Internet kupovina sve popularnija u BiH - Pronađi pratnju

petak , 21.12.2018.

Politička matematika: Kako građani FBiH grade puteve u RS-u










Click here: Internet kupovina sve popularnija u BiH






Kako bi se sprečile internet prevare, Matić navodi da je bitno da se građani, pre nego što naruče robu putem nekog portala, informišu i provere da li je trgovac registrovan u Srbiji ili je reč o stranim platformama. Kada je reč o stranim platformama i elektronskoj kupovina iz nekih drugih zemalja, Matić kaže da je preporuka svim građanima da se opredele za one platforme koje su već poznate i koje apsolutno štite potrošača. Dakle, otiđite u najbližu banku i recite da želite da otvorite devizni račun.



Internet kupovina sve popularnija u BiH

Možete zaboravite na gužve, čekanje u redovima, umor od hodanja iz jedne radnje u drugu, nakon kojeg se često desi i da ne pronađete ono po šta ste pošli. Skoro sve online prodavnice imaju pretraživače, tako da unosom pojma možete brzo i efikasno izbor suziti samo na željeni proizvod. Dermatološki pregled mladeža ili uklanjanje virusnih bradavica košta 880 dinara umesto 2. BEOGRAD, Kupovina putem Interneta sve je popularnija u Srbiji, naročito među mlađim stanovništvom, a broj onlajn mušterija u posljednjih godinu dana je utrostručen.



Internet kupovina sve popularnija u BiH

Mob&IT - Kada je riječ o sigurnosti plaćanja online, 51 posto ispitanika smatra da je ta vrsta plaćanja sigurna, dok je 39% neodlučno po ovom pitanju, što ukazuje na to da još uvijek postoji prostor za poboljšanje, kada je u pitanju edukacija korisnika o sigurnim online plaćanjima.



Internet kupovina sve popularnija u BiH

Izvor: , , 19:54 Internet kupovina u Srbiji: Imate prava na sve ovo U Srbiji onlajn kupovina je sve popularnija, zbog čega bi trebalo da se bolje upoznate sa svojim pravima pre, tokom i nakon kupovine na internetu. Državna sekretarka u ministarstvu Tatjana Matić rekla je Tanjugu da je važno da građani budu upoznati sa svim pravima koja mogu da ostvare kao potrošači. Zato će, dodaje, Ministarstvo od leta početi edukativnu kampanju čiji će fokus, pre svega, biti na pozitivnim primerima iz prakse i pravima, koja se odnose na zaštitu potrošača, a sa kojima do sada nisu dovoljno upoznati. Kako bi se sprečile internet prevare, Matić navodi da je bitno da se građani, pre nego što naruče robu putem nekog portala, informišu i provere da li je trgovac registrovan u Srbiji ili je reč o stranim platformama. Ako, kaže, građani kupuju od registrovanog trgovca u Srbiji mogu da očekuju da će njihova prava kao potrošača, u slučaju povrede, biti zaštićena, ali i dodaje da nažalost postoje i situacije kada građani kupuju na onlajn platformama koje nisu registrovane. Govoreći o pravima potrošača, Matić navodi da građani nisu dovoljno upoznati da u slučaju kada poruče robu od registrovanog trgovca, koji ima elektronsku platformu u Srbiji, imaju pravo da u roku od 14 dana, bez ikakvog obrazloženja, tu robu da vratite i dobiju novac nazad. Takođe, dodaje, postoji mogućnost da potrošač, kada je to dogovorio prodavac, odnosno pošiljalac sa operatorom, prilikom prijema robe u prisustvu poštara pošiljku otvori i uveri se da li je to zaista ono što je naručio. Navodi i da će dodatni mehanizam zaštite u borbi protiv sive ekonomije i prevara omogućiti izmene Zakona o poštanskim uslugama koje su u skupštinskoj proceduri, a koje propisuju obavezu da na svakoj pošiljci piše i ime i prezime pošiljaoca, što do sada nije bio slučaj. Objašnjava da će to rešenje omogućiti nadležnim organima da u slučaju zloupotrebe lakše reaguju i dođu do pošiljaoca robe, koji je odgovaran i za njen kvalitet i lakše će se ući u trag prodavcima ili proizvođačima falsifikovane robe. Kada je reč o stranim platformama i elektronskoj kupovina iz nekih drugih zemalja, Matić kaže da je preporuka svim građanima da se opredele za one platforme koje su već poznate i koje apsolutno štite potrošača. Inače, navodi, onlajn trgovina čini više od 10 odsto ukupne trgovinske razmene u svetu, a najzastupljenija je u Kini gde premašuje 19 odsto. Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.



Online kupovina: plaćanje carine i PDV-a!
Da bi pošiljka spadala u nekomercijalnu robu njena vrijednost ne smije preći 1. Ogromna većina, blizu 80 posto građana BiH koristilo je svoju karticu za plaćanje putem interneta. Moguće je i da se koristi DHL ili neka druga kurirska služba za bržu i sigurniju dostavu, ali ujedno i nešto skuplju. Plaćanje Kao i sa dostavom, svi sajtovi nude i veoma slične uslove plaćanja robe. Zato će, dodaje, Ministarstvo od leta početi edukativnu kampanju čiji će fokus, pre svega, biti na pozitivnim primerima iz prakse i pravima, koja se odnose na zaštitu potrošača, a sa kojima do sada nisu dovoljno upoznati. Posebno mladi ljudi sve češće se odlučuju za nabavku pojedinih artikala iz inozemstva iz razloga što su prava rijetkost ili ih uopće nema na bh. U Srbiji se, prema podacima te banke, preko interneta najviše prodaju aviokarte. Marković je rekao da i domaće kompanije treba više da se angažuju i nude svoje proizvode na intrenetu, a kao dobre primere takve prodaje naveo je prodavnicu tehnike Tehnomaniju, i trgovinske lance Maksi i Univereksport. Online kupovina znači lakše pretraživanje Svi to znamo jer smo prošli ovakve situacije nebrojeno puta — lutanje među rafama i uzaludno traženje željenog proizvoda, do tih mjera da se umorite i iznervirate.

[Seks Sa Starim Zenama|Sex i pornici|Krasici crna gora slike]






Oznake: nevolja, ih, Naterala, Grupna, Kupovina, sve, popularnija, MEĐU, Srbima

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.