eto
Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket








































~Mrvice iz moje kuhinje~

subota, 31.10.2009.

Macaronsi

Za sestrino vjenčanje sam htjela nešto posebno...nešto drugačije....i dobila sam ovaj recept:

U ovom je receptu jako važno doslovno slijediti upute pa evo:
za kolačiće:
3 bjelanjka (cca 100g)
50 g kristalnog šećera
200 g štauba
110 badema
po želji boja za kolače i/ili kakao
za kremu:
150 g masla
160 g tamne čokolade
1 dcl mlijeka
0) Pripremite sastojke: bjelanjci ne smiju biti ravno iz hladnjaka, bademe blanširajte (kratko prokuhajte) pa im odstranite koru i sameljite ih što je finije moguće
1) Mikserom tucite bjelanjke pa im pomalo dodavajte kristal šećer. Morate dobiti čvrstu smjesu
2) Pomiješajte štaub i mljevene bademe pa ih jakim pokretima umiješaje (ručno) u bjelanjke – znam da je ovo suprotno od onoga što inače piše u kuharicama (ne miješati jako da bjelanjci ne splasnu i sl. ali ovdje to jednostavno tako ide. Znat ćete da ste dobro promiješali sastojke ako se kad istresete žličicu smjese, onaj mali repić na vrhu sam utopi u ostalo, tj. eko ne ostane čvrsto gore
3) Obložite pleh(ove) papirom za pečenje
4) Ako želite raznobojne kekse, razdijelite smjesu na više dijelova i svakom dodajte po malo boje za kolače
5) Smjesom napunite štrcaljku ili pekarsku vrećicu s običnim okruglim nastavkom i na papir za pečenje istisnite male kružiće
6) Pustite ih da odstoje 1h (ne preskakati ovaj korak - tako se već prethodno malo sasuše i dobiju hrskaviju koru kasnije) i ugrijte pećnicu na 150°C
7) Pecite ih 12-14 min, a kasnije odvojite od papira nožem. Pustite ih da se sasvim ohlade prije lijepljenja kremom



Za kremu (ovo je najbolje napraviti dok čekate 1h prije nego što macarons stavite u pećnicu:
1) Rastopite čokoladu na pari, dodajte joj maslo
2) Ugrijte mlijeko i prelijte ga preko čokolade
3) Sve zajedno dobro izmiješajte i stavite u hladnjak da se stisne
Kad su macarons pečeni i ohlađeni lijepite dvije polovice žličicom čokoladne kreme.



...bilo je i puknutih...
(zato je važno dobro izmiješati smjesu - ako ostane prečvrsta, pucaju)
Još par stvari:
- možete ih bojati bojom za kolače ili kakaom ili pak nekom drugim suhim prirodnim bojilom
- postoji ogroman broj varijacija na temu, ali ja sam se za početak zadržala na najjednostavnijoj, ako isprobam još nešto, bit ćete obaviješteni
- uspješan macaron je onaj koji ima „stopalo“ tj. koji ima ovaj mali pjenasti dio na dnu
- ne morate ih lijepiti isključivo ovom kremom, može biti i bilo koja druga, pa čak i mermelada!
- pogled na ove slatkiše će vam sigurno izmamiti osmijeh pri pečenju pa je poželjno često virenje u pećnicu (bez otvaranja)
- macarons mogu biti prekrasan poklon - zamotajte ih u celofan i eto savršenog dara koji je k tome još i vaših ruku djelo

A ovako su izgledali moji:



Bili su prefini i preukusni



- 23:36 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  listopad, 2009 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Kolovoz 2010 (1)
Travanj 2010 (3)
Veljača 2010 (3)
Siječanj 2010 (1)
Prosinac 2009 (2)
Studeni 2009 (9)
Listopad 2009 (18)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Slane i slatke mrvice iz moje kuhinje....

Jednom davno, jako davno, živjela je jedna mala curica. Zvali su je "Sveznalica". Sve je htjela znati, u sve svoje prstiće upetljati. Životinje je obožavala, ljude svojom radoznalošću šarmirala, mrvice mudrosti iz kuhinje svojih baka skupljala. Najdraže joj je bilo uvaliti prstić u zdjelu s tek izmućenim jajima u koje je stavljena mrvica šećera...oooooooo šta je puta po prstima radi toga dobila...ali to je nije spriječilo mrvice iz kuhinje skupljati u u svoju malu plavu glavicu memorirati.

Curica je narasla...

Sad je MAMA...

Mrvice dijeli sa svoje dvije "štruce" koje upijaju kao dvije spužvice...mamini geni...obožavaju kuhinju...obožavaju mrvice ubirati...

Ovo je mjesto gdje ću pohraniti svoje mrvice. Mrvice koje čuće u meni jaaaaaaaaaako dugo. Imam ih spremljene u rokovniku - tako me je moja mama naučila....ali...volila bi ih podijeliti još s nekim. Puno ljudi mi traži recepte, raspituje se kako šta radim...eto...sad će (nadam se) sve biti na jednom mjestu.

Dobar tek