SEZONSKI POSLOVI U CRNOJ GORI - Pravi datiranje

ponedjeljak , 24.12.2018.

Sezonski poslovi










Click here: SEZONSKI POSLOVI U CRNOJ GORI






I ove sezone naša omladina traži da radi Poslodavcima se ne može nametnuti izbor radne snage. Iskustva od prošle godine pokazuju da su poslodavci koji su im ukazali povjerenje u svojim kompanijama bili izuzetno zadovoljni i da će ih i ove godine radno angažovati. Poštovani poslodavci, ove godine se našoj organizaciji, uz prošlogodišnju bazu od 15.



SEZONSKI POSLOVI U CRNOJ GORI

Iako rad na crno pomalo jenjava, ove godine je 200 neregistrovanih firmi više nego lani. Trenutno stanje ne slaže se sa podatkom do koga je došao Zavod za zapošljavanje u Anketi poslodavaca u kojoj se njih 95 odsto, koji su lani dali šansu mladima, izjasnilo da su zadovoljni njihovim radom - kaže Perović. Poslodavci iz strateških privrednih grana, inače sezonskog karaktera: turizma, ugostiteljstva, građevinarstva, poljoprivrede i trgovine iskazali su potrebu za 15. Te smještajne kapacitete opslužuju vlasnici, suvlasnici ili njihova rodbina.



SEZONSKI POSLOVI U CRNOJ GORI

Sezonski poslovi - Nastojimo da to promijenimo uz pomoć nadležnih. Zavod je, kaže direktor Zoran Jelić, odobrio 3.



SEZONSKI POSLOVI U CRNOJ GORI

Foto: Promo Pošto je proteklih godina bilo reči o težem dobijanju radne dozvole, tamnošnje agencije za zapošljavanje i menadžeri ugostiteljskih objekata - Dozvola za rad se lako dobija. Potrebna je samo potvrda o nekažnjavanju, ostalo se vadi bez problema i dozvola se čeka maksimalno 15 do 20 dana — kaže za Klik do posla Ivan Kapor iz budvanske agencije NP Link. Ova agencija najviše nudi poslove u Budvi, ali imaju ponudu i u Tivtu, Baru, Ulcinju, Kotoru, a period rada je od tri do šest meseci. To znači da su već u martu svi lokali spremni i da je to zapravo start turističke sezone u prestonici crnogorske kulture. Nešto kasnije, polovinom maja, počinje sezona u Tivtu gde je turistički kompleks Porto Montenegro, sledi Budva oko 1. U ostalim gradovima sezona počinje najkasnije 1. Čim stigne u Crnu Goru, mora da prijavi boravak u roku od 24 sata, a poslodavac mora da podnese zahtev za dobijanje dozvole za strance. Nakon određenog vremena, radnik dobija privremenu ličnu kartu za boravak i rad u trajanju od šest meseci ili godinu dana — kaže Petrović i dodaje da je kazna za neprijavljivanje radnika od 500 evra za radnika i od 2. Što se tiče plata, Petrović kaže da kuvarima varira od 600 do 1. Najveći problem za crnogorske ugostitelje je menadžment lokala, koji je jako teško naći. Njihove plate variraju od 1. Oni moraju biti na vrhunskom nivou. Moram da naglasim da za pomenute plate, većina ljudi u restoranima radi 10 do 12 sati dnevno, bez slobodnog dana, tako da to nije, kao što neki zamišljaju, odlazak na more — kaže Petrović. Smeštaj je svima, kaže, obezbeđen, ili dobijaju naknadu od 50 do 100 evra za isti, a radne dozvole neretko ne plaćaju poslodavci, jer imaju loše iskustvo da zaposle radnika, plate dozvolu za njega i nakon dobijanje iste, radnik ih napusti, a on na njegovu dozvolu ne može da dovede drugog. Radnici ne treba da brinu da li će biti prijavljeni, jer su kazne rigorozne pa poslodavci neće da rizikuju. Po završetku turističke sezone, ponuda poslova se ne završava, kaže on, jer počinje sezona gradnje, pa se otvaraju radna mesta za hiljade građevinskih radnika svih zanimanja od zidara, tesara, armirača, fasadera, molera, keramičara, gde se plaća po satu — od tri do četiri evra. Nece niko da ide da radi od dosade nego od nuzde! Plate su mizerne posao iscrpljujuc al kad se mora mora! Vi sto komentarisete iz kafica ne omalovazavajte ove druge sto se muce! Ja imam plantaze jagode evo vec 4 god imam pprodicu iz Vranja koja dolazi sezonski,ove god za mjesec ipo dana sam im isplatio 8 hiljada eura,njih je 9 oro,odrali su se a i ja bgm nisam sefovao nego radio! Za mjesec ipo dana 8 hiljada nije malo a ovaj covjek radi kao varioc u Vranj i ima vjerivali ili ne 30 e platu pa vi vidjite jel zadovoljan od mene posao 91%.



SEZONSKI POSLOVI 240314 - TV VIJESTI
Riječ je o radnim pozicijama u hotelima Slovenska plaža, Aleksandar, Palas i Mogren. PRIJAVITE SE NA VRIJEME! Naše tržište radne snage najotvorenije je u Evropi - tvrdi direktor ZZZ Zoran Jelić ističući da se ovaj problem mora rješavati kad počnu pregovori za ulazak u EU. Evaluacija pokazuje da će se krajnjom evaluacijom prijavljenih sezonaca koji se nalaze u našoj bazi broj domaćih sezonaca koji su radili na crnogorskom primorju popeti i na preko 1. Naime, Zavod za zapošljavanje Crne Gore i NVO «Tvrđava», pod pokroviteljstvom Vlade Crne Gore, realizuju projekat sezonskog zapošljavanja maturanata i studenata sa ciljem da zadovolje potrebe poslodavaca za sezonskom radnom snagom, ali i da našoj omladini pruže šansu da zarade preko ljeta.

[Plavi oglasnik veze poznanstva|Seks video uzivo|Browser Anda perlu diperbaharui.]






Oznake: SEZONSKI, poslovi

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.