naldor

02.05.2006., utorak

Vježbe za opuštanje


Osnovni položaj: lezite na što ravniju površinu, pod glavu stavite tanak jastuk, ruke trebaju mirovati sa strane malo udaljene od tijela, noge raširite, oči blago zatvorite.

1.Vježba

Prvo sasvim intenzivno zamislite : potpuno se opuštam, cijelo tijelo mi se opušta.
Prvo ću opustiti ruke.
Zatim duboko udahnite pa nastavite: ruke mi leže sasvim mirno i mlitavo i potpuno se opuštaju. I moje šake se potpuno opuštaju. Svaki prst se opušta i postaje sasvim težak: mali prst, prstenjak, srednji prst, kažiprst, palac. Sada su mi svi prsti potpuno opušteni, mlitavi i teški.
Redovitim vježbanjem uskoro ćete postići osjećaj težine poslije koga bez daljnjih sugestija nastupa osjećaj topline

2. Vježba

Počnite otprilike dva tjedna nakon prve vježbe, kada već bez teškoća uspijete opustiti ruke i šake.
Prvo izvedite prvu vježbu pa nekoliko puta duboko udahnite i zamislite: osjećam da prsti moje desne noge postepeno postaju teški i mlitavi i da se opuštaju. Sada je svaki prst moje desne noge potpuno opušten. Zatim mi se opušta taban, pa peta, pa svi ostali dijelovi desnoga stopala.
Istim redoslijedom opušta se lijevo stopalo.

3. Vježba


tjedan dana nakon druge vježbe, pošto ste opustili ruke, šake i stopala pređite na treću vježbu.
Duboko udahnite i sugerirajte sebi: osjećam da mi se noge potpuno opuštaju. List moje desne noge postaje mlitav, težak i opušten. Moje desno koljeno se potpuno opušta. Moje desno bedro postaje mlitavo, teško i opušteno. Na isti način opušta se lijeva noga.

4. Vježba

nakon slijedećih tjedan dana, pošto ste tokom prve tri vježbe opustili ruke i noge, opustit će te ostali dio tijela.
Zamislite: sada ću potpuno opustiti stomak, grudi, vrat, glavu i lice. Osjećam da mi se trbušni mišići potpuno opuštaju. Kroz stomak mi struji toplina. Sada mi se potpuno opuštaju grudi. Mišići na mom vratu, mišići na mojim ramenima postaju meki, mlitavi i sasvim opušteni. Moje čelo se opušta. Obrazi mi postaju ravni i opušteni. Usne mi se razdvajaju. Donja vilica mi postaje teška i mlitava, ali se ne otvara. Jezik leži u ustima težak i mek i mlitav. Moje tjeme postaje mlitavo i potpuno opušteno. Sada mi je cijela glava, cijelo lice potpuno mlitavo i opušteno. Moje cijelo tijelo se opustilo i postalo mlitavo.

5. Vježba

čim bez problema savladate tehniku opuštanja cijeloga tijela, počinje posljednja vježba. Sugestija za nju glasi: moja glava je veoma, veoma teška, teška kao olovo, svaki dio moga tijela je veoma, veoma težak, teažak kao olovo .

vježbe izvodite dva puta dnevno, a ako možete i češće. Po pravilu treba vježbati deset minuta. Time se postiže tjelesno opuštanje koje je potrebno za daljnje vježbe

- 21:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

0

< svibanj, 2006 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Linkovi