu su živu bacali u Dabinu jamu!

Autor: Andrija Kačić Karlin
Subota, 25. srpnja 2015.

Image and video hosting by TinyPic

Prošle godine 27. srpnja na obroncima iznad Srba dovršena je ekshumacija pobijenih Hrvata na dan kada se i bivšoj Socijalističkoj Republici Hrvatskoj slavio – Dan ustanka.

– Sve se odavno zna. Na ovome mjestu su žrtve, djeca i odrasli, živi bacani u tu jamu. Zato želim podsjetiti da je to bilo odmah nakon pucnja prve puške u Srbu. Vrijeme je da se naša država jasno odredi prema tim događajima. Pa, bar se ne bi trebalo okupljati i slaviti tu prvu pušku, jer je poznato kako je ona krenula”, izrekao je ove rečenice biskup gospićko-senjski Mile Bogović na završetku ekshumacije na Dabinu vrhu u gustoj šumi, u blizini Donjega Srba.
Na tom mjestu iznad sela Brotnja, u dubokoj jami, pronađeni su ostaci 19 žrtava, mještana hrvatskih sela ubijenih u ljeto 1941. U dane srpske pobune koja se i dan-danas u nekim političkim krugovima obilježava i proslavlja kao početak ustanka u Hrvatskoj. S brojnim eminentnim političarima… Tako će biti i sutra na tom istom mjestu.

Biskup Mile Bogović pojašnjava…
– U naletu prve puške koja je puknula 27. srpnja 1941., nakon toga se ovo ovdje dogodilo, pobijena je cijela hrvatska obitelj Ivezić.
Unatoč zločinačkom zavjetu šutnje istina se nije mogla sakriti. U “danima ustanka” krajem srpnja 1941. godine ubijena je cijela obitelj Ivezić, čak 32 člana. U Dabinoj jami otkriveni su posmrtni ostaci 19 osoba. Vjerojatno su ostaci ostalih nestalih osoba na nekoj drugoj lokaciji.

Ekshumaciju je organiziralo Ministarstvo branitelja po nalogu Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, a teške radnje izvlačenja posmrtnih ostataka izveli su članovi Gorske službe spašavanja.
Sam ministar Predrag Matić koji je također bio nazočan ekshumaciji ustvrdio je:
– Ovdje smo kao predstavnici Vladine politike da je žrtva – žrtva i da svaka žrtva zaslužuje dostojno počivalište, ovdje smo došli da nakon 73 godine ekshumiramo posmrtne ostatke ovih žrtava, da ih dostojno pokopamo.

Pomoćnik ministra branitelja, pukovnik Ivan Gruić tom je prigodom dodao:
– Pretpostavlja se da je riječ o posmrtnim ostacima obitelji Ivezić. Mora se znati da su od živuće rodbine obitelji Ivezić uzeti krvni DNK uzorci, što znači može se pristupiti identifikaciji.

Uistinu je bilo mučno svjedočiti ekshumaciji, redovi posloženih posmrtnih ostataka, sustavno označeni i poredani stajali su nedaleko duboke jame u koju su žrtve bacane – žive. Mukotrpan i mučan posao završen je vrlo profesionalno.

– Ostaci koje smo pronašli pripadaju osobama od dječje dobi od staraca, rekao je prof. dr. Milorad Kubas iz Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku.

Ekshumaciji je bio nazočan i biskup Mile Bogović. On je istaknuo:
– Bar je sada jasno da se u Srbu ne bi trebalo okupljati i slaviti ustanak 27. srpnja. U tom ustanku se ovo i dogodilo!

Inače, u ovom kraju istočne Like Hrvati su praktički nestali, iščezli. Nedvojbeno i zaslugom “ustanika” iz srpnja 1941. godine. Primjerice, župa Boričevac prije 75 godina brojila je 2.000 hrvatskih mještana, no nakon ljeta 1941. hrvatski živalj je doslovce nestao. Selo je posve uništeno i spaljeno, zauvijek je nestalo s topografije tog područja.

I ovom ekshumacijom na vidjelo izlazi istina o ustaničkom, zapravo četničkom teroru iz 1941. godine kada se s tih područja hrvatsko stanovništvo nakon brojnih pokolja moralo iseliti. Tko nije izbjegao teško bi izvukao živu glavu. U tim krajevima popis zločina nad Hrvatima je užasan…

U Drvaru je ubijeno više od 300 Hrvata, u Bosanskom Grahovu šesdesetak, a pogubljeni su i hodočasnici nedaleko Drvara koji su se vraćali vlakom s proslave blagdana Svete Ane. Mučeničku smrt nije izbjegao ni svećenik Waldemar Maximilian Nestor…

Ekshumacija posmrtnih ostataka hrvatske obitelji Ivezić iznad selo Brotnja nedaleko Srba otvara pitanja o političkoj moralnosti i čestitosti pa i smislenosti proslave Dana “ustanka”. No, kada je naša aktualna politika držala do morala, čestitosti i smisla?

