nedjelja, 19.06.2011.

Projekt odvodnje voda - NOVOSTI

Već smo na ovim web stranicama pisali o odvodnji voda iz naših naselja. Nedavno je održana tematska sjednica gradskog Vijeća posvećena upravo ovoj problematici. Ima novosti. Neke su pozitivne, a neke nisu. Pozitivne novosti se odnose na Vrvare, St. Diklić, Musalež i Valkarin. Ova su naselja uvrštena u projekt koji će se kandidirati za sredstava IPA Europsle unije. Okvirni rok započinjanja radova predviđen je za 2013. godinu. Okončanje radova i ostvarenje projekta "Odvodnja i pročišćavanje otpadnih voda Poreča" predviđeno je za 2016. godinu. Troškovi izgradnje sustava odvodnje i samih kolektora za Grad Poreč, Općinu Tar-Vabriga, Funtana i Vrsar stajati će 98 milijuna eura. 80% sredstava osigurati će Europska unija nepovratno, a s 20% sredstava sudjelovati će Hrvatske vode.

Loše vijesti odnose se na izuzeće Veleniki iz tog projekta. Veleniki su ispali iz igre, sportskim žargonom rečeno "u posljednjim metrima" prijave projekta. Kako su nam pokušali objasniti ljudi koji vode čitav projekt, problem je u velikim troškovima izgradnje sustava za relaciju kanalizacijskog voda Kosinožići - Veleniki - Filipini - Mihelići. Po riječima nadležnih, ova mjesta ne ispadaju zauvijek iz "igre" za kanalizacijski sustav, već će se sredstva za ta i mnoga druga mjesta Poreštine (Perci, Stranići, Fuškulin, Baderna, Štifanići itd.) koja neće ući u 1. fazu izgradnje osigurati pri ulasku Hrvatske u Europsku uniju, a tada će EU sufinancirati projekte odvodnje s 50% iznosa investicije.

Više o samom projektu "Odvodnja i pročišćavanje otpadnih voda Poreča" možete pročitati na web stranicama GRADA. Tu se nalaze i prezentacije s detaljnim podacima o projektu odvodnje (u podnožju članka).

Sagledavajući čitav projekt s aspekta okoliša, možemo biti zadovoljni. Na taj čemo način dugoročno osigurati čisto more našim priobalnim mjestima, a osim toga omogućit će se iskorištavanje tako prerađene vode za navodnjavanje zelenih površina i druge gospodarske svrhe.

- 20:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 07.06.2011.

Počinje sezona kupanja

Evo nas ponovno zajedno! Još jednom se iskreno zahvaljujem svima koji su izašli na glasanje. Smatram da je uspjeh na izborima za MO uslijedio kao rezultat rada u prethodne 4 godine. Ovaj nam je uspjeh podstreh za daljnje aktivnosti. Pozivam sve mještane, bez obzira na stranačku pripadnost, da se slobodno jave s prijedlozima vezanim uz naš MO.

U nastavku slijedi članak o početku sezone kupanja.

Sezona kupanja je pred vratima. Kako bi bili što bolje informirani i tako izbjegli sitne neugodnosti, ovim vam putem predstavljam niz korisnih savjeta i informacija koje će vam biti od koristi tijekom ljetnih mjeseci.

Ukoliko želite saznati kakva je kakvoća mora na svim ispitanim lokacijama uzduž hrvatskog dijela Jadrana, to možete učiniti OVDJE. Klikom na pojedinu plažu saznat ćete vrijeme kada je ispitivanje izvršeno i razne podatke o provedenim mjerenjima.

Kod odlaska na kupanje pripazite na meduze. Još uvijek ih ima. Posebno pripazite na ovu ispod. Zove se kompas meduza i jako je nezgodna. Opekline su izrazito bolne.

Kompas meduza
Kompas meduza

Preporuka je liječnika da, ukoliko vas opekne meduza, mjesto treba ohladiti i namazati nekom aloa verom ili nekim gelom koji spriječava da dođe do opeklinskih promjena, odnosno do ožiljka. Ukoliko se ispiranjem ne uklone žarnici, treba ih posuti sitnim pijeskom ili brašnom i sastrugati čvrstom karticom (npr. osobna karta). Ne pokušavajte sastrugati žarnike golim rukama jer ćete ozlijediti i ruke, bez obzira što meduze više nema u blizini. Također, nemojte ih pokušavati sastrugati ručnikom jer možete pogoršati ozlijedu utrljavanjem otrova. Pasta ili otopina magnezijevog sulfata premazana preko ozlijeđenog dijela navodno onesposobi (učini neaktivnim) ostatak otrova (nanositi u rukavicama). Ona ne liječi nego samo ukloni ostatak otrova.

Osim o meduzama, vodite računa i o UV INDEKSU. Državni hidrometeorološki zavod redovito objavljuje karte s navedenim indeksom. Karte možete pogledati OVDJE

Za kraj, ugodno kupanje svima vama.

- 21:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.