ponedjeljak, 24.01.2011.

Novac i djeca

Maturalna putovanja

Jedno jutro nas dvije u tramvaju, pored nas tri gospođe pričaju kako im se srednjoškolska djeca pripremaju za maturalac.

Priča je standardna. Ide se u Španjolsku, Grčku, Češku... Cijena je od 3.000 kn na više, ovisno o aranžmanu. Nije baš lako to podmiriti, ali tko će reći djetetu da baš ono ne ide od svih u razredu. Nekako će se i to progurati. Nude na rate - može i na 5. Ali to nije sve, potrebno je djetetu dati i džeparac i još nešto kupiti. Troškovi se penju.

I tako pričaju gospođe...

I mi smo išle na svoja maturalna putovanja. Još uvijek su nam u sjećanju.

Ni tada mi nismo razmišljali koliki je to teret našim roditeljima, kao niti većina današnjih srednjoškolaca/ gimnazijalaca.

A sada, kada imamo iskustvo, mislimo da je djeci potrebno reći koliko to opterećuje naš kućni budžet, koliko ćemo se stvari morati odreći da bi smo im priuštili putovanje.

Budući su maturanti djeca (da li ih ova riječ vrijeđa sretan) sa 17 - 18 godina, većina bi i mogla dio troškova podmiriti i sami.

Mogu se dogovoriti sa roditeljima da će dio putovanja financirati sami, novcem koji će zaraditi nekim sezonskim poslom tijekom ljeta.

Na taj način će roditeljima pomoći u financiranju puta, a ako se sjetimo priče od prošlog tjedna, put će im zato biti slađi.

U ostalom, svi mi znamo da zadnja godina srednje škole donosi još i druge troškove. Tu je još maturalna večera, pripreme za fakultet, školarina za fakultet...

Sa 17 ili 18 godina oni više i nisu djeca, slažete li se?

Pozdrav,

vaše financijske savjetnice

Ana & Danijela





- 10:00 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>