Nos u knjizi

30.06.2020., utorak

Saul Bellow: "Herzog"

"Ako sam lud, meni je pravo, pomisli Moses Herzog. Neki su smatrali da mu fali jedna daska, a neko je vrijeme i sam sumnjao u to da je sasvim normalan. Ali sada, premda se još ponašao čudno, osjećao je pouzdanje, vedrinu, vidovitost i snagu. Zapao je u neku opčinjenost i pisao je pisma svim mogućim osobama. Ta su ga pisma toliko uzbuđivali da je od kraja lipnja neprestano putovao amo-tamo s koferom punim papira."

Tako započinje roman "Herzog" Saula Bellowa, pisca rođenog u predgrađu Montreala 1915. godine.

Kratak sadržaj:

Moses E. Herzog srednjih je godina i nedavno je iskusio (po drugi put) što znači razvod. Razmišlja o tome da se ubije. Kroz brojna nedovršena pisma koja nije nikome ni poslao on propituje svoj život.

O stilu pisanja:

Bellow nije jedan od onih pisaca koji boluju od pretjerivanja kod opisa likova i događaja. Isto tako, odlomci mu nisu krležijanski što znači da odlomak nije jako dugačak.

O djelu:

Knjigu sam odlučio pročitati zahvaljujući preporuci. Nisam do sada čitao ništa od Bellowa.
Knjiga je postigla to da ju doslovce ne ispuštam iz ruke dok ju ne pročitam. Tako da mogu reći da je prevoditelj Željko Bujas napravio odličan posao.

Inače, bez obzira na to koliko bio dobar pisac knjiga koju čitam mora me osvojiti u prvih par stranica. U protivnom odustanem od čitanja. Zato i ne pročitam svaku knjigu koju posudim u knjižnici.

Izdavač:
Globus media
Biblioteka Jutarnjeg lista

Broj stranica:
382

Oznake: Saul Bellow, "Herzog"


Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.