Vijesti

petak, 02.03.2012.

Akcija Medački džep 2: Uhitili pet bivših hrvatskih vojnika?

Dvojicu bivših hrvatskih vojnika su uhitili u Gospiću, a po jednog u Zagrebu, Bjelovaru i Selcu. Ne zna se još identitet osumnjičenih ni zašto ih točno terete

Akcija uhićenja u vezi akcije Medački džep 2 navodno je počela u četvrtak ujutro oko 5 sati, neslužbeno doznaje HRT. Uhićeno je petero ljudi i to, kako javlja Večernji list, na području Gospića, Rijeke i Zagreba, a akciju izvode interventne jedinice MUP-a. Svih pet uhićenih priveli su u sjedište Kriminalističke policije u Heinzelovoj ulici u Zagrebu. Radi se o petorici bivših hrvatskih vojnika. Dvojicu su uhitili u Gospiću, a po jednog u Zagrebu, Bjelovaru i Selcu. Ne zna se još identitet osumnjičenih ni zašto ih točno terete. Uskoro će biti poznato više informacija.

Operaciju Medački džep je Hrvatska vojska izvela u razdoblju od 9. do 11. rujna 1993. godine protiv JNA i paravojnih postrojbi tzv. Republike Srpske Krajine. Operacija je počela granatiranjem položaja na tom području. U to vrijeme je Janko Bobetko bio načelnik glavnog stožera HV-a, Rahim Ademi je bio vršitelj dužnosti zapovjednika Zbornog područja Gospić kao brigadir, a pukovnik Mirko Norac bio je zapovjednik 9. gardijske brigade. Mladen Markač bio je zapovjednik Specijalne policije snaga MUP-a Hrvatske.

Mirko Norac je zbog operacije Medački džep bio osuđen na šest godina zatvora jer nije spriječio da se u akciji muče i ubijaju civili. Nedavno je izašao iz zatvora. General Rahim Ademi za isti je zločin oslobođen optužbi.

Suđenje za ratne zločine u Medačkome džepu bilo je prvi slučaj koji je Haški sud prepustio hrvatskome pravosuđu.

24 sata

- 14:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #