studeni, 2005  
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Oluja,Crna Legija i Poglavnik
03.11.2005., četvrtak
POGLAVNIK NEZAVISNE DRŽAVE HRVATSKE dr. Ante Pavelić

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Ako je ikad djelatnost koje jake licnosti bila odlucna za sudbinu naroda i države, tada se to sigurno moze kazati za osobu Poglavnika dr. Antu Pavelica. Bez njega nije moguce zamisliti osnutak i djelatnost Ustaškog Pokreta; uspostavu kontinuiteta Hrvatske državnosti nasilno prekinute 1918., godine te obnovu potpune Hrvatske nezavisnosti, kakva je bila do 1102 godine. Sve ono što je raspravama o povijesti redjeno u prilog mišljenja o presudnoj ulozi jakih povijesnih osoba za život pojedinih naroda i država, najbolje potvrdjuje slucaj Poglavnika Nezavisne Države Hrvatske dr. Ante Pavelica. Narodna snaga, otpornost i sposobnost ne dolaze do izraza preko gomile, nego preko znacajnih osoba, koje prema tome ne nastaju slucajno, nego su odraz sredine, iz koje su nikli.
Radi toga, kada promatramo lik dr. Ante Pavelica,tada treba upozoriti na njegovo porijeklo, na okolinu u kojoj se rodio, odgajao i duhovno izgradjivao. U tom pogledu je dr. Ante Pavelic potomak najcišce hrvatske sredine.Njegov otac rodom je iz Like, dakle iz onog hrvatskog kraja, koji je bio najmanje zagadjen duhovnim utjecajem tudjeg svijeta, koji po svome zemljopisnom položaju predstavlja sponu hrvatskih zemalja i postojbinu branitelja i cuvara hrvatske državotvorne svijesti i ideje. Ta Hrvatska Sparta jest hrvatski kraj, koji radja zdrave i cvrste ljude,hrvatske vitezove i junake. Izraz toga su toliki odlicni hrvatski vojnici. I Otac Domovine dr. Ante Starcevic nosio je na sebi neizbrisivi pecat svoga rodnoga lickoga kraja. Ista svojstva nosio je i dr.Ante Pavelic u svojoj krvi.Cinjenica je, da se je rodio (14. srpnja 1889.), u selu Bradini na Ivan Planini, u kraju, odakle su njegovi preci došli u Liku, upravo u kraju, za koji se kaže da voda s jedne strane krova otjece Neretvom u Jadransko more, a da s druge strane krova te?e Bosnom, Savom i Dunavom u Crno More, pa taj kraj simbolicki oznacuje središnju tocku razmece velikih vodenih puteva Hrvatske zemlje.
Taj kraj južne Hrvatske, koji daje i uvijek je davao hrabre i ponosne Hrvate, leži u središtu srednjovjekovne hrvatske države, nedaleko od Duvanjskog Polja, na kojem je krunjen i prvi hrvatski kralj Tomislav. U tom kraju nas svijet govori cistim hrvatskim jezikom i odatle kod dr. Pavelica tolika ljubav i smisao za dobar hrvatski govor, što je zapravo jedna od bitnih postulata svakog zdravog nacionalizma. Uostalom svi noviji hrvatski politicki pokreti obilježeni su, bilo borbom za hrvatski jezik, bilo posebnim pogledima na to veliko narodno blago. Vitezovic, Gaj, Pavlinovic, Starcevic pa i sam Stjepan Radic, imali su izgradjena stanovišta s obzirom na pitanja hrvatskog književnog jezika. Taj duboko ukorijenjeni jezicni osjecaj kod dr. Pavelica ucvršcen je tijekom srednjoškolskog naukovanja u Travniku, tako da ga nije nikad mogla oslabiti ni zagrebacka sredina, ni dugi boravak u inozemstvu.Dr.Pavelic se rodio pod seljackim krovom i oduvijek je stare seljacke obitelji, ali buduci da mu je otac radio na gradnji željeznicke pruge i buduci da je sam kao sin poštovane, ali siromašne obitelji, kao mladic radio je i teške fizicke poslove,
upoznao je u ranoj mladosti život radnika i seljaka i to baš u onim krajevima, u kojima se živi vrlo oskudno. Odatle dolazi njegovo duboko razumljevanje i poštivanje žuljeva hrvatskog seljaka i radnika, što je svojstveno svim pravim narodnim vodjama, a cega nikako ne mogu razumijeti profesionalni gospodski politicari, ma koliko god govorili o radnom narodu.
Poznato je da su i drugi vodje velikih suvremenih nacionalistickih pokreta prošli kroz istu životnu školu.Dr. Pavelic je u svojim mladim danima upoznao Hrvatsku, njezin krš, šumu, more i bogatu ravnicu; neustrašive dinarske Hrvate, koji uz gusle pjevaju o junacima; radišne i skromne, ali i buntovne Hrvatske Zagorce, kao i bogate, vrijedne, a ponekad i obijesne Slavonce.
Sve je to doprinijelo tome, da se dr. Pavelic ucio svome hrvatskom rodoljublju, ne samo iz knjige, ne samo iz rijeci i spisa Oca Domovine, nego i neposredno iz života, obuhvacajuci u svome umu i srcu sa jednakom ljubavlju sve Hrvatske krajeve, poznavajuci ispraznost umjetnih pokrajinskih granica i unutar jednoga te istoga jedinstvenog naroda; uzdižuci se iznad svih regionalizama i kampanilizama, iznad svih uskih shvacanja o Hrvatskoj i Hrvatima; duboko shvacajuci koliko je za Hrvatsku bio žalostan tijek povijesnih dogadjaja, koji su težište hrvatske državnosti i narodnosti promicali od juga prema sjeveru ispravno ocjenjujuci da snaga i buducnost Hrvatske leže u uspješnom spoju svih hrvatskih krajeva, snaga i svojstva.
Samo takav covjek mogao je izvesti ono što je izveo dr. Ante Pavelic,a to obnova hrvatske državne nezavisnosti nakon punih 900 godina.


