ponedjeljak, 16.08.2010.

Novac i djeca

Kada započeti s edukacijom?

S roditeljima smo razgovarali u kojoj je dobi najbolje s djecom početi razgovarati o novcu.

Otvorila se rasprava da li je uvođenje trogodišnjaka ili predškolca u svijet novca i financija prerano. Koliko uopće u tako ranoj dobi djeca mogu razumjeti ovu temu.

Odgovor na ovo pitanje je samo jedno… NIJE PRERANO… a evo i argumenta.

Naša djeca su već od 18 mjeseci na meti marketinških stručnjaka koji osmišljavaju reklamne kampanje usmjerene upravo na njih.

Interes marketinških stručnjaka posebno je izražen za djecu jer je dokazano da djeca direktno ili indirektno značajno utječu na odluke roditelja kod kupnje, pa čak i vrlo vrijednih proizvoda ili usluga: automobila, odabir mjesta za odlazak na godišnji odmor, mobitela, računala…. Očito dovoljno jak razlog da se marketinški stručnjaci fokusiraju na poticanje želja kod naše djece.

U ovome leži glavni razlog zbog kojeg je dijete već u ranoj dobi potrebno početi podučavati o novcu i njegovoj ulozi te mu objasniti da osim potrošnje može donijeti još barem tri odluke o njegovom rasporedu, a to su:

- štednja
- ulaganja
- donacije.


Financijsku edukaciju djeteta trebalo bi cijelo vrijeme temeljiti na ovim postavkama. Svakoj od njih na našem blogu posvetit ćemo posebnu pažnju.

Za financijsku edukaciju nikad nije prerano, ali niti prekasno.

Slijedeći ponedjeljak smo opet zajedno, a tema je „Na koji način objasniti djeci što je novac i koja je uloga novca“.

Pozdrav,
vaše financijske savjetnice
Ana & Danijela

- 10:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>