Autor: Andrija Kačić Karlin
(HRVATSKI FOKUS)

Subota, 25. srpnja 2015.

NAPETO U SRBU

27.07.2016.

U PROSLAVU I PROSVJED A HSP-A
U Srbu, uz veliko policijsko osiguranje, proslava 75. obljetnice ustanka naroda Like
AUTOR:
Hina
OBJAVLJENO: 27.07.2016.

Nekoliko clanova Autohtone Hrvatske stranke prava podiglo je satore i mali kamp kod spomenika Danu ustanka u mjestu Srb kako bi sprijecili skorasnju proslavu Dana ustanka na tom mjestu.
Na fotografiji: kamp A - HSP u Srbu.

NOVO: 12:30 - U Srbu se sada nalaze i sudionici antifašističkog skupa u organizaciji SABA I SNV-a i prosvjednici koje je organizirao A HSP. Oni su do Srba došli osobnim automobilima i s tri autobusa. S njima nije i Dražen Keleminec koji je otišao na misu u Borićevac gdje će prisustvovati služenju svete mise za žrtve.

U Srbu su prosvjednici odvojeni od sudionika skupa željeznom ogradom, koji su pak počeli s obilježavanjem ustanka i polaganjem vijenaca za poginule.

Image and video hosting by TinyPic

U Donjem Srbu počelo je okupljanje sudionika antifašističkog skupa u organizaciji SABA I SNV-a kojim se obilježava 75. obljetnica ustanka naroda Like , koji treba početi u podne u podnožju velikog partizanskog spomenika gdje je, na današnji dan prije 75 godina, nakon više tjedana ustaške represije, stanovništvo ličkog kraja podiglo ustanak.

Međutim, prosvjedni skup organizira i Autohtona HSP kojeg vodi potpredsjednik A HSP-a Vladimir Kinđerski, a koji je Hini uoči skupa rekao da će to biti "mirno okupljanje, samo da bi se ukazalo na činjenicu da je SNV-ov skup eklatantni povijesni falsifikat".

Prema informaciji glasnogovornika zadarske policije Elisa Žodana pripreme i osiguranje oba skupa odvijaju se prema planu, nije došlo do uhićenja niti jedne osobe te je zanijekao da su igdje na području PU zadarske prosvjednici blokirali cestu.

Naime, proširila se vijest da policija nije propustila jedan autobus prosvjednika za skup A-HSP zbog toga što imaju majice sa neprihvatljivim obilježjima te da su oni izašli iz autobusa i zaustavili promet.

Keleminec: Uhitit će me po nalogu Pupovca

Predsjednik A-HSP Dražen Keleminec je još u Bruvnu, gdje su članovi A- HSP formirali kolonu automobila i dva autobusa za zajednički odlazak na prosvjed u Srb, rekao novinarima kako očekuje da će ga pred Srbom uhititi i to po nalogu, kako je rekao, "ministra unutarnjih poslova Milorada Pupovca". Upitan je li to lapsus, odgovorio je da nije jer da je u Hrvatskoj Milorad Pupovac i ministar MUP-a i predsjednica Republike i Hrvatske i predsjednik Vlade RH, ali i ministar financija jer "Pupovac dobiva veliki novac kad plaća po 200 kuna svakom od sudionika proslave u Srbu i trošak puta iz Srbije i BiH "i to svima onima koji su vršili agresiju na Republiku Hrvatsku".

Predsjednik A-HSP javno je pozvao Hrvatice i Hrvate da s hrvatskim barjacima dođu na "prosvjed protiv svih onih koji danas pod krinkom antifašizma dozvoljavaju slavlje četničkih zločina, protiv onih koji veličaju ideologiju Velike Srbije i četničkih zločina nad nedužnim Hrvatima Brotnje i Boričevca i drugih Hrvata na području Like od 27. srpnja 1941. nadalje, ali protiv onih koji podržavaju agresiju na Hrvatsku koja je započeta 25. srpnja 1990. mitingom četnika u Donjem Srbu i huškaškim govorima Šešelja i Raškovića".

