Vijesti

subota, 03.03.2012.

Kako si priuštiti auto koji vam doista treba?

Kupovina automobila nije nimalo jednostavan zadatak. Cijeli proces započinje puno prije dolaska u određeni salon automobila, a sastoji se od niza provjera, usporedbi i previranja po bankovnim računima. Kako bismo vam u tome pomogli donosimo nekoliko važnih savjeta.

Jedna od najvažnijih stvari je prije takve velike odluke zapitati se treba li vam automobil uopće? Cijene benzina lete u oblake, gospodarstvo je u vrlo lošem stanju, kamate na kredite su ogromne... zbog trenutnog stanja važno je jako dobro razmisliti o tom pitanju.

Ukoliko ste zaključili da vam je auto zaista potreban, vrijeme je da odlučite koliko prostora u automobilu trebate. Treba se zapitati koliko često koristite sav prostor u unutrašnjosti i koje su stvarne potrebe vas i vaše obitelji. Prilikom ove odluke važno je razmišljati vrlo realno jer takva odluka bitno pridonosi i konačnoj cijeni automobila.

Kako ćete koristiti novi auto? Kratke destinacije i vožnja po gradu same po sebi definiraju potrebu za malim, gradskim autom, no ukoliko su duga putovanja i česte vožnje po autocesti vaša svakodnevica - udobnost dolazi na prvo mjesto. U drugom slučaju svakako treba razmisliti o 'dizelašu'.

Svima je poznato da performanse automobila uvelike određuju cijenu, te je u tom slučaju potrebno zapitati se hoćete li zaista narednih nekoliko godina lupati glavom u zid zato jer ste uzeli 1.6 umjesto 2.0 modela?

Određivanje budžeta i ostvarivanje ciljeva

Ukoliko ne želite gorak okus u ustima nakon kupovina automobila potrebno je dobro odvagnuti odnos između vašeg financijskog stanja i cijena željenog limenog ljubimca.

Nakon što ste realno ustanovili koliko novaca imate nakon plaćanja svi računa, režija, kredita, dnevnih troškova i drugih izdataka odredite budžet za auto i držite ga se bez obzira što vam prodavač automobila kaže da si možete priuštiti.

Osim cijena servisa, razmotrite i dodatne izdatke na automobil poput benzina, registracije i osiguranja, jer riječ je o tisućama kuna godišnje.

Također, možda jedna od važnijih stvari, je razmisliti treba li vam novi auto ili vaše potrebe može zadovoljiti polovni automobil. Tu treba napomenuti da cijena vašeg novog limenog ljubimca drastično pada čim izađete iz auto salona, zbog čega je možda bolje potražiti polovni auto koji je vrlo malo korišten i gotovo kao novi. Na taj način možete mnogo uštedjeti, a i kod većine modela još uvijek će vam vrijediti garancija.

Net.hr

- 16:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #