Mame i bebe

subota , 04.04.2015.


Snažna je to veza.
Majčinski instinkt.
Od svih veza u prirodi (i društvu) ova je vjerojatno najsnažnija. Nema jače. Majka svoju mladunčad čuva i štiti, razjareno grizući svakog tko bi im mogao nauditi. Da bi pružila djeci sigurni milje za odrastanje, majka će učiniti sve, ne birajući sredstva, stavljajući svoje potrebe iza dječjih, ne misleći na obzire a niti na vlastitu komociju ni ugodu.

I ženi treba partner, ljepše je živjeti u paru nego sam. Ali prioritet ženi je majčinstvo, majčinski instinkt je jači od instinkta vezanja za partnera. Ako je biološki otac djece živ, majku opterećuje i pomisao da izlaganjem djece drugom čovjeku nanosi bol njihovom ocu zapostavljajući ga, a time posredno i bol svojoj djeci. Ako se radi o udovici, stvar će biti nešto lakša, mada će u mnogim slučajevima žena pretpostaviti majčinstvo svemu i živjeti za podizanje djece, stoga se neće nikada odlučiti za preudaju.

Očeva i majčina ljubav su različite, kako opisuje Erich fromm u djelu "Umijeće ljubavi". Majčinska ljubav je bezuvjetna, očeva je više usmjerena na disciplinu. Zbog te jake primarne veze koja majku čvrsto vezuje uz djecu -majčinskog intinkta - djeca, osobito mala, uvijek su više privržena majci. Otac je pak prvenstveno vezan za njihovu majku i njemu je primarna ljubav prema ženi, a tek onda dolazi ljubav prema djeci. Otac će ponekad biti prema djeci grub i osoran, ponekad i suviše inzistirajući na disciplini. Majku pak neizmjerno boli kad je netko prema njenoj djeci neugodan i ne iskazuje im puko poštovanje i divljenje, pa makar bio to i njihov tata. I logično je pitanje koje joj se nametne: ako je njihov otac u stanju grub biti prema njima, muškarac koji im je najbliži od svih na svijetu, što bih mogla očekivati od nekoga tko im je stranac? I sama pomisao na nepoštovanje prema njenj djeci udaljava ju od ideje da ih izloži drugom muškarcu. Udovica teško, a razvedena žena još teže.

Ako je majka spremna odreći se oca svoje djece i razvesti se od njega jer se - između ostalog - neadekvatno ponaša prema njenoj djeci (OK, i njegovoj, ali za nju su prije svega njena a onda i njegova), koliko će lakše odgurnuti od sebe drugog muža ako ovaj ikad iskaže nepoštovanje prema njenoj djeci (ovaj puta ne i njegovoj) i to u puno manjoj mjeri nego je to činio njihov otac? Vrlo teško će se majka odlučiti izložiti svoju djecu drugom partneru, ali će vrlo lako drugog partnera odbaciti kad proradi zaštitnički majčinski instinkt. To je vrlo vrlo kompleksna situacija. Zahtjeva visoku sposobnost upravljanja konfliktima (koliko samo treba evoluirati netko tko je sklon izbjegavanju konflikata u sofisticiranog conflict-managera?), emocionalnu stabilnost, samokontrolu...zahtjeva izgrađene i zrele ljude, razumne i visoko emocionalno inteligentne.

Zajednička djeca u drugom braku mogu ipak koliko toliko zagrantirati čvrstu povezanost para. Ako jedan od partnera nema djecu iz bivše veze također je lakše. Nekoliko je tu ključnih pitanja.
1. Ima li par zajedničku djecu? - ako da, jedan faktor povezanosti više
2. Ima li ona svoju djecu iz bivše veze? - ako da, jedan faktor rizika više zbog snažnog majčinskog instinkta
3. Ima li on djecu iz bivše veze? - ako da, jedan faktor rizika više jer neće potpuno moći skrbiti o njenoj djeci
4. Je li prekid bivše veze razvod ili smrt? - razvod je teža opcija jer kontakt s bivšim partnerom ako ima djece nikad neće nestati
Par koji nema zajedničke djece, oboje su razvedeni i oboje imaju djecu vjerojatno spada u najrizičniju skupinu za održavanje stabilne ljubavne veze i izgradnju doma.

Ako bi se bodovalo, moglo bi se to napraviti ovako
Procjena moguće uspješnosti veze
3-najviše
2-manje
1-najmanje

1. je li on razveden, udovac, ili nije bio u braku? (3-nije bio u braku, 2-udovac, 1-razveden)
2. ona je razvedena, udovica ili nije bila u braku? (3-nije bila 2-udovica, 1-razvedena)
3. Ima li ona djecu (1- ima 3-nema)
4. ima li on djecu (2-ima, 3-nema)
5. imaju li zajedničku djecu (1-nemaju 3-imaju)
Dakle u slučaju 1+1+1+2+1=6 od 15 = 40%





<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.