Nasuprot tome SNV, čiji je predsjednik Milorad Pupovac, dopisom se uoči skupa pisano odredio prema zločinima nad Hrvatima u hrvatskim selima Brotnja i Boričevac, uz naglasak da se "većina srpskog stanovništva nije opredijelila za četnike, već za partizane". Sasvim je jasno, piše SNV, da su partizani bili pokretači i glavna snaga ustanka i da je ustanak bio jedini izlaz za srpsko stanovništvo Like, kojem je prijetilo potpuno fizičko uništenje. Unatoč nespornim zločinima koje su počinile četničke formacije i dio partizanskih snaga, ne može se osporiti činjenica da je ustanak u Srbu 27. srpnja 1941. postavio temelje antifašističke borbe u Hrvatskoj. Četiri godine nakon početka ustanka, bratstvo i jedinstvo Srba, Hrvata i drugih naroda toj je borbi donijelo pobjedu. Oružane borbe su počele u vidu masovnog narodnog ustanka, a ne partizanskog načina ratovanja. Dakle, za razliku od ostalih krajeva Hrvatske i Bosne, u kojima je antifašistički otpor nastajao od malih logora i borbenih grupa do brojnijih četa i odreda, u drvarskom kraju Bosne i u hrvatskom kotaru Donji Lapac ustanak se dogodio stihijski i odjednom, kao općenarodni otpor ustaškoj represiji.

SNV: Stradanja bi '41 bila veća da se većina srpskog stanovništva nije opredijelila za partizane

Puna kontrola nad postupcima raznih grupa naprosto nije bila moguća, piše u dopisu SNV-a, posebno kada se uzme u obzir da je diferenciranje ustanika na pročetnički orijentirane i na tzv. gerilce (partizane) bila proces koji je trajao neko vrijeme. Sve su to bili uzroci zločina nad Hrvatima i muslimanima. Na žalost, takvih je osvetničkih postupaka tokom ustanka bilo na više mjesta. Više je navoda u kojima se spominju zločini koje su počinili četnici i dio partizanskih snaga poput ubojstva 37 članova/ca obitelji Ivezić iz Brotnje 28. srpnja. Njihove kuće su opljačkane i uništene. Unatoč nastojanjima Gojka Polovine da spriječi osvetništvo i upozori Boričevljane, u Boričevcu je 2. kolovoza pobijeno 55 Hrvata koji se nisu, poput brojnih svojih sumještana, sklonili u Kulen Vakuf. Pod izlikom da je veći dio stanovnika sela sudjelovao u zločinima počinjenim u Suvaji, svi su do jednoga poubijani, a cijelo selo je spaljeno. Najveća osvetnička ubijanja hrvatskih i muslimanskih seljaka i građana dogodila su se u rujnu, prilikom napada ustanika na Kulen Vakuf. Sigurno je da bi osvetničkih akcija bilo i više, piše SNV zaključno, da se većina srpskog stanovništva nije opredijelila za partizane, a ne za četnike. U protivnom, hrvatsko i muslimansko stanovništvo bi već u toku rata bilo izloženo znatno širim reperkusijama koje su zagovarali veliki dijelovi četničkog pokreta.

U bivšoj je državi 27. srpnja bio službeno 'Dan ustanka naroda Hrvatske', ali je, nakon osamostaljenja Hrvatske, taj praznik ukinut i kao zamjena uveden Dan antifašističke borbe , hrvatski državni blagdan koji se slavi 22. lipnja u spomen na osnutak Prvoga sisačkog partizanskog odreda i početka organizirane antifašističke borbe u Hrvatskoj.

Tagovi

SLAVLJE BISKUPSKOGA REĐENJA U ŠIBENIKU

25.07.2016.

25.07.2016

Završilo slavlje biskupskoga ređenja u Šibeniku

"Vjerni puče šibenski, zajedno rastimo u vjeri i pouzdanju u Božju svemoć, milosrđe, vodstvo i pomoć. Preporučam se u vaše molitve i molitvom ću uzvratiti svakog dana", istaknuo biskup Rogić u nastupnom govoru

Šibenik, (IKA) - Na kraju mise biskupskoga ređenja 25. srpnja u šibenskoj katedrali novozaređenom šibenskom biskupu obratili su se predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić, generalni vikar mons. Marinko Mlakić, uime laika Igor Friedrich i dosadašnji biskup Ante Ivas.

