Dressinzi za salatu Čuveni grčki Umak tzatziki paše uz gotovo sve vrste sirovog sezonskog povrća. Uz riblje salate i salate od glavonožaca, mekušaca i rakova preporučamo Coctail umak, Tartar umak, i Tunirani umak. Uz salate od gljiva i sreva predlažemoUmak od kapara ili Umak od oraha. Uz salate s tamnim mesom možete probati Umak od naranča i šljiva ili Umak od jabuka i kokosa. Umaci Citronett i Robert pašu uz sirovo i kuhano povrće. Zeleni umak dobro se slaže sa salatama od bijelog mesa. Umak od sira preporučamo uz salate s jajima i povrćem. Đurđevačka salata (salata), Specijalitet slavonske kuhinje Sastojci: Za 4 osobe: 30 dg graha 1 glavica luka 20 dg zelenog kupusa 1 dcl bučinog ulja 1/2 dl octa sol i papar Opis: Grah namočiti preko noći u vodi. Ocijediti ga i skuhati, potom ponovo ocijediti. Isjeckati luk, kupus narezati na rezance i izručiti u zdjelu s grahom. Posoliti i popapriti. Začiniti bučinim uljem i octom. Ostaviti preko noći u hladnjaku. Salatu poslužiti uz hladnu svinjsku pečenku. Panzanella (salata), Specijalitet talijanske kuhinje Sastojci: Sastojci za 2 osobe: 4 kriške domaćeg kruha 6 očišćenih i izrezanih rajčica 1/2 krastavca 1 glavica slatkog luka peršin, isjeckani 2 žlice crvenog vinskog octa 5 žlica maslinovog ulja bazilika sol, papar Opis: Kruh izrezati na kockice i prepeći. Rajčice i krastvac izrezati, staviti u zdjelu i dodati sitno isjeckani luk. Lagano umiješat peršin, baziliku, ocat i maslinovo ulje, te posoliti i popapriti. Dodati prepečeni kruh i servirati u roku od 10 minuta. Patliđani sa sirom (salata), Specijalitet dalmatinske kuhinje Sastojci: 4 patliđana 15 dg parmezana maslinovo ulje sol bijeli papar Opis: Patliđane oprati, narezati po dužini na kolutiće i osušiti ih dobro papirnatim ubrusom. Posoliti, popapriti i zapeči sa obje strane na dobro ugrijanoj grill tavi. Kad su gotovi posuti ih naribanim parmezanom i zalijti maslinovim uljem. Dobro ohladiti. Salata od crvenog kupusa i jabuka Sastojci: Za 4 osobe: 450 g crvenog kupusa 3 jabuke, očišćene od sjemenki 2 žlice limunova soka 1 crveni luk narezan na kolute ˝ čaše suhog bijelog vina 4 žlice ulja sol i papar ˝ žličice đumbira u prahu 275 ml vrhnja 1 žlica limunova soka Priprema: Tanko narežite crveni kupus i stavite 5 minuta u veliki lonac kipuće slane vode. Ocijedite u cjedilu i ohladite. Posložite luk na kriške kupusa u zdjeli za salatu. Pomiješajte vino i ulje sa začinima i đumbirom u staklenki s poklopcem na zavrtanje. Dobro protresite i prelijte preko kupusa. Pustite da odstoji u hladnjaku 30 minuta. Narežite očišćene jabuke na četvrtine, a potom na kriške i pospite limunovim sokom. Pomiješajte jabuke sa kupusom i lukom, vrhnje dodajte neposredno prije posluživanja. Zelena salata s tjesteninom Sastojci: Za 4 osobe: 225 g tortelina od špinata 110 g graška 1 hrustava glavica zelene salate, oprana 1 endivija 6 žlica jogurta 2 žlice limunova soka sol i papar Priprema: Kuhajte tortelline u kipućoj slanoj vodi otprilike 8 minuta ili dok ne omekšaju. Ocijedite u cjedilu i stavite pod hladnu, tekuću vodu da se ohladi. Kuhajte grašak u malo kipuće slane vode otprilike 4 minute, ocijedite i ohladite pod hladnom tekućom vodom. Razdvojite listove endivije i obložite njima posudu za posluživanje, na njih poslažite listove zelene salate i tjesteninu. Pomiješajte jogurt, limunov sok, sol i papar i, neposredno prije posluživanja, lagano pomiješajte sa salatom. Zelena salata s gorgonzolom (prilog), Specijalitet talijanske kuhinje Sastojci: 25 dg gorgonzole izrezane na male komadiće 4 mlada luka, izrezana mali korijen celera, izribani 10 dg šampinjona izrezanih na tanke ploške 2 žlice majineze listove veće glavice zelene salate izlomiljene na manje komade 2 žlice ulja 2 žlice limunovog soka sol papar Opis: Gorgonzolu, luk, celer,šampinjone i majonezu lagano izmiješati i metnuti u sredinu pliće zdjele. Zelenu salatu preliti uljem, limunovim sokom, posoliti i popapriti. Lagani izmiješati i složiti oko sira i šampinjona. Salata Waldorf Sastojci: Za 4 osobe: 1 glavica celera, s uklonjenim vlaknima 2 crvene jabuke, očišćene od koštica i narezane na kriške 2 žlice limunova soka 8 očišćenih oraha, grubo narezanih 75 g grožđica 74 g grožđa bez koštica, opranog 4 žlice punomasnog vrhnja 4 žlice majoneze Priprema: Narežite celer na tanke kriške i stavite u zdjelu za salatu. Dodajte kriške jabuke i prelijte limunovim sokom. Pomiješajte orahe, grožđice i grožđe s vrhnjem i majonezom. Složite tu smjesu po celeru i jabukama, ohladite i – neposredno prije posluživanja promiješajte sve sastojke salate. Varijacije: Zdjela se može obložiti lišćem zelene salate, a u salatu možete dodati sjeckani ananas (iz konzerve ili svježi). «Brza» usitnjena salata Sastojci: za 4-6 osoba 1 slatka crvena, 1 zelena i 1 žuta paprika ˝ krastavca 2 mrkve, naribane Ľ glavice bijelog kupusa, opranog ˝ glavice zelene salate, oprane i osušene. Priprema: Blanširajte paprike u loncu kipuće vode 2 minute, ocijedite i ohladite pod hladnom vodom. Uklonite peteljke i sjemenke, te prerežite napola. S najfinijim sječivom u procesoru za hranu narežite sve povrće, uključujući polovicu zelene salate. Iskidajte drugu polovicu zelene salate i obložite njome zdjelu za salatu. Pomiješajte povrće sa preljevom po svom izboru ili preljev poslužite zasebno. Salata od kelja s prženom slaninom Sastojci: za 4 osobe 800 g kelja nešto soli svježe mljeveni papar 4 jušne žlice vinskog octa 120 g šarene slanine (hamburger–u komadu) 4 jušne žlice vinskog octa 1 jušna žlica cijelog kima 2 režnja češnjaka Priprema: Oprati kelj pa otkloniti vanjske i uvele listove. Odstraniti debele dijelove listova tik uz korijen te listove narezati na 2 cm široke trake. U prikladnom loncu zakuhati dosta vode, posoliti je i dodati kim. Potom dodati ocat i skuhati kelj, ali tako da ostane dovoljno čvrst. Izvaditi ga i dobro ocijediti. Kelj prenijeti u prikladnu zdjelu, posoliti ga, zapapriti i ostaviti na toplome mjestu. Očišćeni češnjak narezati na tanke listiće. Slanini odrezati kožicu pa je narezati na male kockice. Kockice slanine popržiti u tavi tako da se otopi masnoća i slanina dobije lijepu zlatno–žutu boju. Dodati češnjak, kratko zajedno popržiti te preliti po kelju. U tavi zagrijati ocat pa i njega preliti po salati od kelja uz lagano miješanje. Ovu salatu svakako poslužiti dok je još topla. Salata od sirovih šampinjona Sastojci: Za 4 osobe 50 dag šampinjona 1 limun peršinov list maslinovo ulje, Vegeta, papar, sol Priprema: Šampinjone pažljivo očistite, operite i osušite. Narežite ih na listiće, a manje prepolovite po dužini, pa ih poprskajte limunovim sokom, te ih ostavite stajati oko 15 minuta. Za to vrijeme pripremite umak od ulja, limunovog soka, posolite, popaprite, posipajte Vegetom i kosanim peršinovim listom. Šampinjone istresite u zdjelu za poslu-ivanja, prelijte ih pripremljenim umakom i lagano izmiješajte. Blagdanska salata (prilog), Specijalitet