pollitika
Engleska (28/38)
1 Man Utd 65
2 Liverpool 58
3 Chelsea 58
4 Aston Villa 52
5 Arsenal 49

Španjolska (25/38)
1 Barcelona 60
2 Real M 56
3 Sevilla 47
4 Villarreal 42
5 Atletico M 39

Italija (26/38)
1 Inter 60
2 Juventus 53
3 Milan 48
4 Fiorentina 46
5 Genoa 45

Njemačka (22/34)
1 Hertha 43
2 HSV 42
3 Hoffenheim 41

Francuska (26/38)
1 Lyon 53
2 PSG 49
3 Marseille 48

Rusija (30/30)
1 Kazan 60
2 CSKA M 56
3 Dinamo M 54

Rumunjska (18/34)
1 Dinamo B 38
2 Unirea U 35
3 Cluj 32

Nizozemska (25/34)
1 AZ Alkmaar 63
2 Twente 54
3 Ajax 51

Portugal (20/30)
1 Porto 42
2 Benfica 40
3 Sporting 38

Ukrajina (18/30)
1 Dynamo K 46
2 Metalist K 37
3 Vorskla 36

Nogometni trener

24.09.2008., srijeda

10 najboljih europskih liga

Možda niste znali ali 10 liga koje su navedene s lijeve strane ovog teksta su 10 najjačih, najkvalitetnijih liga u Europi u posljednjih 5 godina. Redoslijed nije slučajan, upravo po tom reduslijedu su poredane najbolje europske lige.
Naravno, redoslijed je dobiven pomoću rezultata klubova iz dotičnih liga u vremenskom periodu proteklim 5 godina. U obzir su uzeti samo rezultati postignuti u euro kupovima, dakle u Ligi prvaka i UEFA Cup natjecanju.
Pokušat ćemo iz tjedna u tjedan pratiti stanje na ljestvicama ovih lige koje su uglavnom sve tek počele izuzev Ruske lige koja je pri kraju (još 8 kola) i koja će dati prvog poznatog predstavnika u Ligi prvaka za sezonu 2009/2010.

Photobucket

Ne iznenađuje vrh ljestvice jer znamo kako je kvalitetna Engleska liga i kakvi klubovi (igrači) nastupaju u njoj. Španjolci jedini uspijevaju držati korak s Premiershipom, dok su Talijani zadnjih godina imali crnu rupu zbog lošijih rezultat svojih predstavnika (veliku ulogu u tom je imalo i neigranje Juventusa u Europi). Njemačka i Francuska su stabilne lige, to brzo će pasti za jedno mjesto jer iza njih se nalazi prebogata Ruska liga koja napreduje iz godine u godinu. Iznenađenje, samo za neke, su i Rumunji koji konstantno imaju solidne rezultate u Europi, i to ne sa samo jednim klubom nego s njih 3-4. Slijedi izjednačen dio ljestvice, promjenljiv svake godine uslijed različito uspješnih rezultata predstavnika država kao što su Nizozemska, Portugal, Ukrajina, Turska, Škotska, Švicarska.

- 13:41 - Komentari (9) - Isprintaj - #

20.09.2008., subota

West Ham - Newcastle

Na otvaranju Premiershipa (za hrvatske gledatelje) gledali smo dvoboj West Hama na čijoj je klupi debi imao bivši talijanski reprezentativac i bivši igrač Chelsea Gianfranco Zola te momčadi Newcastlea. Nije to bila toliko kvalitetna koliko borbena i žustra utakmica, kao i većina ostalih utakmica Premiershipa.

Green 7 – Faubert 6, Upson 7, Neill 6, Ilunga 7 – Behrami 6, Noble 6, Parker 7 (Mullins -), Etherington 7 (Boa Morte 6) – C.Cole 6 (Sears - ), Di Michele 7

Given 6 – Edgar 5 (Bassong 6), Coloccini 6, S.Taylor 5, N'Zogbia 5 – Geremi 6, Cacapa 5 (Gonzales -), Butt 5, Duff 6 – Xisco 5, Owen 6


