Stop privatizaciji brodogradilišta

nedjelja, 26.10.2008.

Osnivanje udruge protiv privatizacije

Na sastanku u Zagrebu skupina protivnika Vladinog prijedloga privatizacije brodogradilišta, okupljena oko dokumenta "Poziv na stvaranje platforme protiv Vladinog prijedloga privatizacije brodogradilišta", dogovorila je osnivanje udruge "Radnicka borba" koja bi trebala postati nositelj stvaranja platforme za borbu protiv privatizacije.


Osnovni principi Platforme protiv privatizacije brodogradilišta

1. Platforma protiv privatizacije brodogradilišta nastoji okupiti pojedince, udruge, organizacije i sindikate koji se protive Vladinom prijedlogu privatizacije brodogradilišta. Pri tome polazimo od činjenice da je brodogradnja industrijska grana od posebnog interesa za cjelokupno hrvatsko gospodarstvo, da kao takva ne smije biti pod potpunom kontrolom privatnog kapitala, te uzimamo u obzir dosadašnji učinak privatizacije na hrvatsku industriju kao i gotovo izvjesno gubljenje radnih mjesta i uništenje proizvodnih kapaciteta koje će uslijediti kao posljedica ovog plana privatizacije. U okvirima ovog zajedničkog određenja moguće je slobodno promoviranje i zastupanje različitih vizija budućnosti brodogradilišta od strane onih koji su uključeni u rad Platforme.

2. Smatramo da o budućnosti brodogradilišta moraju odlučivati prvenstveno oni koji u njima rade, te oni koji od tog rada i žive. Pravo na uvažavanje mišljenja o budućnosti brodogradilišta moraju imati i svi građani, budući da je, zbog posebne važnosti brodogradnje kao industrijske grane, riječ o pitanju koje je od općedruštvenog interesa. Politička elita koja je svojim djelovanjem, te posebno neoliberalnom makroekonomskom politikom, upropastila brodogradilišta, a sada ovim planom priprema likvidaciju brodogradnje, ne može imati ikakvo moralno, niti bilo kakvo drugo pravo da odlučuje o budućnosti radnika i brodogradnje.

3. Platforma protiv privatizacije brodogradilišta nastoji svoje djelovanje zasnovati prvenstveno na svim oblicima suradnje sa radnicima zaposlenim u brodogradnji, želi zastupati njihove interese i neprestano ukazivati na sve negativne posljedice ovog prijedloga privatizacije.

4. Nastojimo stvoriti solidarnost radnika ostalih struka, intelektualaca, nezaposlenih, te studenata sa radnicima zaposlenim u brodogradnji. Neprestano ćemo ukazivati kako svi radnici i studenti mogu zaštiti svoje interese samo ujedinjeni i oštro suprotstavljeni svim pokušajima napadanja njihovih prava. Nastojat ćemo svima onima koji nisu zaposleni u brodogradnji pokazati kako je, zbog izuzetnog značenja brodogradnje za hrvatsko gospodarstvo, pitanje o budućnosti brodogradilišta usko povezano s njihovom vlastitom budućnosti, te na osnovi toga pokušati mobilizirati što veći broj ljudi kako bi stvorili snažnu mrežu aktivista i simpatizera čiji će ciljevi biti vršenje pritiska na Vladu, te pružanje materijalne i moralne podrške radnicima zaposlenim u brodogradnji.

5. U svojem djelovanju nastojat ćemo koristiti slijedeće oblike protu-privatizacijskih aktivnosti :
a) Propagandne aktivnosti – informiranje što šireg sloja stanovništva o svim negativnim posljedicama provedbe ovog
prijedloga privatizacije i mobiliziranje za akcije usmjerene protiv njega. Sakupljanje potpisa za peticiju protiv
privatizacije. Organiziranje javnih tribina na ovu temu.
b) Stvaranje mreže aktivista i simpatizera za pružanje pomoći i podrške radnicima u brodogradilištima
c) Organiziranje prosvjednih skupova i poticanje sindikalnih aktivnosti

Pozivamo sve radnike i radnice zaposlene u brodogradnji da se organiziraju, te koristeći sve metode otpora pokažu otvoreno protivljenje ovom planu privatizacije brodogradilišta kao planu svog konačnog obespravljenja, te onemoguće njegovu provedbu! Isto tako pozivamo sve radnike ostalih struka, studente i učenike, te intelektualce da javno osude ovaj pokušaj privatizacije brodogradilišta!

26.10.2008. u 13:10 • 6 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  listopad, 2008  
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Listopad 2008 (5)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Cilj bloga je doprinos borbi protiv privatizacije hrvatskih brodogradilišta. Blog nastoji okupiti i organizirati sve one koji se protive planu prema kojemu će sva brodogradilišta biti privatizirana do 2009, te koji smatraju da brodogradnja kao industrijska grana od posebnog interesa za cjelokupno gospodarstvo ne može biti u privatnim rukama.






Organizirajmo se!

Do sada je cjelokupna privatizacija, koja je u preko 96% slučajeva provedena nezakonito, protekla bez ikakvog organiziranog i masovnog otpora radnika i ostalog stanovništva. Na temelju toga priviligirana klasa se bez imalo problema uspjela obogatiti, te istovremeno upropastiti hrvatsku industrijsku proizvodnju i uništiti život velikom broju radnika. Krajnje je vrijeme da to prestane! Vrijeme je da se otvoreno i organizirano suprostavimo planovima privatizacije brodogradilišta!
Molimo sve one koji se ne slažu s planom privatizacije brodogradilišta da nas kontaktiraju na radnicka_borba@yahoo.com kako bismo se mogli povezati i koordinirati u slučaju javnih akcija protiv privatizacije.