kreativne kuhinje Sastojci: 50 g kavijara 1 glavica salate 1 mala glavica mesnatog crvenog radića 2-3 stručka divljeg radića 1 mrkva 1 krastavac 1 limun maslinovo ulje Opis: Sve vrste salata očistite i dobro operite, pa ih narežite na krupne komade i složite u posudu za posluživanje. Očistite mrkvu i krastavac, narežite ih na listiće i dodajte salati. Pospite kavijarom, ukrasite kriškama limuna i začinite uljem i soli. Salata od brokule (prilog), Specijalitet kreativne kuhinje Sastojci: 250 g brokole 3 žlice maslinovog ulja malo naribanog svježeg đumbira malo limunovog soka malo soli i crnog papra 1 dl kiselog vrhnja Opis: Brokolu oprati, rastaviti na cvjetove, a stabljike izrezati na komade. U posudu s uzavrelom vodom prvo staviti kuhati stabljike. Nakon nekoliko minuta dodati cvjetove i kuhati dok ne omekšaju, ali tako da se ne raspadnu. Gotovu brokolu ocijediti i staviti u zdjelu. Malo je isjeckati. U šalici izmiješati maslinovo ulje, limunov sok, začine i vrhnje te preliti preko povrća. Salata od školjaka (salata), Specijalitet talijanske kuhinje sastojci: 300 g školjki 80 g slanine 200 g bijela graha zelene masline crne masline 4 fileta inćuna bosiljak ocat od bijelog vina maslinovo ulje Opis: Močite grah 5 – 6 sati, kuhajte ga (45 minuta) i ocijedite. Skuhanu tjesteninu ocijedite i ohladite pod hladnom vodom te premjestite u zdjelu. Primješajte slaninu narezanu na rezance, cijele filete inćuna, masline (malo crnih i malo zelenih), grah i nekoliko listova bosiljka. Začinite s 4 - 5 žlica ulja, žlicom octa, soli, paprom, posložite salatu na tanjur za posluživanje i poslužite. Salata od hobotnice u ananasu (predjelo), Specijalitet kreativne kuhinje Sastojci: Za 4 osobe: 2 komada svježeg ananasa 0,25 kg kuhane hobotnice 0,1 kg prženih oraha 2 vezice celera 2 komada limuna 1 jaje 2 žlice šećera 1 žlica vinskog octa 2 žlice isjeckanog peršina 1 dl slatkog vrhnja 1 žlica kapara Opis: Ananase prepoloviti i meso ananasa isjeći na kocke. Ananas, hobotnicu, orahe i celer dobro promiješati limunovim sokom. Podijeliti u 4 polovice ananasa i ostaviti u hladnjaku. Jaje i šećer miješati u vodenoj banji. Dodati ocat i peršin i sve skupa dobro miješati da dobijemo gustu masu. Ohladiti je. Kad se masa ohladi dodati joj šlag od slatkog vrhnja, politi po ananasu i dekorirati. Salata od jabuka (salata), Specijalitet kreativne kuhinje Sastojci: 2 crvene jabuke 300 g listova špinata krastavac skuta 100 g mortadele (u komadu) 3 jaja limun maslinovo ulje Opis: Kuhajte jaja 7 minuta, ogulite ih i narežite na kolute ili kriške. Operite i očistite špinat, osušite ga i narežite na tanke rezance. Operite jabuke, nemojte ih oguliti, očistite ih i narežite na kockice, oprani krastavac narežite na kolutiće a mortadelu na kockice. Stavite špinat u zdjelu i dodajte ostale namirnice a po vrhu posložite jaja i sir. Začinite s maslinovim uljem i soli pa poslužite s kriškama limuna. Salata od kivija (salata), Specijalitet kreativne kuhinje Sastojci: 3 kivija 1 glavica salate 2 jabuke 1 limun ulje papar u zrnu sol Opis: Oguliti koru od kivija i narezati ga na ploškice. Oguliti jabuke, pa jednu narezati na kockice, drugu na ploške. Zdjelu za salatu pokriti listovima salate. Okolo poslagati u obliku vijenca ploškice kivija naizmjence s jabukama, a sredinu ispuniti kockicama jabuka. Sve preliti umakom od limunova soka, kojem se doda malo soli i papra te nekoliko žlica ulja. Salsa od kivija (prilog), Specijalitet