28

subota

srpanj

2018

Kuglica zdravlja

Prošla su vremena kada je višak kilograma bio znak dobrog zdravlja, a nastupila ona kada je vitko tijelo veoma bitno. U epohama kada nije bilo dovoljno hrane, biti gojazan je bio znak bogatstva. Danas je problem nešto sasvim drugo. Čak i osoba slabijeg ekonomskog statusa može da se ugoji, a gojaznost je prvi znak nevođenja računa o vlastitom tijelu.

U sijenci ovog drveta rastu mnoge promišljene kompanije koje u ovoj neurotičnoj društvenoj tendenciji vide zlatni rudnik. Danas više nego ikada imamo preparata za mršavljene, ali sve više gojaznih ljudi. Na svakom ćošku, tv programu, emisji samo se o tome govori.

Gojaznost je hronična bolest (bolesno stanje), koja se ispoljava prekomjernim nakupljanjem masti u organizmu i povećanjem tjelesne težine. Svako povećanje telesne težine za 10% i više od idealne označava se kao gojaznost.

Nije sporno koliko je brza hrana ukusna i kako se lako do nje dolazi. Na raspolaganju vam je gomila priloga za pljeskavice, ćevape, batake, pržene, pohovane; gomila piroški, bureka, pica, slatiša, grickalica. A šta biva kada sve to stigne u naše tijelo, i nakon naporne prerade u želucu i crijevima, dospije u krv. Nivo šećera (glukoze) i masti (trigliceriga i holesterida) u krvi naglo raste. Još ako svemu tome dodamo neki slastan desert, pun šećera i masnoća to je pravi napad na organizam.

Osoba sam koja veoma voli slatko i slatkiše, ali isto tako volim i da eksperimentišem, pa dosta često sama pripremam kolače i čokoladice koje su zdrave, bez šećera, brašna i nezdravih masnoća. Ponekad znam pronaći recept na internetu,i izmijeniti po svojoj volji i želji :D Jedan od takvih jeste i slijedeći koji ću podijeliti sa vama :)

Sastojci:

- 10-ak jagoda, (možete koristiti i maline, ribizle...)
- 1 banana
- 1 šoljica ovsenih pahuljica ( oko 100 g)
- 100 g kokosa
- 80 g crne čokolade

Sve sastojke ubacite u blender, kada se sjedine ostavite 10-ak minuta. Nakon toga rukom oblikujete manje loptice koje uvaljate u rastopljenu čokoladu. Držite u hladnjaku 20 minuta do pola sata. Nakon toga spremne su za posluživanje. :)



Prijatno! :)

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.