1-0 Di Michele
2-0 Di Michele
3-0 Etherington
3-1 Owen


Domaćini su preuzeli laganu inicijativu u veznom redu ponajprije zahvaljujući bržim i spretnijim Parkeru i Nobleu koji su uvijek bili prije gostujućih veznih igrača na lopti. Tu su najviše zakazali Butt i Cacapa kojemu igra na zadnjem veznom nije najbolje odgovarala, po meni je taj igrač bolji na stoperskoj poziciji. No, igra kako ju je postavio Chris Hughton (privremena zamjena za Kevina Keagana) na klupi gostiju (Cacapa u veznom redu a Geremi na krilu – iako su ta oba igrača iskoristivija u zadnjem redu obrane) nagovještavala je da će Newcastle priliku tražiti iz protuudara a ne da želi zauzeti središnjicu igra. U Newcasleu su jedino Duff i Geremi i pokušavali nešto jer je središnja vezna linija i obrana Čekićara bila neprelazna. Duff nije iskoristio najslabiju kariku West Hamove momčadi danas, desni bok na kojem su igrali Faubert i Behrami. N'Zogbia koji je igrao lijevog beka nije previše pomogao Duffu iako je bilo očito da je to jedina pozicija na kojoj su gosti mogli računat na „nešto više“. S druge strane domaće obrane bio je Kongoanac Ilunga, po meni ponajbolji igrač utakmice. Neprelazan u obrani, nekoliko puta se odlično pridodavao u napadačke akcije po desnom krilu gdje je s Etheringtonom pravio ogromne probleme gostima. Također smo mogli zapaziti i dvije-tri odlične dubinske lopte za Di Michele. No, ipak je igrač utakmice Talijan Di Michele zbog dva gola i asistencije za treći. Iako je prvi zabio sretno, drugi zahvaljujući S.Tayloru ipak je na semaforu dva puta bilo njegovo ime i to je sasvim dovoljno za prvo ime današnje utakmice.
Napad gostiju je bio sterilan, neprepoznatljiv. Pojačanje Xisco, a pogotovo Owen su igrači koji svojom kvalitetom trebaju stvoriti višak ali jučer to nisu uspjevali. Jedino kod pogotka Owena gdje je povremeni engleski reprezentativac lijepo izbacio Australca Neilla i još ljepše pogodio kut Greenovog gola. Premalo kretanja, dva središnja vezna su bila predaleko od napadača, dva krilna igrača previše sa strana tako da je ostajala prevelika rupa u sredini koju su domaćini odlično koristili. Upravo zbog toga je izgledalo da su domaćini odigrali jako dobro iako su ustvari gosti ostavili tu previše prostora koji su Čekićari jednostavno iskoristili. U nastavku se malo promijenila situacija kad su crno-bijeli stisli u sredini terena što je odma rezultiralo preuzimanjem inicijative i stvaranjem nekoliko prilika.

Photobucket

Najljepši potez utakmice: Michael Owen, dribling i udarac za počasni pogodak za Newcastle. Nažalost, to je bio jedini bljesak ovog vrhunskog napadača.Od igrača takvog kalibra se očekuje bolja partija.
Što je odlučilo: Jako loša igra gostujuće obrambene linije što je spretni Di Michele iskoristio.
Igrač utakmice: Di Michele
Ocjena utakmice: 6

- 16:48 - Komentari (9) - Isprintaj - #

17.09.2008., srijeda

Premiership na RTL-u!

Za početak jedna pohvala, meni ne preomiljenoj televizijskoj redakciji. Svaka čast RTL Televiziji na kupljenim pravima za ovu i sljedeću sezonu trenutno najbolje svjetske nogometne lige, Premiershipa. Moramo biti pošteni pa istaknuti da je RTL otkupio paket utakmica koje se igraju u 16h subotom a to najčešće nisu utakmice u kojima se sudaraju najbolji otočki klubovi. No, liga u kojoj igraju prvak Europe Man Utd, super jaki Chelsea, Liverpool, uvijek opasni i zanimljivi Arsenal s našim Eduardom, „najbogatiji“ klub na svijetu Man City, pa Tottenham s hrvatskim dvojcem Modrić i Ćorluka, meni posebno draga Aston Villa, Kranjčarov Portsmouth i ostali oslični sastavi teško da može ponuditi lošu utakmicu.
Premierhip je stigao do 5.kola ili kako Englezi vole reći, week 5. Rezultati su zasad očekivani, uz malo lošiji start prošlogodišnjag prvaka Manchester Uniteda te pogotovo slab start momčadi koja je ove godine mnogo najavljivala, Tottenhama. Španjolski stručnjak na klupi Tottenhama, Juande Ramos još uvijek nije uspio posložiti sve kockice kako on to želi, rezultat je samo jedan bod u prve četiri utakmice. Na vrhu su zasad bez poraza, Chelsea i Liverpool sa 10, te Arsenal sa 9 bodova.
Kao što sam već rekao, subota u 16h ne donosi najbolje utakmice tjedna pa tako ni ovoga tjedna kad ćemo gledati susret West Ham – Newcastle. Inače, derbi kola se igra u nedjelju, sastaju se u reprizi prošlogodišnjeg finala Lige prvaka, Chelsea i Man Utd. Prema tome, uživajte u Premiershipu!

Photobucket

Week 5:
Sunderland - Middlesbrouh
Blackburn - Fulham
West Ham - Newcastle
Liverpool - Stoke City
Bolton - Arsenal
WBA - Aston Villa
Chelsea - Man Utd
Hull City - Everton
Man City - Portsmouth
Tottenham - Wigan



- 16:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  rujan, 2008 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Ožujak 2009 (3)
Listopad 2008 (2)
Rujan 2008 (3)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Nogomet, nogomet i još malo nogometa - iz perspektive stručnjaka

Nogometni stručnjak (stari blog)

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

2009 - ožujak
Igrač mjeseca:
-----
Razočaranje mjeseca:
-----
Iznenađenje mjeseca:
-----