Zadarski nadbiskup svoj je govor počeo prikazom povijesti Krešimirova grada Šibenika, istaknuvši kako ti podaci iz 11. stoljeća govore da je hrvatsko kraljevstvo već za Krešimira IV. ušlo u ondašnje europsko političko i misaono obzorje, u kojem će papinstvo biti i ostati "orijentir crkvene, duhovne, moralne, ali i političke snage".
"Drago mi je što ću dosadašnjeg "sjevernog susjeda" s Udbine odsada pozdravljati kao dragog "južnog susjeda" koji je poslan prvenstveno služiti vjernicima časne Šibenske biskupije. No, biskupstvo je na otajstven način umreženo u zajedništvo i s drugim biskupima. I nije obično, nego sakramentalno. A utkano je u tajnu biskupske službe koja stvara 'školu zajedništva'", istaknuo je nadbiskup Puljić.
Novome šibenskom biskupu obratio se riječima: "Neka Vam svijest o sakramentalnom zajedništvu dadne dostatne snage, hrabrosti i povjerenja. Jer puno je onih koji Vas prate svojim molitvama: od Vašeg časnog predšasnika mons, Ante Ivasa kojem izričem iskrenu i veliku zahvalnost za sve što je učinio i što će još učiniti, do svećenika, redovnica i redovnika i zauzetih i odanih vjernika laika. Neka Vas u Vašem radu prati pomoć Srca Isusova na čiji je blagdan objavljeno Vaše imenovanje, te posebice zagovor Blažene Djevice Marije, "Gospe Velikoga hrvatskoga krsnoga zavjeta".
Predsjednik HBK izrazio je mons. Rogiću "srdačnu dobrodošlicu u zbor Hrvatske biskupske konferencije sa željom da u zajedništvu ostvarujemo ono što Gospodin danas i ovdje od nas očekuje", zaključivši govor riječima: "Neka Vam je sretno i blagoslovljeno, dragi biskupe Tomislave. A Gospodin koji Vas je odabrao u časnu službu episkopata neka Vas blagoslovi i čuva. Živjeli!"

Obraćajući se dosadašnjem šibenskom biskupu Ivasu, generalni vikar mons. Marinko Mlakić rekao je da ovaj dan završava 20-godišnje pastirsko služenje mons. Ivasa Šibenskoj biskupiji. "Biskupiju ste preuzeli u poratnim godinama kada je trebalo obnavljati porušene crkve, župne kuće i samostane, graditi nove tamo gdje to ranije nije bilo moguće. Ali još više od toga trebalo je hrabriti vjernike da se vrate na svoja ognjišta i zgarišta te da zajedno s obnovom crkava započnu obnavljati svoje domove i obitelji. Cijelo vrijeme Vašeg biskupskog služenja bilo je obilježeno velikim promjenama, mnogim novim vjetrovima, nekima ugodnima a nekima i neugodnima. Posebno su nas zatekli i iznenadili stalni pokušaji da se u našem narodu obezvrijedi krst časni, sloboda zlatna, svetost ljudskog života i obitelji, iskreno domoljublje i evanđeosko čovjekoljublje. Trebalo je uistinu puno odvažnosti i mudrosti kroz sve te dane i godine upravljati kormilom šibenske Crkve i usmjeravati je onim putovima i prema onim lukama kamo nas zove i predvodi naš Učitelj i Spasitelj Krist", rekao je mons. Mlakić biskupu Ivasu. Mons. Mlakić je uime svećenika, redovnika i redovnica Šibenske biskupije zahvalio mons. Ivasu za sve izgovorene i napisane riječi, za sve odluke i službe koje im je podijelio, za sve pastoralne i druge pothvate koje je s njima poduzimao, zaželjevši mu da još dugo poživi u zasluženom miru i da ih prati svojim molitvama.
Novom šibenskom biskupu mons. Mlakić je rekao: "Budite nam pastir, jer trebamo pastira. Trebamo pastira koji će nas u ovim nemirnim vremenima voditi i koji će sam prednjačiti u nasljedovanju jedinog istinskog Pastira Crkve, Isusa Krista. Trebamo pastira koji će nam tumačiti Božju riječ i nauk Crkve, i koji će prvi biti njezin sluga i vršitelj te tako svojim primjerom svjedočiti vjernost Bogu i Crkvi. Trebamo pastira koji će nam s ljubavlju povjeravati službe, opominjati nas i hrabriti i koji će sam biti spreman uvijek iznova ponizno ispitivati sebe i svoju poslušnost Pastiru Isusu, poslušnom svom i našem Ocu nebeskom do smrti na križu. Oče biskupe Tomislave, dobro nam došli!"

