nedjelja, 21.06.2009.

Problematika asfaltiranja ulice Pjantade

Pošto mi se javilo već nekoliko mještana koji žive u ulici Pjantade, odlučio sam problematiku asfaltiranja izložiti ovim postom. Nadam se da će poslije čitanja ovoga, mnogima biti jasnije zašto ta ulica nije u potpunosti asfaltirana.

Početkom prošle godine, točnije 04.03.2008. uputio sam na više odjela Grada Poreča dopis vezan uz različitu problematiku vlasništva. Jedna od tema bila je upravo neasfaltirane ulice Pjantade.

U nastavku dio dopisa od 04.03.2008. koji se odnosi na ulicu Pjantade.

"Poštovani,

Obavještavamo vas da smo nakon terenskog obilaska naselja unutar MO Varvari od strane predstavnika Grada Poreča i mene kao predsjednika Vijeća mjesnog odbora zaključili da je potrebno izvršiti slijedeće radnje kako bi se moglo pristupiti realizaciji asfaltiranja ulica i okretišta na području MO Varvari:

1. MO Varvari je prema planu komunalnih aktivnosti u 2008. godini uputio nadležnom upravnom odjelu Grada Poreča zahtjev za asfaltiranje pojedinih neasfaltiranih ulica na području ulice Pjantade („Herakovih stanova“). Na tom se području pojavio problem privatnog vlasništva nad ulicama koje je potrebno asfaltirati (prilog tablica ispod). U tablici ispod nalaze se katastarske čestice koje označavaju ulice za asfaltiranje s imenima vlasnika istih. Prije postupka asfalitranja potrebno je provesti odgovarajuće pravne mjere kojima će vlasništvo nad ulicama priječi iz privatnog u Gradsko. Prilog ovom dopisu su označene ulice na satelitskoj snimci.

Redni broj K. čestica – ulica Vlasništvo
1. k.č 197/7 Sergio Struja, Varvari
2. k.č 197/18 Sergio Struja, Varvari
3. k.č. 195/6 Kokot Terezija, Varvari
4. k.č. 210 Anton Pauletich, Varvari
5. k.č. 192/5 Josip Šegon"



Kako se iz dopisa vidi, upravo je razlog neasfaltiranja ulica taj da prilikom postupka otkupa zemljišta radi gradnje stanova investitor je, po mojem mišljenju, odabrao jeftiniju varijantu, odnosno, otkupio je od vlasnika samo dio zemljišta na kojem su izgrađeni stanovi i kuće, ali ne i zemljište koje je trebalo biti javna površina, odnosno pristupni putevi. Prema trenutačnoj situaciji, sporedne ulice uz ulicu Pjantade su privatno vlasništvo s pravom korištenja stanara. Grad Poreč kod komunalnih investicija izričito inzistira da vlasništvo nad zemljištem koje se koristi kao javna površina bude u vlasništvu samog Grada Poreča. Dakle, Grad ne investira na privatnom zemljištu, iako su svi svjesni situacije i žele nekako riješiti taj problem. Moguće rješenje je slijedeće: da investitor u stanove otkupi i ostatak zemljišta od vlasnika (zemljište koje je sada put - ulica) ili da se vlasnici odreknu zemljišta (što je skoro pa nemoguće). Grad bi tada trebao najprije otkupiti to zemljište i upisati ga kao javnu površinu u vlasništvu Grada, pa bi tek onda došao asfalt. Ako bi vlasnici bili spremni ponuditi Gradu sporne puteve po razumnoj cijeni, mislim da bi Grad iste otkupio. Možda je pozitivno u čitavoj ovoj prići to da će upravo Vrvari prvi dobiti kanalizaciju koja će prolaziti uz ceste i ulice što će iziskivati novo asfaltiranje. Možda će se nakon toga stvar riješiti.

Ako bilo tko od vas ima neka nova saznanja po pitanju tih ulica, pozivam ga da me o tome izvijesti.

- 16:50 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.