POGLAVNIKOV GOVOR


Slavimo 10. travnja jer se ne odricemo boraca za Hrvatsku Drzavu, za Nezavisnu Drzavu Hrvatsku. Oni i njihov Poglavar nisu se borili ni za kakav fasizam, komunizam, nacionalsocijalizam, njima je to bilo strano, oni su ginuli samo i jedino za Hrvatsku Drzavu. Upravo zato se ne odricemo i ne ogradjujemo od Nezavisne Drzave Hrvatske, njezinih hrabrih branitelja i njezina Poglavnika dr. Ante Pavelica, jer ih je vodila ljubav prema domovini i narodu!
Kucnuo je cas naseg oslobodjenja, dizi se da svoju domovinu od neprijatelja otisnemo i uspostavimo svoju slobodu u svojoj kuci, u samostalnoj i Nezavisnoj Drzavi Hrvatskoj, u kojoj ce biti ujedinjene sve Hrvatske Zemlje, od Mure i drave do Drine, od Dunava do sinjega Jadranskog mora, a u kojoj ce vladati samo Bog i Hrvatski narod.

Ante Pavelic, 5. IV 1941

Sada smo stvorili Hrvatsku Drzavu i nju nitko vise nikada ne moze srusisti, jer cemo nasu slobodu znati braniti. U Hrvatskoj vladat ce red i rad. U Hrvatskoj drzavi nitko i nikada ne ce moci piti krv naroda. Svatko ce raditi i biti odgovoram Poglavniku, a Poglavnik ce biti odgovoran Hrvatskom narodu.

Ante Pavelic, 14. IV 1941

U nasoj oruzanoj snazi vlada geslo : "Bog i Hrvati" i "Za Dom Spremni". To znaci da je ova oruzana snaga prisegla Bogu, da ce braniti zadnji dom, pa bio na drini, bio na dunavu, bio na krsu.

Ante Pavelic Veljaca 27, 1942



- 16:08 - Komentari (9) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>