petak, 18.10.2019.

Mo Varvari u akciji Kolektivna sadnja drveća

Poreč organizira jednu hvalevrijednu ekološku akciju, pridružuje se nacionalnoj akciji Kolektivna sadnja drveća. Putem Facebooka, otvaranjem grupe 'Dani kolektivne sadnje drveća u Hrvatskoj 25., 26. i 27.10.2019.' pokrenuta je ekološka akcija kojoj se u samo nekoliko dana pridružilo 15-ak tisuća osoba, a taj je broj sada i mnogo veći te se akciji uz pojedince pridružio i veliki broj gradova. U Poreču je priča krenula tako što se gradonačelniku Peršuriću javila naša sugrađanka Daniela Božić pismom namjere za tu akciju.



Svake godine u Poreču se redovno provode aktivnosti održavanja i obogaćivanja zelenog fonda u proljetnom i jesenskom periodu, a ova će akcija biti prilika za dodatno oplemenjivanje gradskih oaza i jačanje svijesti o potrebi za očuvanjem i zaštitom prirode.

Kolektivna sadnja drveća u Poreču podijeljena je u dva dijela: prvi dio počinje već ove subote, kada sa sadnjom drveća počinju mjesni odbori. Naime, predstavnici Odjela za komunalni sustav s predstavnicima mjesnih odbora obišli su njihova područja i predložili vrstu stabala i mirolokacije za sadnju, poput mjesta na kojima su stabla nedavno stradala zbog nevremena, te dječjih ili polivalentnih igrališta. Od stablašica će prvenstveno biti zastupljene domaće kulture, poput lovora, ladonje, borova, hrasta crnike, kestena, smokava i badema, a neki su se mjesni odbori odlučili i za manje poznate vrste poput katalpe, ljutića i platane. Mjesni odbor Varvari odlučio se na sadnju ladonja i smokve u Valkarinu, te badema, kestena i judinog drva u Velenikima.

Drugi dio akcije provest će se u petak. 25. listopada s početkom u 9 sati na Velikom gradskom parkiralištu. Tada će se svim zainteresiranim sugrađanima besplatno podijeliti preko 300 sadnica autohtonih stabala koja će zasaditi na svojim područjima.

Uz navedeno, mjesni će odbor podijeliti besplatno sadnice mirodija i cvijeća. Točan termin i mjesto biti će objavljeno putem bloga u ponedjeljak 21.10.2019.

Robert Velenik, za MO Varvari

Oznake: mjesni odbor

- 15:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.