ponedjeljak, 18.10.2010.

Novac i djeca

Štednja

U doba recesije, kada mnoga kućanstva jedva spajaju kraj s krajem (sindikati su izračunali da prosječna plaća pokriva 79% troškova četveročlane obitelji) možda je iritantno pisati o štednji.

Baš zato, štednja bi trebala biti novi način života (da li ste znali da se trenutno nalazimo u fazi hiperkonzumerizma?!).

Štednja ne podrazumijeva samo štednju novca direktno, novac se može (čitaj: i treba) štedjeti indirektno kroz štednju vode, struje, šampona za kosu, paste za zube, telefona, mobitela... Lista stvari može biti nepregledna.

Učenje o štednji trebala bi biti jedna od prvih lekcija koju dijete treba dobiti od roditelja.

Već samo rekle što možemo štedjeti.

Drugo pitanje je zašto štedjeti?

Tri su osnovna razloga zašto štedimo, prvo štedimo za slučajeve kada nam hitno potreban novac, drugo za slučaj kada trebamo kupiti nešto "veće", treće za mirovinu.

U slučaju da vaše dijete doba džeparac odredite iznos koje će prilikom svake isplate džeparca staviti na štednju.

U početku dok taj iznos nije velik, štedjeti se može u kasici, a nakon što se skupi veći iznos, novac možete prebaciti na dječju štednju u jednu od banaka.

Iznos koje je dijete, skupa s vama, odlučilo stavljati sa strane morao bi biti uvijek jednak s tim da se iznos na stranu stavlja "prvog u mjesecu", a ne nakon što se veći dio džeparca potroši pa što ostane.

Dogovorite se na što će dijete potrošiti svoju ušteđevinu, tako će imati motiv više da ustraje u štednji.

Uz ovaj tekst i jedna prigodna poslovica bake Ane: U radiše svega biše, a u štediše još i više!

Naučiti dijete kako raspolagati novcem je isto tako važno kao i naučiti dijete kako čitati i pisati.

Slijedeći ponedjeljak samo opet zajedno. Mjesec listopad je mjesec štednje i pisat ćemo o Svjetskom danu štednje - 31. listopada.

Pozdrav,

vaše financijske savjetnice

Ana & Danijela
- 10:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>