kreativne kuhinje Sastojci: 1 šalica aromatičnog octa 1 manji sjeckani luk 1 sjeckana banana 2 oguljene i sjeckane naranče 4 oguljena i sjeckana kivija malo papra Opis: Zagrijati polovicu količine octa. Dodati luk i lagano ga kuhati da postane mekan. Dodati banane i po potrebi octa da smjesa postane kremasta. Dodati naranče, kivi i malo papra. Kuhati dok svi sastojci ne omekšaju. Salata od špageta s jabukom i povrćem Sastojci: za 4 osobe 300 g špageta 1 crvena paprika 1/2 koromača 100 g žute repe 1/2 vezice mladog luka 100 g mahuna 2 manje, kiselije jabuke sok 1 limuna malo soli svježe mljeveni papar malo origana 4 jušne žlice maslinovog ulja 3 jušne žlice vinskog octa malo krasuljice Priprema: U vrućoj posoljenoj vodi skuhati špagete “al dente”. Istresti ih u cjedilo i obilno isplahnuti hladnom vodom. Očistiti koromač, žutu repu i mahune pa ih oprati i narezati na lijepe komadiće. U posoljenoj vrućoj vodi blanširati povrće, isplahnuti ga zatim pod mlazom hladne vode i odložiti. Pomiješati ulje s octom i začinima pa dobivenu mješavinu razrijediti s malo vode. Očistiti, oprati i na manje komadiće narezati papriku. Oprati mladi luk pa i njega narezati na kolutiće. Oprati i načupati listiće krasuljice (francuskog peršina). Oguljene jabuke izrezati na četvrtine, očistiti ih od koštica pa narezati na kockice i nakapati limunovim sokom. U prikladnoj zdjeli izmiješati špagete s povrćem i narezanim jabukama, a neposredno prije posluživanja po svemu preliti pripremljenu marinadu. Naposljetku posuti listićima krasuljice. Salata od cvjetače Sastojci: 1 srednja glavica cvjetače izrezana na komade 2-3 žlice maslinovog ulja malo limunovog soka malo naribanog svježe đumbira malo soli i crnog papra 1 dl kiselog vrhnja malo nasjeckanog peršina Priprema: cvjetaču kuhamo u posudi s malo vode. Kuhanu cvjetaču ocijedimo i stavimo u zdjelu. Još je malo usitnimo nožem. U šalici izmiješamo sve ostale sastojke i prelijemo preko cvjetače. Salata od brokule Sastojci: Ľ kg brokule 3 žlice maslinovog ulja malo naribanog svježeg đumbira malo limunovog soka malo soli i crnog papra 1 dl kiselog vrhnja Priprema: Brokulu operemo, rastavimo na cvjetove, a stabljike izrežemo na komade. U posudu s uzavrelom vodom prvo stavimo kuhati stabljike. Nakon nekoliko minuta dodamo cvjetove i kuhamo dok ne omekšaju, ali tako da se ne raspadnu. Gotovu brokulu ocijedimo i stavimo u zdjelu. Malo je isjeckamo, u šalici izmiješamo maslinovo ulje, limunov sok, začine i vrhnje te prelijemo preko povrća Salata od blitve Sastojci: ˝ kg blitve 3 srednja krumpira 3 žlice maslinovog ulja malo limunovog soka malo komorača prstohvat crnog papra i soli Priprema: U posudi s vodom skuhamo blitvu i krumpir. Kuhano povrće ocijedimo i stavimo u zdjelu. Blitvu malo isjeckamo, a krumpir izrežemo na kockice ili kriške i dobro ohladimo. Dodamo ostale sastojke i dobro promiješamo. Ajvar (prilog), Specijalitet slavonske kuhinje Sastojci: 80 dg paprike 40 dg patlidžana 6 režnjeva češnjaka 1 dl ulja 2,5 dl octa sol i papar Opis: Patlidžane oguliti i narezati uzdužno na ploške. Paprike prepolovti i očistiti od sjemenka. U lonac uliti 3/4 l vode i 1/4 l octa, dodati malo ulja i zakuhati. Potom ubaciti paprike i patlidžane. Povrće kuhati pet minuta i ocijediti. Povrće zatim samljeti na stroju za mljevenje i dobro izmiješati. U pogodnu posudu staviti ulje, dodati povrće i staviti na vatru. Kuhati oko sat vremena, stalno miješati, dok se smjese ne