srijeda, 06.03.2019.

Zbrinjavanje i selekcija otpada

Već smo svi upoznati s novim načinom obračuna otpada i usluge odvoza smeća. Usluga je odlučila dodatno educirati građane o načinu zbrinjavanja smeća i to u vidu komunikacije sa građanima. Djelatnici komunalnog društva Usluga Poreč d.o.o. će kroz redovite radio emisije davati potrebne informacije ali i odgovore na mnogobrojna pitanja koja se nameću prilikom implementacije novog sustava gospodarenja otpadom. Emisije će se odvijati svaki petak od 10 do 10.30 sati, a poslušati se mogu na stranicama Usluge.

S obzirom da je u zadnje vrijeme bilo čestih upita od strane građana da promjena plana odvoza ima za posljedicu pretrpane spremnike, istaknuto je da djelatnici Usluge Poreč d.o.o. redovito obilaze i kontroliraju teren i ono što je između ostalog uočeno je činjenica da mnogi korisnici koji imaju svoje vlastite spremnike svoj otpad ne odlažu u svoje spremnike već isti odnose u one spremnike koji su još ostali kao zajednički i nalaze se na javnim površinama. Nažalost, često su upravo to eko otoci koji su sad postali spremnici za miješani komunalni, a ne reciklirani otpad.

Usluga, ali i Mjesni odbor apeliraju na svijest građana radi odgovornog postupanje sa otpadom. Istaknuto je da je zadatak komunalnog društva da osigura sve materijalne i tehničke uvjete svim građanima za odvojeno prikupljanje raznih vrsta otpada, što je u velikoj mjeri i odrađeno, a i dalje se provode dodatne aktivnosti. Nerazvrstavanjem otpada te bacanjem svakakvog otpada u spremnike na eko otocima, koji služe isključivo za sakupljanje selektivnog otpada, gube se vrijedne i korisne sirovine koje se dalje mogu iskoristiti, a dobivamo smeće koje moramo sakupiti te zbrinuti na ŽCGO Kaštjun, što stvara dodatni trošak svim građanima.

Kako reciklirati?

Prvi korak svakako je da građani sami u svojim domaćinstvima stvore uvjete za odvajanje otpada, a za što nije nužno kupnja novih kanti već se može improvizirati te upotrijebiti stare kutije ili kante pa i vrećice koje možemo postaviti na terase, dvorište ili neka druga za to prikladna mjesta.


Reciklirajte i dovajajte

Tako u jednu kutiju, kantu ili vrećicu možemo odvajati papri i karton – svakodnevno dobivamo svi brojene prospekte, novine, letke, zatim tu su kartonske kutije što je čest slučaj ambalaže mnogih proizvoda, zatim pisma, računi, omotnice i sl. što sve može završiti u našoj posebnoj kutiji koju smo si postavili za papir i karton. Na isti način, možemo si u domaćinstvima stvoriti uvjete i za odvojeno sakupljanje plastike, stakla i metala. Velik dio plastične, metalne i staklene ambalaže ima povratnu naknadu – što svi doma možemo odvojeno sakupljati u istoj kanti/vrećici te odnesti u jedan od trgovačkih centara i za to dobiti i naknadu.

Drugi dio plastike i metala ali i stakla, koji nema povratnu naknadu, također možemo odvojeno sakupljati na isti način. S obzirom da ga sakupljamo i privremeno skladištimo u našim domaćinstvima potrebno je da istu ambalažu isperemo vodom i odložimo u odvojeno postavljene kante ili vrećice koje smo za tu svrhu namijenili, a to su npr. prazne plastične boce od deterdženata, šampona, ulja, jogurta ili pak staklenke, konzerve i sl.

Nakon što tako postavljene kutije ili vrećice napunimo iste odnesemo na eko otok koji se nalazi u blizini naše zgrade, kuće ili u vlastiti vanjski spremnik za papir. Svako naselje ima bar jedan eko otok, neki i više, a trenutačno je u tijeku postavljanje i dodatnih setova. Za sakupljene veće količine tu je reciklažno dvorište na Košambri ili pak mobilno reciklažno dvorište koje obilazi sva naselja.

LOKACIJE EKO OTOKA U POREČU - KLIKNITE


Kako se riješiti glomaznog otpada?

Potrebno je naglasiti i da svaka obitelj ima pravo na 1 BESPLATAN odvoz glomaznog otpada (postavljanje velikog kontejnera za krupni otpad) godišnje. Potrebno je samo nazvati odgovornu osobu u odjelu ČISTOĆE Usluge Poreč i dogovoriti postavljanje baje. Otpad je moguće i osobno povesti u RECIKLAŽNO DVORIŠTE Usluge Poreč na Košambri tijekom njihovog radnog vremena.
. Napominjemo da je najskuplje za sve nas bacanje smeća i glomaznog otpada u prirodu. Osim što onečišćuje, stvara dodatne troškove svima nama koji plaćamo poreze, a ti bi se novci mogli iskoristiti u puno boje svrhe.

Emisije o zbrinjavanju otpada i direktno uključivanje u eter, te postavljanje pitanja možete pratiti na Radio Centru.

OTPAD U MORU - plastika

Kada govorimo o otpadu, nemojmo zaboraviti i na more. Plastika u moru direktno utječe na sve životinje u moru, ali i na ljude. Dokazano je da platika ulazi u hranidbeni lanac i dospijeva u organizam čovjeka.

Sustav koji smo stvorili ne funkcionira te ima razarajući učinak na životinjski svijet. Više od 270 zabilježenih vrsta ugroženo je zbog zaplitanja u otpad, dok je kod više od 240 vrsta zabilježeno gutanje plastike. Životinje i ljudi svake godine unose u tijelo sve više i više plastike kroz hranu i vodu. Učinci na zdravlje još uvijek su nepoznati, što predstavlja veliku zabrinutost.

Na zasjedanju Skupštine Ujedinjenih naroda za okoliš koja će se održati od 11. do 15. ožujka, svjetski će se čelnici suočiti s plastičnim otpadom kao glavnim okolišnim problemom. WWF poziva vlade da započnu pregovore o pravno obvezujućem međunarodnom sporazumu koji se tiče zagađenja mora plastičnim otpadom.

Sredinom veljače ove godine WWF je pokrenuo globalnu peticiju kojom se poziva svjetske vlade da uvedu globalni pravno obvezujući sporazum o sprječavanju daljnjeg zagađenja mora plastikom. Peticiju je do sada potpisalo preko 250.000 ljudi. Potpiši i ti!

Za MO Varvari, Robert Velenik

Oznake: mjesni odbor

- 15:35 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.