petak, 27.11.2009.

Izjava za medije i javnost 26.11.



Poštovanim predstavnicima medija i javnosti,

Obavještavamo vas da je jučer, 26. studenog nastava u glavnoj zgradi Filozofskog fakulteta u Splitu u potpunosti blokirana od ranih jutarnjih sati. Održalo se samo nekoliko ispita i kolokvija, kako je i izglasano na plenumu. Nastava je na Klerikatu blokirana od 12 sati unatoč sprječavanju ulaska u zgradu studentima zaključavanjem Fakulteta. Izjave dekana u medijima stoga su obične falsifikacije. Održan je alternativni program na fakultetu - tribina o studentskim problemima te projekcija filma, nakon čega je uslijedio plenum u 20 sati.

Unatoč konstantnom isticanju od strane Uprave, kako je protiv metode blokade većina studenata Filozofskog fakulteta, te unatoč mogućnosti glasovanja protiv same blokade većinskom odlukom prisutnih izglasan je nastavak blokade. Smatramo da je glavni problem opća apatija i duboka hibernacija studentskog pokreta u Splitu. Studenti u Splitu počeli su se buditi tek nedavno, zajedno s kolegama s ostalih hrvatskih sveučilišta u borbi za potpuno javno financirano obrazovanje na svim razinama. Zbog aktualnosti trenutka, svi relevantni mediji prenijeli su informaciju o plenumu na kojem se razmatrala mogućnost blokade Fakulteta. Činjenica da je splitski Filozofski raštrkan na sedam lokacija diljem grada, dodatno nam otežava komunikaciju i koheziju. Također, istaknuli bismo kako su plakati s pozivom na plenum postavljeni na svim lokacijama fakulteta i to nekoliko dana ranije, kao i obavijest na službenom blogu nezavisne studentske inicijative za pravo na besplatno obrazovanje. Referendum kao metoda donošenja odluka ne predviđa raspravu, argumentaciju i razmjenu mišljenja, već samo odgovor na jedno postavljeno pitanje i potrebno je jako mnogo vremena da ga se kvalitetno odradi. Plenum će se za vrijeme blokade održavati svakodnevno, tako da će svi studenti moći direktno utjecati svojim glasom na daljnji tijek i ishod same blokade.

Idući plenum održati će se večeras u 20 sati, te pozivamo sve studente Fakulteta da se ovaj put odazovu i iskoriste mogućnost koju imaju - demokratskim putem izglasati (de)blokadu!

- 01:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.