zgusne. Desetak minuta prije kraja, dodati sjeckani češnjak, posoliti i popapriti. Ukoliko se ajvar želi sačuvati za zimu, zagrije se čista staklenka u pećnici, uspe se ajvar i vrati staklenka desetak minuta u ugašenu, ali još toplu pećnicu kako bi se odozgo napravila korica. Ajvar se može pripremiti i na drugi način: paprike ispeći na ploči štednjaka ili u pećnici, oguliti im koru, samljeti i kuhati na ulju s patlidžanima. Takav ajvar biti će mnogo ukusniji. Ajvar se poslužuje kao predjelo ili kao prilog uz razna pečenja. Patliđani sa sirom (salata), Specijalitet dalmatinske kuhinje Sastojci: 4 patliđana 15 dg parmezana maslinovo ulje sol bijeli papar Opis: Patliđane oprati, narezati po dužini na kolutiće i osušiti ih dobro papirnatim ubrusom. Posoliti, popapriti i zapeči sa obje strane na dobro ugrijanoj grill tavi. Kad su gotovi posuti ih naribanim parmezanom i zalijti maslinovim uljem. Dobro ohladiti Francuska salata (predjelo), Specijalitet francuske kuhinje Sastojci: šalica bijelog graha 4-5 krumpira korijen celera 4-5 mrkvica 2 jabuke 2 kisela krastavca majoneza od žumanjaka 6-7 slanih sardela (fileta) ili umjesto slanih srdela na kockice izrezani sir i šunka Opis: Skuhati šalicu bijelog graha, 4-5 krumpira, korijena celera i 4-5 mrkvica. Sve izrezati na kockice i dodati još 2 izribane jabuke i 2 isjeckana kisela krastavca. Izmiješati. Napraviti majonezu od žumanjaka. Dodati 6-7 pasiranih fileta ili na kockice izrezani sir i šunku i izmiješati ih s majonezom. Salatu se složi u staklenku ili porculansku zdjelu, naokolo ukrasi zelenom salatom ili ružicama kuhane cvjetače a odozgo se prelije majoneza. Salata s hrenovkama (salata), Specijalitet njemačke kuhinje Sastojci: (za 4 osobe) 50 dg mladog krumpira 1 glavica luka 3 tvrdo kuhana jaja 25 dg mladih listića špinata vezica peršina 4 hrenovke sol, papar ulje, ocat Opis: Posebno skuhajte krumpir, a posebno hrenovke. Oljušteni luk narežite na kolute. Tvrdo kuhana jaja oljuštite i sitno naribajte. Pomiješajte s octom i uljem, posolite i popaprite. Ogulite i narežite krumpire, pomiješajte s hrenovkama, lukom i peršinom. Neposredno prije posluživanja, začinite Salata od jabuka (salata), Specijalitet kreativne kuhinje Sastojci: 2 crvene jabuke 300 g listova špinata krastavac skuta 100 g mortadele (u komadu) 3 jaja limun maslinovo ulje Opis: Kuhajte jaja 7 minuta, ogulite ih i narežite na kolute ili kriške. Operite i očistite špinat, osušite ga i narežite na tanke rezance. Operite jabuke, nemojte ih oguliti, očistite ih i narežite na kockice, oprani krastavac narežite na kolutiće a mortadelu na kockice. Stavite špinat u zdjelu i dodajte ostale namirnice a po vrhu posložite jaja i sir. Začinite s maslinovim uljem i soli pa poslužite s kriškama limuna. Salata od kokošjeg mesa na slavonski način (predjelo), Specijalitet slavonske kuhinje Sastojci: Za 4 osobe: 1 kg kokošjeg mesa 1 korijen celera 2 korijena peršina 10 dg mladog graška 20 dg mrkve 20 dg cvjetače 2 krumpira 1 vezica peršina 2 dl majoneze sol i papar Opis: Kokoš očistiti, oprati, preliti hladnom vodom i staviti kuhati. Nakon pola sata dodati korijenje celera, peršina i mrkvu. U međuvremenu cvjetaču narezati na cvjetiće i skuhati u slanoj vodi. Izvaditi i ocijediti. Grašak također posebno skuhati, ocijediti i izručiti u zdjelu. Krumpir skuhati u ljusci, oguliti ga i narezati na kockice. Kad je kokoš mekana, procijediti juhu, odvojiti meso od kosti i narezati na sitne