As the World Turns

nedjelja, 06.02.2005.

The Look That’s Got You Hooked

U proleće 1956. čuvena američka televizijska mreža CBS dobila je ponudu za novu sapunicu – ime sapunice bilo je As the World Turns. Tvorac je ovoga puta bila čuvena Irna Phillips, učiteljica iz Chicaga koja slovi stvoriteljicom žanra sapunice. Počev od 1930. Irna je bila najpoznatija scenaristica radio-drama, te je zahvaljujući toj svojoj popularnosti i uspela dospeti do malih ekrana. Phillipsova je kao pisac bila poznata po tome što je prednost davala dubljoj karakterizaciji likova i psihološkom realizmu, a ne melodrami i jeftinoj patetici, te po tome što su se kao glavni likovi u njenim delima pojavljivali lekari, odvetnici i sveštenici.

Sapunica As the World Turns nije odstupala od formata koji je Irna prethodno ustanovila – lagan tempo i vezanost radnje za nekoliko povezanih porodica. Dok su se Irnine dotadašnje sapunice uglavnom bavile jednim središnjim junakom, kakav je npr. bio dr Jim Brent u Životnome putu (Road of Life), prošireni, polusatni format omogućio je Phillipsovoj da uvede galeriju likova različitih zanimanja te da tako stvori složenije i intrigantnije priče.

No, iako se Irna držala tradicije, uvodila je i neke novine. Najpoznatija od tih novina bila je uvođenje lika koji je bio moderni pandan zboru u grčkoj drami. Osnovna svrha likova kao što je bila Nancy Hughes jest bila da kometarišu i tumače probleme, događaje i odluke koje su donosili dinamičniji stanovnici Oakdalea, mesta u kojem je smeštena radnja sapunice. Ova je tehnka umnogome pridonela popularnosti serije, te je kasnije postala jedno od ključnih mesta mnogih TV drama.

Irna je mnogo pažnje davala postepenom razvitku, jer uopšte nije volela korenite promene. Lagana, razgovorna i emotivno nabijena emisija tekla je svojim tokom – nekada čak i sporije od toga. Svaki novi lik uvođen je sporo, i uglavnom je bio ključno povezan s porodicom Hughes. Kao takva, sapunica je dobila epitet konzervativne, iako je bila prva koja je na američku daytime televiziju uvela lik homoseksualca, 1988. godine. U prvim godinama postojanja, za ovakvo određenje glavni je krivac bio sponzor — tvrtka Procter & Gamble. Divovski proizvođač sapuna grozio se priča u kojima preljub i druga nemoralna ponašanja nisu bila kažnjavana te do kasnih osamdesetih nije dopuštao abortus glavnim likovima drame.

ATWT po trajanju je druga američka televizijska sapunica, koja se svakoga dana emituje na CBS-u. Prva je epizoda stigla u američka domaćinstva 2. aprila 1956. godine u 13.30. Pre nje i sapunice The Edge of Night sve su sapunice trajale petnaest minuta — ATWT bio je prvi tridesetominutni serijal.

U početku gledaoci nisu dobro prihvatili serijal, ali su rejtinzi naglo počeli rasti druge godine emitovanja, da bi prvo mesto gledanosti po Nielsenovim istraživanjima dostigao već u jesen 1958. 1959. počeo je niz pobeda u sedmičnoj gledanosti, koji nije bio narušen u narednih dvanaest godina. As the World Turn bila je najgledanija daytime drama u razdoblju od 1958. do 1978., sa 10 miliona gledalaca svakoga dana.

Prvi kolor nastavak emitovan je sredinom šezdesetih prošloga veka — poslednji crno-beli emitovan je 17. februara 1967., a prvi jednosatni nastavak prikazan je 1. decembra 1975.

Dosad je snimljeno preko 12.000 epizoda, a desettisućita emitovana je 12. maja 1995.

- 16:25 - Pohvale i pokude (0) - Ispiši - #