Jedan dan sam došla kod mame na ručak i dočekao me je KRUH sa šunkom i sirom. Bio mi je odličan. Mekan. Ukusan....dok je bio topal...kako se hladio tako se i sušio i postajao sve tvrđi i tvrđi. Odlučila sam malo eksperimentirati i nastalo je ovo:

Rolada sa šunkom i sirom
1/2l mlijeka
2 kvasca
2 žličice šećera
0,5dl ulja
800gr brašna
3 žumanca
Dvije velike žlice margarina
Sol
40dkg šunke
40dkg sira (gauda/ementaler/dimsi)
Stavi pola litra mlijeka nek se smlaći u to stavi dva kvasca I dvije žličice šećera, kad se kvas “digne” dodat 4 žličice soli I 0,5dl ulja
U to sve dodati 800gr brašna
Kad dobro umiješaš (ako je mljeckavo dodaji brašna a ako ti je pretvrdo dodaji malo vode) podijeli tijesto na dva dijela
Pusti da se tijesto diže dok se ne digne
Podijeli tijesto u dva dijela
Nakon toga razvaljaj tijesto na otprilike 1,5cm debljine na to naribaj sir 10dkg I dodaj na sir 20dkg šunke I onda opet preko šunke naribaj ostatak sira.kad si to napravila onda to sve lijepo zarolaj u rolat.obavezno uvij rubove prema unutra jer bi se moglo desiti da sir iscuri vani. Istu stvar ponoviti I s drugom polovicom tijesta.
Za mazanje rolada prije pečenja pripremi:
Umiješaj mikserom ili smrvi viljuškom margarin I u to dodaj žumanca I 1 malu žlicu soli
Pusti rolade da se dignu I onda ih premaži smjesom margarina I jaja
Ja stavljam na pečenje u malu kockastu tepsiju obje mi rolade stanu.
Mali savjet…bilo bi super kad bi se uzele dvije vrste sira npr. Dimsi I gauda I pomiješala…puno bolji okus bude…
Dobar tek.
|