08.05.2009., petak

Reality show: Izbori 2009. - (Župane lipo ti je ime)

Nesvrstani.org

Ne znam koji je razlog činjenici da političari u ovoj našoj županiji nisu baš zainteresirani za mjesto župana pa su se samo trojica kandidirala. Ako bi ikako sam mogao birati mjesto na političkoj sceni, bez razmišljanja bi odabrao poziciju župana. Mjesto bez velike političke odgovornosti u ovoj našoj županiji uglavnom su držali uhljebnički likovi poput Nadana Vidoševića, Krune Peronje ili mog najdražeg profesora Branimira Lukšića. Zadnji mandat u ovoj HDZ-ovoj utvrdi držao je Ante Sanader koji se naravno i ovaj put kandidirao za ovo unosno mjesto.
Čovjek je najpoznatiji po činjenici da nosi isto prezime kao i voljeni nam premijer, a ne bih se zakleo da i na valu poznatog prezimena nije i osvojio dobar dio glasova polupismenih glasača naše županije koji su, zaokružujući njegovo ime, vjerovali da glasuju za Dr. Ivu. Osim po prezimenu, simpatični bradonja u hrvatskoj javnosti je najpoznatiji po bizarnoj epizodi kada je njegova supruga u Mercatorovoj garaži "slučajno" pronašla 68.000 eura za koje se kasnije utvrdilo da su pripadali kontroverznom albanskom poduzetniku Dautiju Kurtalju, inače vlasniku drveničkog hotela Bella Vista, Podgoranima poznatom i kao nekadašnjem vlasniku slastičarne u prizemlju kuće Pjera Ostojića. Sam šjor Ante iz ove nikad do kraja razjašnjene priče izlazi bez ogrebotina i vjerojatno osvaja još jedan mandat u mirnoj i udobnoj fotelji župana.
Zašto ne bih glasao za njega valjda je svima jasno i tu nemam šta objašnjavat.
Sad će svi desno orijentirani čitatelji rado graknuti: Naravno da nećeš glasat za njega kad si komunjara! Eno ti Veljan pa za njega glasaj.
Ka da je to tako jednostavno...
Za slabije poznavatelja situacije na terenu Veljan je naime Radojković, SDP-ov kandidat za župana i vlasnik ugodne i također unosne fotelje zamjenika predstojnice Ureda državne uprave u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Da bi situaciju još malo bolje pojasnili recimo samo da mu je šefica Ela Nosić, supruga visoko pozicioniranog HDZ-ovog dužnosnika i uglednog splitskog stomatologa Ante, koji je svojedobno odigrao značajnu ulogu i u Hajdukovu "preustroju". Ovo je čisto ilustracije radi da vidite kako je sve to u stvari ista pašta i onda neka vas ne čudi što sam neodlučan koga izabrati od ovakvih vrlih kandidata. Još kad znamo da je Radojkovićev zamjenik HNS-ovac Jakša Marasović, bivši saborski zastupnik i bivši generalni direktor Hrvatskih voda, tezu o uhljebljenicima na županijskim foteljama još je lakše učvrstiti.
I kad ne možeš ni s ljevim ni s desnim centrom na zelenu granu, te poželiš glasati za treći put, shvatiš da je taj treći put zajednički kandidat HSP-a i HČSP-a Ivan Protrka, najpoznatiji po tome što je prije točno devet godina bio jedan od glavnih organizatora velebnog prosvjeda na Rivi kada je s bine fascinantni govor održao budući premijer kratke pameti, Ivo Sanader. Doduše, ta Protrkina uloga, niti njegova stranka (što će vjerojatno mnoge čuditi) nisu razlog zbog kojeg nemam namjeru glasati za njegovu kandidaturu. Razlog se nalazi u činjenici što je kandidat za njegovog zamjenika Tučepijan Frančesko Čobrnić. Nemam ja ništa osobno ni protiv šjor Čobrnića: ne poznajem ni njega ni njegovo djelo, ali mi je nekako nepojmljivo da jedan Podgoranin glasa za Tučepijana. Znači ovdje je na djelu čisto moja podgorska predrasuda prema Tučepjanima, ništa drugo.

Sad ste na potezu vi. Olakšajte mi posao i odaberite jednog od ovih kandidata umjesto mene. Sigurno ćete pogriješiti...

- 19:55 - KomentirajIsprintaj - #