Stop privatizaciji brodogradilišta

nedjelja, 26.10.2008.

ZAUSTAVIMO PRIVATIZACIJU BRODOGRADILIŠTA!

Image and video hosting by TinyPic
Hrvatska vlada je, kroz usta svojega potpredsjednika Damira Polančeca, objavila da namjerava privatizirati sva brodogradilišta do ožujka 2009. godine. Predviđa se da će se prvi privatizirati Brodogradilište specijalnih objekata, Brodotrogir, Kraljevica i Uljanik. Taj potez je sasvim u skladu s općeprihvaćenom neoliberalnom politikom svih parlamentarnih stranaka, pa tako i vladajućeg HDZ-a, te se nalazi u savršenom kontinuitetu sa dosadašnjim pristupom političkih saveznika vladajuće klase problemima ekonomije Hrvatske. Jedino što nas eventualno može iznenaditi u ovom priopćenju je proklamirana žustrina kojoj će se pristupiti rješavanju ovoga pitanja. Ona je prema riječima Polančeca izazvana činjenicom da bi do 2012., “uz direktne subvencije za svaki isporučeni bod, bilo potrebno odobriti dodatnih jamstava za kredite u visini od gotovo 30 milijardi kuna” , pritom dodajući kako su gubici od kraja 2002. do kraja 2007. iznosili više od 8.4 milijarde kune (Hina). Osnovno opravdanje za što hitniju provedbu privatizacije je dakle, kako se čini, promašenost vladine ekonomske politike prema brodogradnji! Posljedice potpuno promašene vladine neoliberalne politike, koje su se sasvim jasno manifestirale i u slučaju brodogradnje, sada služe kao povod daljnjem intenzivnom provođenju iste takve politike, što će, naravno, dovesti do lako predvidljivih posljedica. Također, sasvim je jasno da pritisci za što bržim provođenjem privatizacije dolaze i od strane Europske unije koja je u suštini predstavnik interesa krupnoga kapitala, te u skladu s time nastoji održati takav odnos između nerazvijenih i razvijenih područja u Europi kakav će prije svega pogodovati održavanju postojećih nejednakosti i monopola.
Privatizacija, kao proces koji između ostaloga dovodi do povećanog bogaćenja kapitalista i smanjenja utjecaja radničke klase i širokih slojeva stanovništva na vlastite uvjete života, na čijem se maksimalno dosljednom i bjesomučnom provođenju temelji vladajuća neoliberalna politika, je naravno u interesu kako kapitalista, tako i njihovih saveznika – parazitske političke oligarhije, te za njih predstavlja i najlakši pristup ekonomskim problemima. Brodogradnja je bez sumnje industrijska grana koja je od bitnog interesa za cjelokupnu ekonomiju, te je sasvim očito da kao takva ne može biti u privatnim rukama. Jednako kao što je sasvim sigurno slučaj i sa energetikom, bankarstvom, telekomunikacijama i zdravstvom. Privatizacija svih navedenih djelatnosti, koja se užurbanim tempom provodi, nužno mora prije ili kasnije dovesti do očite propasti hrvatskog ekonomskog sistema.
Kao da nas se postepeno priprema za potpunu propast hrvatske brodogradnje Polančec najavljuje i mogućnost promjene djelatnosti privatiziranih objekata, npr. usmjeravanje na turističku djelatnost, te nas se pritom tješi obećanjima o tome kako će se vlada pobrinuti za to da ne dođe do otpuštanja radnika. No, radnici su se, sasvim sigurno, već naslušali takvih obećanja.

Imovinom koja je još uvijek u vlasništvu države upravlja politička oligarhija, te narod osim gotovo simboličnog biranja između njezinih predstavnika na parlamentarnim izborima, a time eventualno i biranja između u osnovi identičnih gospodarskih programa velikih stranaka, nema ikakav utjecaj na način na koji će se njome upravljati. No, ipak, postojanje imovine u vlasništvu države sasvim sigurno olakšava njezino stavljanje pod kontrolu radničke klase u budućnosti. Privatizacijom će se ovo ne samo otežati, nego će se, što je puno važnije, drastično pogoršati položaj radnika zaposlenih u brodogradnji, a osim toga samo postojanje brodogradnje kao industrijske grane ovime će biti dovedeno u pitanje.
Stoga pozivamo sve radnike i radnice zaposlene u brodogradnji da se organiziraju, te koristeći sve metode otpora pokažu otvoreno protivljenje ovom planu privatizacije brodogradilišta kao planu svog konačnog obespravljenja, te onemoguće njegovu provedbu! Isto tako pozivamo sve radnike ostalih struka, studente i učenike, te intelektualce da javno osude ovaj pokušaj privatizacije brodogradilišta!

26.10.2008. u 12:02 • 3 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  listopad, 2008  
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Listopad 2008 (5)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Cilj bloga je doprinos borbi protiv privatizacije hrvatskih brodogradilišta. Blog nastoji okupiti i organizirati sve one koji se protive planu prema kojemu će sva brodogradilišta biti privatizirana do 2009, te koji smatraju da brodogradnja kao industrijska grana od posebnog interesa za cjelokupno gospodarstvo ne može biti u privatnim rukama.






Organizirajmo se!

Do sada je cjelokupna privatizacija, koja je u preko 96% slučajeva provedena nezakonito, protekla bez ikakvog organiziranog i masovnog otpora radnika i ostalog stanovništva. Na temelju toga priviligirana klasa se bez imalo problema uspjela obogatiti, te istovremeno upropastiti hrvatsku industrijsku proizvodnju i uništiti život velikom broju radnika. Krajnje je vrijeme da to prestane! Vrijeme je da se otvoreno i organizirano suprostavimo planovima privatizacije brodogradilišta!
Molimo sve one koji se ne slažu s planom privatizacije brodogradilišta da nas kontaktiraju na radnicka_borba@yahoo.com kako bismo se mogli povezati i koordinirati u slučaju javnih akcija protiv privatizacije.