kockice. Zatim narezati na kockice mrkvu, celer i peršin. Povrće izmiješati s mesom, posoliti i popapriti. Dodati grašak, cvjetaču i krumpir. Meso s povrćem dobro izmiješati s 1.5 dl majoneze, preliti preostalom majonezom i posipati isjeckanim peršinom. Poslužiti rashlađeno. Salata od krastavaca (salata), Specijalitet slavonske kuhinje Sastojci: 2 svježa krastavca 150 g sira ementalera 2 dl jogurta glavica luka 1-2 kisela krastavca komadić ljutog feferona Opis: Krastavce dobro opeati, odrezati im krajeve i narezati ih ih na kolutiće. Sir narezati na kockice i pomiješati s jogurtom. Nasjeckati luk, kisele krastavce i feferon, te promiješajti s svježim krastavcima sirom i jogurtom Salata od krastavaca s dinjom (predjelo), Specijalitet njemačke kuhinje Sastojci: za 4 osobe: 1 zeleni krastavac 1 dinja 1 glavica salate putarice 100 g ovčijeg sira 4 žlice vinskog ocata (bijelog) 4 žlice maslinovog ulja extra vergine 1 žlica bundevinih sjemenki sol papar iz mlina Opis: Krastavac oprati i prepoloviti po dužini, izvaditi sjemenke i narezati na polukolutove. Dinju prepoloviti, odstraniti sjemenke i oguljenu narezati na tanke režnjeve. Salatu oprati ocijediti i natrgati na komadiće. Salatu, krastavac i dinju poredati na tanjur, preko dodati kockice ovčijeg sira Ocat miješati sa paprom i solju, dodati maslinovo ulje extra vergine i sa tom marinadom poprskati salatu. Dekorirati sjemenkama bundeve. Salata od pečenih paprika (salata), Specijalitet slavonske kuhinje Sastojci: Za 4 osobe: 8 paprika 4 režnja češnjaka 1/2 dl ulja 1/2 dl octa sol i papar Opis: Paprike ispeći na žaru, na ploči štednjaka ili u pećnici. Paprikama oguliti kožu, posložiti ih na plitki oval i posipati sitno isjeckanim češnjakom. Posoliti paprike, popapriti ih i preliti mješavinom ulja i octa. Mogu se poslužiti još tople ili ohlađene, kao prilog pečenom mesu ili jelima s roštilja. Slavonija Salata od govedine (salata), Sastojci: glavica crvene salate glavica zelene salate 400 g mlada krumpira 350 g tanka goveđeg odreska (kao za carpaccio) 100 g sira (Bjelovarac) rajčice 150 g gljiva u ulju peršin maslinovo ulje Opis: Oguljeni krumpir skuhajte i ohladite. Očistite salatu, odvojite listove, operite rajčice. Naglo ispecite odreske na žlici ulja (minutu sa svake strane). Narežite govedinu na rezance, sir i rajčice na kockice, krumpir na ploške pa crvenom salatom prekrijte dno i rubove zdjele za posluživanje. Posložite zelenu salatu i sve ostale sastojke. Začinite uljem, soli i sjeckanim peršinom. Poslužite s umakom od naranča i šljiva. Pečene paprike (prilog), Specijalitet hrvatske kuhinje Sastojci: 8 paprika-babura ulje, sol češnjak Opis: Opere se 8 komada zelenih paprika-babura i stavi na tiganj ili ugrijanu čistu ploču od štednjaka ili se peku okrećući na gradelama. Kad su pečene, brzo im se oguli gornja kora (tanka kožica), povadi sjeme, položi u tanjur, polije dobro uljem, osoli i pospe isjeckanim češnjakom. Služe se samostalno ili uz kuhano ili pečeno meso. Salata od pečenih paprika i sira (salata), Specijalitet kvarnerske kuhinje Sastojci: 25 dg ementalera 4 svježe ispečene paprike 1 rajčica peršin 1 režanj češnjaka peršin maslinovo ulje sol bijeli papar Opis: Ispečene paprike, rajčicu i sir isjeckati na sitne komadiće. Nasjeckani češnjak i peršin pomiješati sa sirom i paprikom i preljti s maslinovim uljem. Prije posluživanja dobro ohladiti. Pečeni luk (prilog), Specijalitet hrvatske kuhinje Sastojci: (za 4 osobe) 50 dg