srijeda, 31.01.2018.

Porečka Odvodnja ispituje priključke u Varvarima

Odvodnja Poreč planira u periodu od 1. do 16. veljače od 8 do 15 sati ispitivati ispravnost instalacija kućnih priključaka odvodnje otpadnih voda u naselju Varvari.

Ovaj će se posao obavljati u skladu s člankom 12. Odluke o odvodnji otpadnih voda na području Grada Poreča te općina Tar – Vabriga, Funtana i Vrsar.

Ispitivanje instalacija obavljat će se uređajem za upuhivanje umjetno generiranog dima (grijanjem tekućine). Ispitivanja nisu štetna za ljudsko zdravlje i okoliš, te ne mogu izazvati materijalnu štetu. Za sva dodatna pitanja i informacije građani mogu kontaktirati voditelja kanalizacije Ivana Banića na broj 091 431 00 31.

Oznake: mjesni odbor

- 15:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 29.01.2018.

Legalizacija građevina - pojašnjenje

Mnogi su građani pristupili legalizaciji svojih građevina. No na Poreštini kao i svugdje u Hrvatskoj pojavljuju se novi objekti za koje vlasnici očekuju neku novu legalizaciju. Kako bi izbjegli nejasnoće, a radi istinitog informiranja građana ponavljamo jednu bitnu činjenicu.

Legalizirati se može samo ona zgrada koja je nastala odnosno koja je vidljiva na digitalnoj ortofoto karti Državne geodetske uprave izrađenoj na temelju snimanja iz zraka započetog 21. lipnja 2011. ili na drugoj državnoj digitalnoj ortofoto karti, ili katastarskom planu ili drugoj službenoj kartografskoj podlozi nastaloj do 21. lipnja 2011. Zgrade izgrađene nakon 21. lipnja 2011. ne mogu se ozakoniti temeljem Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama niti uz novi zahtjev.


Izvor: Glas Istre, 17.1.2018.

Država nastoji biti u korak s bespravnim graditeljima, a jedan od dokaza je i članak iz Glasa Istre koji dolazi iz Peroja

MO Varvari, Robert Velenik

Oznake: mjesni odbor

- 15:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 12.01.2018.

Kružni tok prometa

Poreč već niz godina nastoji riješiti svoje probleme u prometu izgradnjom kružnih tokova i uklanjanjem semafora. U početku kada još nije bilo puno rotora, vozači su učestalo radili greške, pa i vozili u suprotnim smjerovima.

Ovih dana naišao sam na članak o pravilima prometovanja kroz kružni tok. Prenosim najvažnije dijelove i ostavljam vam poveznicu na članak.



Što je kružni tok ili rotor?
Kružni tok prometa ili tzv. rotor, svima je poznato pravilo. Promet se odvija kružno u smjeru suprotnom od kretanja kazaljke na satu. Kružni tok je označen vertikalnom prometnom signalizacijom tj. prometnim znakom izričite naredbe: “kružni tok kretanja”, a može imati jednu ili više prometnih traka.

Važno pravilo
U kružnom toku vozila koja zadržavaju smjer ravno (kružno kretanje) i svoju prometnu traku, imaju prednost!

Kako se uključiti u promet u kružnom toku?
Kada se približavate raskrižju sa kružnim tokom, neophodno je da:
•na vrijeme uočite znakove za vođenje prometa ispred kružnog toka
•planirate svoju vožnju i donesete odluku o kretanju prema vašem odredištu (na kojem dijelu kružnog toka ćete se isključiti)
•izaberete odgovarajuću prometnu traku, a po potrebi prestrojite se pravovremeno i sigurno (provjerite ostatak prometa putem vozačkih ogledala/“mrtvog kuta“, u odgovarajućem trenutku uključite pokazivač smjera)
•prilagoditi brzinu kretanja te ustupiti prvenstvo prolaza vozilima koja se kreću kružnim tokom (ako u raskrižju ne vrijedi pravilo desnoga ili pak prometnom signalizacijom nije na drugi način reguliran promet).

Poveznica (link) na članak: AUTOMOBILI.HR

Za MO Varvari, Robert Velenik

Oznake: mjesni odbor

- 15:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.