Dosadašnji šibenski biskup Ivas zahvalio je Bogu i Gospi, svetima Nikoli, Anti i Klari na svemu što je primao, davao i darivao. "Za sve grijehe, propuste, slabosti i sablazni tebe Bože Oče, Sine i Duše Sveti i vas braćo i sestre molim oproštenje", rekao je. Novom biskupu Rogiću mons. Ivas poručio je: "Uđi u lađu šibenske Crkve, koju ti je povjerio Bog Duh Sveti. Primamo te otvorena srca. Pružamo ti ruke. I sklapamo ih! Molimo za te, i molit ćemo s tobom da 'Sve i u svemu bude Krist!' Da ovaj narod hrvatski živi 'životom u izobilju!' na svome moru, polju i kamenu. Da se ne da zavesti ili iznevjeriti. Stavi svoju ruku u ruke Onoga koji drži 'timune i jedra' svih naših lađa. On je Gospodar, naš Iskon i Luka vječna. Zaveslaj na pučinu! Baci mreže! Ima mora!"
Govoreći u pjesničkom duhu o svojoj službi, mons. Ivas rekao je: "Trebalo je veslati, jedriti i ploviti, niz vjetar i protiv vjetra… (…) A bilo je i bonaca i oluja, dignutih i spuštenih jedara, i plićaka i grebena podvodnih i dubina nedostižnih. Bilo je i punih i praznih mreža, i razdrtih. I ribarskih razgovora, prigovaranja i nesuglasica. I straha, mrkline i vedrine. I tuge i radosti. Bilo je sumnja, malodušja i malovjernosti, kad je Učitelj morao koriti. 'zašto ste posumnjali' i 'što se bojite, malovjerni'. Bilo je i slavlja i ushita, suza i pjesme".

Uime laika novoga biskupa pozdravio je vjeroučitelj i ravnatelj Ekonomske škole u Šibeniku Igor Friedrich. "Šibenik slavi 950 godina od prvog spomena svog imena. U toj dugoj i slavnoj povijesti mnogi su ostavili neizbrisiv trag. Vjerujemo da ćete i Vi kao i Vaši prethodnici dati svoj doprinos duhovnome, kulturnome i svakom drugom boljitku naše biskupije. U svetoj zadaći navješćivanja Radosne vijesti možete računati na pomoć i nas vjernika laika, vjeroučitelja, kršćanskih obitelji, mladih te crkvenih pokreta koji djeluju u našoj biskupiji", rekao je Friedrich.

U nastupnom govoru novi šibenski biskup Rogić priznao je da je došao zbunjen i sa zebnjom, ali da se ta zebnja topila i topi svakog dana sa svakim susretom, svakim novim poznanstvom. "Sve i u svemu Krist! Neka tako počne, neka tako traje i neka se u Spasitelju po njegovoj volji dovrši!", rekao je mons. Rogić. "Vjerni puče šibenski, zajedno rastimo u vjeri i pouzdanju u Božju svemoć, milosrđe, vodstvo i pomoć. Preporučam se u vaše molitve i molitvom ću uzvratiti svakog dana. Neće nas zaboraviti ni Gospa naša, ni sveti Mihovil, ni sveti Jakov, ni sveti Nikola Tavelić i svi hrvatski mučenici", istaknuo je biskup Rogić.

Na slavlju biskupskoga ređenja okupili su se brojna rodbina i prijatelji biskupa Rogića, mnoštvo vjernika te predstavnici političkoga i kulturnoga života. Liturgijsko pjevanje predvodio je katedralni zbor Šibenik i Pivači sv. Jakova, pod vodstvom Jelene Mikulandre, uz orguljsku pratnju Nikole Lovrića Caparina . Ceremonijari na misi ređenja bili su don Roko Glasnović, biskupov tajnik i upravitelj župe Jadrtovac, i don Krešimir Mateša, katedralni župnik u Šibeniku. Biskup Rogić na misi je bio u misnici, daru Šibenske biskupije. Za misna slavlja koristit će dva kaleža, jedan je s njegove mlade mise, a drugi je dar župljana Udbine.

IKA

ZLOČINI KOJI SE U SRBU PREŠUĆUJU

24.07.2016.

