Charles V, Holy Roman Emperor

petak , 29.11.2013.


Car Karlo V. (24. veljače 1500. - 21. rujna 1558.), najmoćniji vladar u prvoj polovici XVI. stoljeća. Car Svetog Rimskog Carstva kao Karlo V. Kralj Španjolske (odnosno Aragona, Leóna i Kastilije) kao Karlo I..
Po prvobitno zamišljenom habsburškom vjenčanom planu prvorođeno muško dijete Ivane Lude Kastiljske i Filipa I. Lijepog trebalo je postati nasljednik Austrije, ali prerana smrt Ferdinanda II. Aragonskog sve je te planove bacila u vodu.

Kako njegova majka zbog ludila nije mogla preuzeti vlast u Aragonu i Kastilji ta dužnost je pala na njega 1516. godine bez obzira na provedenu obuku za položaj austrijskog nadvojvode.
Koristeći financije Aragona i Kastilje uspio je pobijediti francuskog kralja u nadmetanju za položaj Svetom Rimskom Carstvu nakon smrti svog drugog djeda Maksimilijana I., austrijskog 1519 godine.






Veći dio svoje duge vladavine on provodi u ratnim sukobima protiv europskih i drugih sila. Glavni tadašnji protivnik njegovog carstva je francusko-turski savez s kojim se vode gotovo neprekidni ratovi. Na kraju uz pomoć Engleske Francuska je poražena 1543. godine, ali s druge strane Turci su ostvarili pobjedu koja rezultira ponižavajućim mirovnim sporazumom kako bi se izbjegao državni bankrot.
Tijekom njegove vladavine u Njemačkoj se javlja protestantska vjera koju prihvaća veliki broj tamošnjih kneževa koji njenim prihvaćanjem počinju odbijati poslušnost Svetom Rimskom Carstvu. Tek u trenutku pobjede nad Francuskom Karlo je sposoban u savezu s papom poslat armiju u Njemačku radi gušenja ove bune. Poslije deset godina rata dolazi do mira u Ausburgu kojim se s jedne strane regulira pravo na slobodu vjere svim stanovnicima, a s druge strane osigurana je politička budućnost labavom Svetom Rimskom Carstvu.
S tako napokon sređenim državnim poslovima Karlo V se odlučio na abdikaciju kako bi spriječio mogući građanski rat između svog sina Filipa i brata Ferdinanda od Austrije oko podjele države. U trenutku abdikacije Karlo V. je vladao današnjom Njemačkom, Beneluksom, Španjolskom, južnom Italijom , Sicilijom i Sardinijom, Meksikom, centralnom Amerikom, Kolumbijom, Peruom, Bolivijom.
Svoje zemlje on dijeli tako da bratu Ferdinandu I. daruje Njemačku nakon što mu je dao Austriju još 1521. Sav ostatak teritorija prelazi u ruke sina Filipa II..
Karlu V. u čast konkvistador Pedro de Valdivia je nazvao grad La Imperial koji je osnovao 1552. godine.








Oznake: povijest, europa

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.