Kurvini sinovi II

ponedjeljak , 24.02.2014.

Begin
Previous
Next
End



Totalitarna kontrola je njihov način.
Osobno pitanje u glavu pred društvom njima je normalno
Je li vaša žena bila s kim prije vas?
Zašto se tako držiš?
Ajmo na ti kajbumo na vi bili?
A zakaj te zanima ta adresa, šta trebaš tam, gdje točno ideš?
Odmah detalji - npr. Jedan kolega... -Kak se zove? Strogo pitanje - Ili - žena mi na putu... -A gdje? - Moj brat... - A gdje on radi?

Vole emotivnu kontrolu ljudi i situacija. Oni kreiraju ugođaj i određuju čija će se riječ slušati. Ako se javi nepodobni pofarbani lik ušutkat će ga i poklopiti, prekinuti u po rečenice. Ako i uspije do kraja reći svoje reagirat će ruganjem, čuđenjem ili strogim protupitanjem koje zabašureno u brižnost utvrđuje neku presudnu činjenicu. Drže ti lekcije, patroniziraju dok mogu i kome mogu. Ali ako uzvratiš tvrdim stavom punim podsmijeha njihovoj gluposti, prezira prema njihovom kukavičluku i nevjerovanja blesavim praznim pričama, onda se povuku. Grubost i sila je jezik koji razumiju.

Dijalog niti rasprava za njih ne postoji. Postoji samo Jedno Apsolutno i Ispravno Mišljenje koje je iznjedrio ili Veliki Vođa ili neki od njegovih poltrona, i svak tko bi smogao drskosti i krivovjerne smionosti razmišljati drugačije žestoko se napada, diskreditira i odbacuje, uz neizostavno uvrijeđeno držanje, puno preneraženosti, okrivljavanja i izravne pogođenosti tim gnjusnim i nadasve čudnim činom neslaganja.

Napadi im nisu otvoreni ni direktni jer nemaju argumenata niti intelektualnih kapaciteta za to. Zato udaraju ispod pojasa, podmuklo i nisko, prikriveno i na takav način koji nije moguće dokazati. Nerijetko se drže izvana prijateljski i naklonjeno, emotivno se vezujući uz vas, što je samo još jedan od načina da napad bude što efikasniji. Kad zgrabe priliku zabijaju nož u leđa, i to prema nuputku velikog Sun Tzu-a - onda kad je neprijatelj ranjiv i slab.

Znaju zavaditi neprijatelja, nahuškati ih naizgled braneći mu ponos, kao zauzimajući se za njega - pa nemoj si to dopuštati, on te neće ništa naučiti, daj misli na sebe, ja sam ti prijatelj.

Osim što su iritantno glupi i primitivni, emotivno povezivanje onemogućuje neke od nas da ih šutnemo cipelom i otresemo jer cvile i zapomažu unaprijed najavljujući kako ne bi preživjeli takvu okrutnost. Svojim ljigavim podilaženjem pokušavaju izazvati sažaljenje i priječe vas da ih zgazite, ili da iskažete jasnu indignaciju prema njihovoj iskonskoj tupavosti, mutavosti i neuljuđenosti.

Esencijalno su destruktivni, što ponekad u rijetkim trenucima i otvoreno priznaju tj obznanjuju.

Zdravi stav prema njima je ismijavanje i omalovažavanje, to je jedini način da ih se spusti na zemlju i vrati u okvire realiteta. Nikakva argumentirana racionalna rasprava ništa ne mijenja, samo emotivno nabijena metoda čvrste željezne ruke.

Guraju se da budu društvena avangarda, da vladaju i dijele pamet iako su neobrazovani primitivci kojima ne nedostaje jedino arogantne bahatosti i sirove drskosti.

Pitate li se zašto vaš otac omalovažava i izruguje vašeg rođaka vršnjaka iz komunističke obitelji koji ide na popravni u prvom srednje?
Ili godinu starijeg susjeda kojem sve vjerujete isko ste odlikaš a on školski propalitet?
Ili kvartovske bitange koju su za vas adolescentska svetinja?
Ako da - ne brinite, odgovori stižu još prije nego navršite 40.
Jedno je prijateljevati a drugo biti sugestibilan i podvrći se lošem utjecaju onih koji to ne zaslužuju.
Time se gazi sebe i ne cijene vlastita postignuća pa čak niti svoju vlastitu vrijednost kao ljudskog bića i to je velika šteta.
Pravi otac zdravim emocionalnim poučavanjem gradi u svom sinu dobar stav prema sebi.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.