luka ulje, papar, sol Opis: Luk stavite na roštilj i pecite ga sa svih strana. Pečenom luku skinite vanjske suhe ljuske, prelijte ga uljem, posolite i popaprite. Poslužite uz meso s roštilja Salata s kravljim sirom (salata), Specijalitet goranske kuhinje Sastojci: 60 dg kravljeg sira 2,5 l kiselog vrhnja 3 režnja češnjaka 6 listića svježe mente Opis: Sir dobro izmiješati s vrhnjem da se dobije glatka masa. Češnjak izgnječiti, dodati ga u smjesu vrhnja i sira i dobro izmješati. Sve staviti u plitku posudu i posuti nasjeckanom mentom. Salata od radića i rajčica (salata), Specijalitet kvarnerske kuhinje Sastojci: Za 4 osobe: 30 dg radića 30 dg rajčica 1 glavica luka 4 režnja češnjaka 2 žlice ulja 2 žlice octa sol i papar Opis: Rajčice narezati na tanke kriške i posložiti u zdjelu. Očistiti i oprati radić i dodati ga u zdjelu s rajčicama. Luk narezati na kolutiće, a češnjak usitniti. Salatu posipati lukom i češnjakom, začiniti mješavinom ulja i octa, posoliti i popapriti. Poslužiti uz prženu ili pohanu ribu ili uz divljač Salata od tikvica (salata), Specijalitet kvarnerske kuhinje Sastojci: za 4 osobe: 1 kg tikvica 4 režnja češnjaka sol bijeli papar maslinovo ulje list lovora Opis: Tikvice oprati, narezati na ploške i kuhati u slanoj vodi s listom lovora. Kuhane tikvice dobro ocijediti, staviti u zdjelu, posuti češnjakom i preliti maslinovim uljem. Dobro ohladiti. BRZA SALATA /talijanska kuhinja/ Sastojci: salata (endivija) crveni radić 2 tikvice 6 malih rajčica sir Mocarela komad deblje narezane kuhane ili prešane šunke crne masline 1 jogurt (nemasni) razne vrste radiča (za ukras) zmijina trava (kozlac) maslinovo ulje Opis: Operite i očistite salate i povrće. Odvojite listove salate pa ih sitno narežite i rasporedite po tanjurima. Narežite radić na rezance, tikvice i mocarelu na jednake komade, kuhanu šunku na kockice. Veliku šaku maslina i cijele male rajčice posložite po salati. Začinite uljem, kozlacem i soli. Stavite u hladnjak sat vremena i poslužite s jogurtom u koji ste nasjeckali kozlaca. Patliđani sa sirom (salata), Specijalitet dalmatinske kuhinje Sastojci: 4 patliđana 15 dg parmezana maslinovo ulje sol bijeli papar Opis: Patliđane oprati, narezati po dužini na kolutiće i osušiti ih dobro papirnatim ubrusom. Posoliti, popapriti i zapeči sa obje strane na dobro ugrijanoj grill tavi. Kad su gotovi posuti ih naribanim parmezanom i zalijti maslinovim uljem. Dobro ohladiti Salata od celera (salata), Specijalitet internacionalne kuhinje Sastojci: 2 celerova korjena 30 dg gorgonzole ili rokfora malo maslinovog ulja Opis: Oprani celer naribajti i pomiješajti s izgnječenim sirom. Sve politi s malo maslinovog ulja. Salata od celera sa slaninom (salata), Specijalitet internacionalne kuhinje Sastojci: (za 4 osobe) 1 celerov korijen, težak 70-80 dg 10 dg mesnate dimljene slanine 1 velika glavicu luka za umak: 2 žlice vinskog octa 2 žlice juhe sol, papar ulje Opis: Oguljeni i oprani celer skuhajte u slanoj vodi. Narežite ga na tanke ploškice. Nasjeckanu slaninu ispržite na žlici ulja i ocijedite. Dodajte nasjeckani luk, ispržite, zalijte octom, dodajte 2 žlice juhe od kuhanja celera i prokuhajte. Posolite, popaprite i time zalijte celer. Poklopite i ostavite jedan sat da se sastojci prožmu. Salata od jabuka (salata), Specijalitet kreativne kuhinje Sastojci: 2 crvene jabuke 300 g listova špinata krastavac skuta 100 g mortadele (u komadu) 3 jaja limun maslinovo ulje Opis: Kuhajte jaja 