Dečko koji obečava

četvrtak, 27.11.2008.

Red (2008)

(r: Lucky McKee)

Image Hosted by ImageShack.us

Red je stvarno odličan indie triler, puno bolji nego li sam i mislio da će biti. Avery (Brian Cox) živi povučenim životom, a Red, vjerni pas mu je jedini preostali član obitelji. Što će se desiti kada ga jedan od tri "problematična" teenagera ubije?
Iako sam očekivao standardan revange slijed događaja, film ipak ide nekakvim svojim, neočekivanim smjerom, što je naravno bolje, ali moram priznati da sam bio i pomalo razočaran što se Avery odmah nakon incidenta nije naoružao kao Arnie u Komandosu.

Filmu bi na kraju mogao zamjeriti jedino jeftinu kameru - neke scene bi izgledalje još bolje s vrhunskom HD kamerom i malo peglanja u postprodukciji, ali i ovako redatelj uspjeva stvoriti odličnu, napetu atmosferu pa u biti cjepidlačim.

Image Hosted by ImageShack.us

Na glumcima se srećom nije štedjelo, jer su većina veterani, ali i ovi mladi su odlično odradili svoj posao. Uz već spomenutog Brian Coxa, tu je i meni uvijek drag Tom Sizemore (kojeg se najbolje sjećam iz odličnog ali podcjenjenog - Strange Days), Robert "Freddy" Englund, Amanda "Honey Bunny" Plummer, Ashley Laurence (između ostalog glumila Kirsty Cotton u Hellraiseru) i mnogi drugi.

Image Hosted by ImageShack.us

Redatelj filma je Lucky McKee, lik s jednim od bizarnijih umjetničkih imena, ali i redatelj odličnog May (2002), kao i prije opisanog The Woods (2006). Zanimljivo je koliko su mu filmovi drugačiji i vizualno i temama koje obrađuje.
Inače scenarij za film je temeljen na noveli Jacka Ketchuma, koji je napisao i The Girl Next Door, koja je također ekranizirana i to dvaput.

Uglavnom, Red je jedan od boljih filmova iz ove godine, i kad bi radio nekakvu listu, najboljih 20 iz 2008. on bi se sigurno našao na njoj.


Ocjena: 8/10




- 22:02 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

eXTReMe Tracker
eXTReMe Tracker