Contact Tables

I edited my layout at Bigoo.ws, check out these Myspace Layouts!
Volim
[Šetnje plažom
Noćno kupanje
Sladoled
Plave dečke
Labella
Mačke
Kompjuter
Internet
Blog
Komentare
Mumije
[Mumije predstavljaju veoma dobro očuvana tela preminulih vladara i imućnijih ljudi starog Egipta, stara preko 3000 godina! Stari Egipćani su verovali u zagrobni život, te su stoga nastojali da što bolje očuvaju tela preminulih, pre svega svojih vladara i drugih važnih ličnosti toga doba i to pomoću naročitih tehnika balsamovanja. Oni su verovali da se duša preminulog noću vraća u svoje nekadašnje telo pa ono mora biti dobro očuvano kako bi duše prepoznale "svoja" tela. Tehnika balsamovanja kombinuje sušenje tela, premazivanje specijalnim smolama i umotavanje u duge trake od tkanine pomoću koje su tela ostala izuzetno očuvana sve do današnjih dana. Mumije su zatim postavljane u grobnice čiji su zidovi ukrašavani slikama i prizorima iz života preminulog, na osnovu kojih danas znamo mnogo o civilizaciji starih Egipćana.
Pojam "sedam svetskih čuda" odnosi se na 7 najvećih gradevina koje je čovek ikada stvorio. Danas postoji samo jedna od njih - Keopsova piramida u Gizi, u Egiptu (na slici), koja je sagrađena pre oko 5000 godina na tlu starog Egipta, kao grobnica za faraona Keopsa. "Svetska čuda" koja su u dalekoj istoriji postojala, ali su u meduvremenu delimično ili potpuno uništena su:

- Zidine drevnog grada Vavilona koje je izgradio kralj Nabukodonosor pre oko 2600 godina. Od 110 metara visokih zidina građenih od cigle danas su ostale samo ruševine, u današnjem Iraku.

- Veliki hram grčke boginje Artemide u Efesu, u Maloj Aziji, koji se nalazio na 20 metara visokim stubovima od kamena. Uništen je pre oko 1700 godina.

- Faroski svetionik, visok oko 200 metara, nalazio se na ostrvu Farosu u Sredozemnom moru. Srušen je zemljotresu pre oko 700 godina.

- Kolos na ostrvu Rodos, ogromna statua grčkog boga Sunca - Heliosa izlivena od bronze, visoka oko 45 metara. Srušena je u zemljotresu oko 200 godina pre nove ere.

- Mauzolej u Halikarnasu u Maloj Aziji - velelepna grobnica gradena 40 godina za kralja Mauzola, koji je umro oko 300 godina pre nove ere. Danas su ostale samo ruševine.

- Statua boga Zevsa koja se nalazila u Olimpiji, u staroj Grčkoj. 12 metara visoku statuu izvajao je poznati starogrčki vajar Fidija - imala je lice i ruke od slonovače i odeću od zlata. Danas ne postoje nikakvi ostaci ove statue.

Mračinaaaaaaaaaa

utorak, 09.05.2006.

Ništa mi se ne javljate....

NIŠTA SE NE JAVLJATE...BEZOBRAZNI STEEEEEE yesyesyesyesyesyesyesyes...
JA OĆU KOMENTARE....HOĆU DA ME VOLITE....BUUU...ŠMRC

- 20:11 - Komentari (10) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< svibanj, 2006  
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Nevolim
[Laži
Ogovaranje
Rano se ustati iz kreveta
Aute
Vožnju autom
Bahate dečke