ponedjeljak, 13.09.2010.

Novac i djeca

Kako se novac zarađuje?

Većina djece misli kako je ponuda novca neograničena i da su roditelji ti koji im trebaju omogućiti da kupe sve što požele. Ukoliko roditelji ne vode evidenciju o novcu koji daju djeci i ne dogovore s djetetom džeparac, vrlo se lako mogu dovesti u situaciju da daju djeci više novca nego što im je potreban.

Važno je da dijete čim prije shvati da roditelji novac zarađuju radeći. S djetetom razgovarajte kako će biti lijepo kad jednog dana počne samostalno zarađivati i kupovati sve što mu je potrebno, bez da vas moli novac za svaku sitnicu. Pitanje financijske samostalnosti u razgovoru s djetetom treba pozitivno intonirati.

Potičete dijete da usmjeri svoje obrazovanje isključivo prema onome što će raditi s puno entuzijazma i interesa. Za uspjeh u poslu osim znanja od izuzetne su važnosti motiviranost, inicijativa i entuzijazam, sve što sigurno vaše dijete neće imati ukoliko bude radio posao koji ne voli.

Objasnite mu da postoje 3 mogućnosti da zaradi novac:

radeći u nekom poduzeću

osnuje vlastito poduzeće

radi kao slobodno zanimanje.

Kod djeteta potičite poduzetnički duh i objasnite mu da ukoliko uspije pokrenuti uspješan posao može zaraditi puno više novca nego ukoliko radi za plaću. Kako bi mu približili pojam plaće pokažite mu jednu platnu listu i objasnite od čega se sastoji. Koliko novca od plaće dajete za poreze i doprinose i čemu oni služi.

Navrijeme počnite objašnjavati djeci što su sezonski poslovi i kako s njima mogu zaraditi extra novac. Sezonskim poslovima posvetit ćemo poseban blog jer iz njih dijete može naučiti puno toga… ne samo o novcu.


Djeca bi se minimalno trebala oslanjati na kućni budžet koji su osigurali roditelji svojim radom. Već od ranog djetinjstva dijete treba učiti da se novac zarađuje vlastitim radom.

Slijedeći ponedjeljak samo opet zajedno i izradit ćemo kućni budžet.

Pozdrav,
vaše financijske savjetnice
Ana & Danijela


- 10:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>