13.05.2009., srijeda

Reality show: Izbori 2009. - (Naše misto malo za načelnika sve bi dalo)

Nesvrstani.org

Evo smo došli i do onog najdražeg predizbornog dijela: pročešljat ćemo lokalne općinske kandidacijske liste za vijeće, te kandidate za načenika voljene nam općine. Znam da će dobrom dijelu mojih čitatelja ovo biti prilično apstraktno, ali morao sam se osvrnuti i na ovaj prijelomni trenutak u povijesti naše male općine. Znam i da ovo nije ni Zagreb s antibandićevskom koalicijom, niti borba za Split Keruma, Ostojića i Kureta, niti osječka drama s odbjeglim Glavašem i pobočnikom mu Šišljagićem, te Đapićem, Srbom i kompanijom, niti je to riječka nirvana Obersnela. Nije dakako ništa od toga, lova iz proračuna je kudikamo manja nego u velikim gradovima, ali za obične smrtnike uopće nije zanemariva.
Kandidaturu za načelnika općine istaknula su četiri kandidata, dok pet lista kandidira za jedanaest mjesta u podgorskom vijeću. To je ipak manji broj lista od prošlih lokalnih izbora kada je bile izašlo njih osam. Zanimljivo da se niti jedna od tri nezavisne liste s prošlih izbora (od kojih su one Gorana Letice i Zore Sulić čak i participirale u vlasti) na ovim izborima nije ponovno odlučila na kandidaturu. Šta ih je to štufalo, teško je reći.
Koalicija HSLS-a, HSP-a i HČSP-a kao svog kandidata isturila je Drašničana Nenu Glučinu, HDZ-ovog disidenta još od prošlih izbora kada su u toj stranci njegove ambicije grubo odbacili i pretpostavili mu Šimuna Jakića koji je s HDZ-om doživio totalni debakl, te je osvojio za HDZ poražavajuća dva mjesta u podgorskom vijeću. Nemale zasluge za taj rezulatat HDZ-a idu upravo Glučini koji je svojoj bivšoj stranci odnio dobar dio glasova, posebno na svom domaćem terenu, u Drašnicama gdje ovaj «žestoki» momak slovi za neformalnog šefa mjesta. Glučina je za svog zamjenika postavio Čakljana Boru Mišića, poduzetnika koji se do sada nije politički vezivao uz pravašku ideju.
Nezavisna lista ugostitelja i poduzetnika, po Podgori poznatija kao Stranka dignutih kulara, a zlobnici bi rekli Stranka dužnika, kandidirala je Antu Miličića – Ćazu za svog načelničkog kandidata. U Podgori poznat kao izuzetno veliki radnik, Miličić bi široj javnosti mogao biti poznat i kao jedan od vođa podgorske «donjogorske» pobune iz 2003. godine kada je blokirano veliko odlagalište otpada u Donjoj gori, što je rezultiralo i njegovim potpunim zatvaranjem dvije godine kasnije. Da se kojim slučajem Miličić odvažio na kandidaturu na prošlim lokalnim izborima, vjerojatno bi odnio premoćnu pobjedu, ali danas to izgleda kao zakašnjela reakcija, posebno zbog činjenice da lista koju predvodi više djeluje kao heterogena interesna skupina, nego kao politička opcija s ozbiljnim programom. Kao svog zamjenika Miličić je odlučio postaviti Drašničana Tomišu Urlića.
Treći kandidat je dosadašnji načelnik Podgore, SDP-ov Momir Sumić. Iako sve vrijeme vladavine osporavan i napadan, Sumić broji već svoj treći mandat na čelu općine, te je još uvijek najozbiljniji kandidat za novog (starog) načelnika. Svašta mu se može reći, ali u niti kojem slučaju mu se ne može osporiti izuzetno poštenje koje ga krasi cijelo vrijeme mandata i to mu je jedno od najjačih oružja u srazu s konkurentima. Mnogi će reći kako je za njegovog mandata Podgora značajno stagnirala u odnosu na okolne općine, te da nije napravio ništa dobro za općinu. Njegovi pristalice odgovorit će kako možda nije napravio ništa dobro, ali nije ni ništa loše. Njegov najbolji potez uoči izbora je svakako kandidatura mladog, obrazovanog i relativno nepoznatog Živogošćana Jure Jurana kao svog zamjenika koji će sigurno osvježiti učmalu podgorsku političku scenu.
Stipe Vela, poznat i kao Stipe Pjesnik, HDZ-ov je kandidat za načelnika, na čijim krilima će HDZ po tko zna koji put pokušati prekinuti SDP-ovu supremaciju u Podgori. Još jedna poštenjačina, živopisni i izuzetno ugodni lik, Stipe, zajedno s HDZ-om, je možda ključnu pogrešku napravio u odabiru svog zamjenika jer se odlučio za stari kadar, Igranca Antu Lulića. Upravo gdje je iskusni Sumić potražio osvježenje, HDZ je kiksao, te umjesto novih, svježih lica ponudio stare HDZ-ovce koji do sada u Podgori nikad nisu pokazali hrabrosti za iole čvršći start na SDP.
To su iskazali i na listama gdje su uglavnom istaknuli stare kadrove poput Cvitanovića, Karina ili Grbića, te je HDZ još jedanput pokazao da zapravo nema novih lica u svojim redovima.
Za razliku od njih, HSS je ponudio sasvim nova lica, te nakon što na prošlim izborima nije imao listu, ponovno odlučio okušati sreću na podgorskoj političkoj sceni. S nositeljicom Alenom Urlić, Drašnice – najmanje mjesto općine, dobilo su još jedno vodeće mjesto na listama, te su se pokazale kao pravi rasadnik lokalnih političkih kadrova. Oko ove liste okupile su se navodno zeleno-ekološke snage s juga općine i jedina su lista u kojoj nema niti jednog kandidata iz Podgore što im može postati i prednost, a nikako mana.
Koalicija HSP-a, HSLS-a i HČSP-a, odnosno Nene Glučine, Matka Vele – Lale i Zorana Jakića – Generala ponudila je i neka sasvim nova imena na listama poput Ivana Šiška ili Mihajela Ančića i biti će vrlo zanimljivo pratiti hoće li ovoj listi koja je do sada crpila glasove iz drašeške vale, HSS-ova lista uspjeti odgristi koji glas.
Nezavisna općinska lista ugostitelja, prema onome što su uložili u kampanji, juriša na pobjedu i okupila je jake snage koje predvode već spominjani Miličić kao nositelj i Marijana Letica na drugom mjestu liste. Živopisna je to interesna skupina koja također pokušava uzdrmati SDP-ovu klimavu podgorsku tvrđavu. Koliko će im poći za rukom teško je reći, ali sudeći po tome da se ugostitelji do sada u Podgori nisu uspjevali dogovoriti niti oko cijene pola litre točene pive, bojim se da gaje uzaludne nade.
Za SDP-ovu listu, poput one HDZ-ove, teško je reći da nudi nova lica. Osim dviju žena, Marije Glučine i Gordane Vladimir, sve su to stara imena koja su i do sada viđana na listi «crvenih».
Pa se ti sad odluči pokraj ovakvog bogatog izbora. Sigurno ćeš pogriješiti.

- 21:02 - KomentirajIsprintaj - #