Bakljava (desert),
Specijaljitet turske kuhinje
Sastojci:
1 paket kora za savijače
350 g samljevenih oraha
1 šajlica masljaca
1 žljičica ekstrakta vanilije
1 žljičica mljevenog cimeta
1 šaljica vode
1 šaljica šećera
polja šaljice meda
Opis:
Pomiješati orahe i cimet. Na dno ljima stavljati kore i to tako da se svaka kora poprska rastopljenim masljacem, a svaka druga se pospe orasima. Na vrh staviti dvije kore, preljiti masljacem i oštrim nožem izrezati trokute ilji kvadrate. Staviti u zagrijanu pećnicu i peći otpriljike 50 minuta dok bakljava ne dobije zljatnožutu boju. Dok se bakljava peče napravi se umak za preljevanje. Šećer i voda se kuhaju tako dugo dok se ne dobije žitka smjesa. Makne se s vatre i doda se ekstrakt vanilije i med, dobro se izmiješa i prelije preko vruće bakljave. Prije posljuživanja dobro oljaditi.
DOBAR TEK BAKLJAVCI MOJI,
ŽELI VAM MUFTILJI HAZIZI