Zločini koji se u Srbu prešućuju

Piše: Josip Jović



Autohtona stranka prava je postavljanjem šatora oko spomenika u Srbu htjela prosvjedovati protiv obilježavanja „dana ustanka“ 27. srpnja. Ali ih je policija uklonila. Taj prosvjed jest provokacija koja vodi sukobima, ali još je veća provokacija i uvreda cijelom narodu sama ta proslava oko spomenika zločinu, koji je 2010. dao obnoviti Ivo Sanader, dok je na njegovu otvaranju govorio tadašnji predsjednik Ivo Josipović. Anarhija počinje tamo gdje država ne želi uspostaviti red. Taj je spomenik, naime, trebalo ukloniti, proslavu zabraniti kao što su uklonjene spomen-ploče Francetiću i Budaku.

Jezive činjenice

Činjenice iz 1941. godine, i to iz partizanske literature, upravo su porazne za sve koji i dalje obilježavaju taj 27. srpnja kao dan antifašističkog ustanka. Tog su dana na području Srba ubijena 62 čovjeka, od kojih pet žena i devetero djece. U Brotnju je u jamu bačeno 38 Ivezića, najmlađi je imao dvije, a najstariji osamdeset dvije godine. Isti dan je na pruzi od Knina prema Drvaru iz vlaka istjerano, poubijano i u Golubnjaču bačeno 300 hodočasnika zajedno sa svećenikom Waldemarom Maxilianom Vrhovcem, koji su se vraćali s hodočašća crkvi sv. Ane.

Početkom kolovoza spaljeno je selo Borićevac do temelja, a svi stanovnici toga sela, bilo ih je ukupno 200, koji nisu umakli, ubijeni su. U Krnjaušu je ubijeno 190 ljudi, od kojih 49 djece do dvanaest godina. Oni koji su iz Borićevca umakli u Kulen Vakuf, spasili su se samo zakratko. Tamo je u rujnu ubijeno više stotina Hrvata i Muslimana. Svećenik Juraj Gospodnetić je 10. kolovoza nabijen na ražanj. I narodnog heroja Marka Oreškovića su ustanici smaknuli u listopadu kod Drvara.

'Borba za opstanak'

I na sve to doc. dr. Hrvoje Klasić u stilu Vojislava Šešelja veli kako je to bila borba srpskog naroda za opstanak i za egzistenciju! Koliko li je u jednoj rečenici ovog pedagoga, predavača povijesti na zagrebačkom Filozofskom fakultetu sadržano jezive ignorancije, neuvažavanja činjenica, zastrašujuće logike.

Srbi ili dio njih podigao je ustanak i 1939. nakon formiranja Banovine i 1991. nakon proglašenja nezavisnosti, uvijek zbog neprihvaćanja države kao takve. A borbom za opstanak objašnjava se i opravdava uništavanje Vukovara i pokolj u Škabrnji, Hitler je borbom za opstanak objašnjavao progone Židova i osvajanje tuđih zemalja, borbom za opstanak i Pavelić je objašnjavao ustaške logore.

Srbi su, proizlazi iz Klasićeve logike, masovno ubijali posve nedužne Hrvate da bi osigurali vlastiti opstanak, što je onda i prihvatljivo. Kako tzv. antifašisti lako upadaju u fašističku logiku.



Slobodna Dalmacija

PROGONI ŽIDOVA U SRBIJI-11.

22.07.2016.

Image and video hosting by TinyPic

(nastavlja se)

LIRSKO OSVJEŽENJE

19.07.2016.

Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

OVIDIJE U ZBIRCI EX PONTO OPISUJE ČEŽNJU ZA SVOJOM DOMOVINOM

17.07.2016.

SOTONSKA ŽENIDBA

Krvnik,
crnih sotonskih pjega na obrazinama,
pred smrt,
ženi se curom od šezdeset...

Tko će mu je ljubiti i zagrijavati?

Je li to Božja kazna ili Luciferova nagrada?

Odakle crpi snagu za ponižavanje i za podrugivanje živim i mrtvim Hrvatima?


RAZVALJENA VRATA

Stranka demonskih prdarija
puni nove hude jame
hrvatskim jecajima.

Velika vrata velikoj serebadiji
otvorena širom...


KAKO UTJEŠITI...

Lako je razpisati izbore.
I napuštati "slučajnu državu".
I vraćati se pobjedonosno.
I sito.
I osigurano.

Ali kako utješiti hrvatskoga patnika i ratnika
na hrvatskoj zemlji
oko kojega
danju i noću
alauču
srbočrtnici,
silovatelji,
kame...?


I PADE ŠATOR

POLICIJA 'JE OSLOBODILA' SRB OD ŠATORA
U trenutku kada je Keleminec ulazio u policijsku postaju na obavijesni razgovor glasno je prosvjedovao da je ovo način da „se omogući četnicima da i dalje slave“.

Trostruki obruči milicije.

L'etat, c'est Moi.
L'officier yu d'Orepina.

Spomenik četniku Šoškoćaninu
netaknut.

L'etat, c'est Moi.
L'officier yu d'Orepina.

PROGONI ŽIDOVA U SRBIJI-10.

16.07.2016.

Image and video hosting by TinyPic

(nastavlja se)

IMA LI NADE ZA HRVATSKU, IMA LI NADE ZA VUKOVAR?

15.07.2016.


VUKOVAR, „IME SVETO“, SAMO PO POTREBI I ZA CILJ?



STOŽER ZA OBRANU HRVATSKOG VUKOVARA
Br.25/2016
Tiskovnim i elektroničkim medijima
Ured Predsjednice RH
Političkim strankama RH

IMA LI NADE ZA HRVATSKU, IMA LI NADE ZA VUKOVAR?
Jedinstveni smo u cijelom svijetu po mnogim događanjima, pa tako i po slučaju da jedna Vlada ruši samu sebe.
Naša država se nalazi u sferi totalnog uništenja i destabilizacije posljednjih, skoro 5 pet godina.
Dok se političari bave sami sobom država propada, a sa njom i njeni građani. Svi se skoro nalazimo u zatvoru i postajemo dužnički zatočenici. TKO JE KRIV ZA TO?
Naredna dva mjeseca, već po viđenom scenariju, trpjeti ćemo međusobna podmetanja, optuživanja, lažne i prave afere naših časnih političara, namještanja, premještanja, a sve zbog samo jednog cilja – zasjedanja u udobnu fotelju ministarstava ili saborske klupe.
Prema dobrom starom običaju, odjednom će nešto početi raditi i oglašavati se razno-razne takozvane „nevladine“ udruge koje nemilice crpe novac za svoj nerad ili protuhrvatskih rad, upravo iz državnog proračuna kojeg pune hrvatski radnici koji jedva preživljavaju.
Pojavljivat će se razne Platforme 112, Documente, B.a.B.A-e, Centri za razno-razna suočavanja, valjda sa samim sobom, Rekom-i, Kulturnjaci kojima je bilo dobro do prije koji mjesec, pa čak i Gong, deklarirani servisi antihrvatskih „hrvatskih“ stranaka i stranih obavještajnih službi država orijentiranih nekim bivšim balkanskim savezima i integracijama.
Nitko od njih, u svom bjesomučnom, galopirajućem maršu prema foteljama i vlasti neće predstaviti hrvatskom građanstvu svoje programe: kako spriječiti nezaposlenost, kako pokrenuti gospodarstvo, kako oživjeti poljoprivredu, kako očuvati strateške nacionalne interese i državnu imovinu, kako spriječiti raseljavanje i izgon hrvatske mladeži i intelektualaca u zapadne zemlje, kako iskoristiti sredstva fondova EU i uložiti u napredak gospodarstva, kako spriječiti bankarski lobi u daljnjem kamatarenju hrvatskih građana, kako riješiti problem korumpiranog političkog pravosuđa, kako uvesti red u državnu upravu, kako izvući državu iz sveopćeg kaosa, a sebe podrediti hrvatskim građanima i sveopćim interesima države kojom bi vladali odlukom naroda.
Dakle, pripremimo se na medijsku silu koju će koristiti oni koji imaju svoje udbaške strukture u redovima njihovih urednika. Pripremimo se ponovo na obmanjivanja masa putem odašiljača velikih privatnih, ali i državnih TV i drugih postaja. Zapitajmo se što je istina i da li su objektivni u svom izvješćivanju, tko su im gosti i zbog čega su baš „oni“ u određeno vrijeme i sa kojim ciljem u eteru.
Spremite se na blagotvornost obećanja i uživajte u predizbornim nastupima zvanim „med i mlijeko“. Makar na trenutak ćete imati osjećaj blagostanja i sreće, i uživajte u tom trenutku, neće dugo trajati. Sve dok „magla na bude prodana“. Ili ideologija stara 70 godina. Ne nasjedajte, od takvog kruha se ne živi, to osjećate već dugo.
A kada dođe trenutak odluke, ne dopustite da drugi odluče umjesto vas. Samo jedan kružić vas može odvesti u dva smjera: krivi ili pravi.
Neka pravi bude vaš izbor, ali za one koji budu predstavljali dokumentirane Programe izlaska naše države iz ovoga kaosa i dužničkog ropstva. Od političkih pustih predizbornih obećanja danas imamo samo opustošenu državu. Ovo je možda posljednja prilika da našu prekrasnu zemlju ostavimo svojoj djeci u nasljeđe, na temeljima na kojima je stvorena i način na koji smo sami odlučili davne devedesete Referendumom. Odlučimo o našoj djeci, našim mladim intelektualcima, hoćemo li ih slati u svijet ili će svijet imat na dlanu u svome domu. Sve ovisi o nama, ali i o njima.
Razmislimo.
Što čeka naš Vukovar? Koga će vukovarci podržati na predstojećim izborima? One koji u svojim programima budu uvrstili strateške ciljeve, a to su:
– Vukovar proglasiti mjestom posebnog i trajnog pijeteta
– Zaštita ljudskih prava u montiranim političkim procesima
– Zaštita temelja državnosti RH (prema Deklaraciji o Domovinskom ratu)
– Sprječavanje rasprodaje strateških resursa RH poradi vraćanja inozemnih dugova ili punjenja BDP-a
– Gospodarski oporavak RH
– Demografski oporavak i socijalna sigurnost građana, pravo na Dom
– Jačanje hrvatske sigurnosno-obavještajne mreže kroz institucije, stručno osposobljene djelatnike i politički neovisne, a poradi zaštite države i građana od terorizma, nesreća i protuobavještajnog rada drugih organizacija usredotočenih na destabilizaciji države u svim resursima (kako Udbe, tako i stranih država), izbaciti antihrvatske djelatnike iz institucija sigurnosti, MUP-a, DORH-a i pravosuđa
– Donošenje Zakona o općoj Lustraciji i provođenje iste
– Vođenje suverene nacionalne i vanjske politike bez dopuštanja uvjetovanja stranih država i integracija u donošenju odluka
– Izmijeniti Izborni zakon po uzoru na druge evropske države, promijeniti način popisa stanovništva, utvrditi točan broj stanovništva RH, birača i Dijaspore, uvesti elektroničko glasovanje. Sačuvati i izmjenama učvrstititi Zakon i Instituciju Referenduma
– Riješiti dužničku krizu građana
– Vanjskom politikom i bilateralnim pravnim aktima zaštiti Hrvate u BiH, Srbiji i ostalim državama gdje se narušavaju prava Hrvata
Podržat ćemo i one koji će, za zatvaranje poglavlja 23 ulaska Srbije u EU, zemlje agresora, pravne sljedbenice bivše Jugoslavije,
– zahtjevati od iste naknadu štete (reparacije) za prekomjereno granatiranje Vukovara i drugih mjesta s teritorija Srbije,
– Reparaciju štete nastale granatiranjem i uništavanjem sa područja teritorija Hrvatske od strane iste sile
– Tražiti odštetu za ratne zarobljenike koji su proveli mjesece u logorima na teritoriju Srbije,
– Tražiti dostavu Protokola otuđenih od strane JNA iz vukovarske bolnice 18/19.studenog 1991.g,
– Tražiti davanje podataka o neotkrivenim masovnim i pojedinačnim grobnicama primarnog, sekundarnog, pa i tercijalnog tipa, svih građana RH koje se još vode kao nestale osobe u Domovinskom ratu
– vraćanje hrvatskog teritorija u granice svjetski priznate Republike Hrvatske,
– raskid svih Sporazuma, Ugovora i Deklaracija potpisanih s Ratnim tužiteljstvom i Sudom za ratne zločine počinjene na teritoriju država bivše Jugoslavije u Beogradu, te apsolutno ukidanje univerzalne jurisdikcije istog prema državljanima RH.

Navedeno ćemo izričito zahtjevati od bilo koje političke opcije koja preuzme vlast, a biti će temelj i cilj odluke o našem glasovanju na predstojećim izborima. Ne prema obećanjima i obilaženju Vukovara tijekom kampanje već u pisanom i ovjerenom obliku priloženim Programima i Projektima.

Izvor: GI SOHV
Odjel medijskih odnosa i
Službene korespodencije.

IZREKA O POLITICI I POLITIČARIMA (stara pjesma)

14.07.2016.

U MOM KRAJU I DANAS GOVORE:

ISTO KORITO, NOVI PRASCI...

PROGONI ŽIDOVA U SRBIJI-9.

12.07.2016.

Image and video hosting by TinyPic

(nastavlja se)

OSVJEŽAVAJUĆA LJEPOTA NADE

06.07.2016.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.