7 minuta, ogulite ih i narežite na kolute ili kriške. Operite i očistite špinat, osušite ga i narežite na tanke rezance. Operite jabuke, nemojte ih oguliti, očistite ih i narežite na kockice, oprani krastavac narežite na kolutiće a mortadelu na kockice. Stavite špinat u zdjelu i dodajte ostale namirnice a po vrhu posložite jaja i sir. Začinite s maslinovim uljem i soli pa poslužite s kriškama limuna. Salata od jezika (salata), Specijalitet internacionalne kuhinje Sastojci: 2 vezice rige 350 g soljena narezana jezika 4 krumpira polovica crvene i polovica žute paprike 100 g crvena luka u octu crne masline mravinac maslinovo ulje Opis: Skuhajte krumpir, ogulite ga, ohladite i narežite na ploške. Operite rigu i sitno je najsjeckajte. Začinite uljem i soli te posložite na tanjur za posluživanje. Na to stavite jezik, krumpir, očišćene i narezane paprike, masline i zakiseljeni luk. Pospite mravincem i uz to poslužite umak od metvice. Salata od piletine sa slanutkom (salata), Specijalitet internacionalne kuhinje Sastojci: 2 pileća prsa 150 g mahuna 4 - 5 vezica rige crveni luk 150 g kuhana slanutka 100 g rajčica u ulju juha od povrća maslinovo ulje Opis: Pažljivo očistite piletinu od kostiju pa je narežite na odreske i skuhajte u juhi. Skuhajte i ocijedite mahune. Narezanu rigu začinite uljem i soli te je stavite na tanjur za posluživanje. Na rigu stavite piletinu narezanu na štapiće, kuhani slanutak, mahune i rajčice. Ukrasite kolutićima crvenog luka. Poslužite salatu s zelenim umakom Salata od radića i rajčica (salata), Specijalitet kvarnerske kuhinje Sastojci: Za 4 osobe: 30 dg radića 30 dg rajčica 1 glavica luka 4 režnja češnjaka 2 žlice ulja 2 žlice octa sol i papar Opis: Rajčice narezati na tanke kriške i posložiti u zdjelu. Očistiti i oprati radić i dodati ga u zdjelu s rajčicama. Luk narezati na kolutiće, a češnjak usitniti. Salatu posipati lukom i češnjakom, začiniti mješavinom ulja i octa, posoliti i popapriti. Poslužiti uz prženu ili pohanu ribu ili uz divljač Salata s kravljim sirom (salata), Specijalitet goranske kuhinje Sastojci: 60 dg kravljeg sira 2,5 l kiselog vrhnja 3 režnja češnjaka 6 listića svježe mente Opis: Sir dobro izmiješati s vrhnjem da se dobije glatka masa. Češnjak izgnječiti, dodati ga u smjesu vrhnja i sira i dobro izmješati. Sve staviti u plitku posudu i posuti nasjeckanom mentom. Salata s piletinom (salata), Specijalitet internacionalne kuhinje Sastojci: 1 pečeno pile veliki krastavac velika zelena paprika 5 žlica ulja 1 tikvica vinski ocat, sol, papar peršinovo lišće pola žličice currya vlasac pola glavice zelene salate Opis: Hladno pile narežite, očistite od kostiju i kože. Meso usitnite. Tikvicu operite i kratko prokuhajte u slanoj vodi. Kad se ohladi, narežite je na ploškice a tako narežite i oprani krastavac. Opranu papriku očistite i narežite. Operite zelenu salatu i natrgajte listove. U zdjelu slažite u redovima povrće i meso. Nasjeckajte vlasac i peršin. Pomiješajte ulje, ocat, sol, papar, curry i začinsko bilje i prelijte preko salate prije posluživanja. salata s mahunama (salata), Specijalitet internacionalne kuhinje Sastojci: (za 4 osobe) 60 dg mahuna 10 dg šunke (u komadu) 10 dg ukiseljenih gljiva 2 režnja češnjaka ulje, ocat sol, papar Opis: Očišćene mahune kuhajte 25 minuta u slanoj vodi. Ocijedite ih, pa pomiješajte s nasjeckanim češnjakom, narezanim gljivicama, te šunkom, narezanom na kocke. Posolite, popaprite i dodajte ulje i ocat. |