S obzirom da je ponovni povratak zdravoj hrani relativno svjež, i još uvijek se trzam na kolače na post-uskrsnim obiteljskim okupljanjima (hej, tjedan dana je premalo za odvikavanja od bilo čega, kamoli slasne hrane i deserata!), trenutno imam potrebu za slatkim. U kombinaciji sa grickanjem. Zapravo, odvikavanje od nezdrave hrane je (barem ja tako mislim) kao prohtjevi za klopom u trudnoći. Plus nervoza jer pokušavaš ne jesti takvo što.
Anyway, nakon što sam na obiteljskom okupljanju odbila kremšnite, ledeni vjetar i čupavce (ja sam bog samokontrole!), i popila drugu čašu vina samo zato jer su mi je silom ulijali u čašu (ok, to je ono na što mislim kad kažem da se moram boriti sama sa sobom i cijelom svojom i dečkovom obitelji) - odlučila sam da se danas smijem malo počastiti.
Već neko vrijeme sam htjela isprobati "biscotti", iako zapravo nisam ni znala što je. Iskreno, vidjela sam to prvi put u jednoj epizodi "Gilmoreica", i otad sam htjela probati to. Trebalo mi je malo vremena, ali stigla sam do tog famoznog talijanskog kruha/kolača.
Naravno, znala sam kamo to vodi čim ga "Gilmoreice" obožavaju. Mora biti totalno slatko ili čokoladno. Ispostavilo se da sastojci ovise o tome jel pravi talijanski recept ili je prilagođen Amerikancima. Američki imaju hrpetinu maslaca u sebi pa je to prvo dalo naslutiti da ću preskočiti njihovu varijantu. Pronašla sam odličan recept kuhara talijanskog prezimena (meni dosta ), za kakao bisottije, i odlučila da je to to! Naravno, recept je bio izražen u njihovim metričkim mjerama, a nisam se trudila preveč prevoditi nego sam se prilagodila. Ovo je moja verzija, bez šećera.
2 1/4 šalice mekog brašna
1/2 šalice kakao praha
1 čajna žličica praška za pecivo
3 cijela jaja
3 žumanjka
1 žlica ekstrakta od vanilije
1 šalica oraha (grubo narezanih)
1 šalica grožđica
Brašno, kakao i prašak za pecivo se promješaju da se ujednače. Jaja, žumanjci i ekstrakt se istuku mikserom dok se pjenica ne pojavi. Jaja zatim polako dodajte u suhu smjesu. Tu ćete naići na probleme. Naime, u ovom trenu smjesa postaje jako ljepljiva i počinje biti svojeglava. Morat ćete se malo boriti s njom dok ju ne uspijete u potpunosti ujednačiti. Negdje između toga dodajte grožđice i grubo narezane orahe. Ja sam pred kraj morala rukama umijesiti orahe i grožđice. Dalje sam nastojala slijediti recept ali iskreno nije mi išlo. Naime smjesu bi trebalo podjeliti na tri dijela, razvaljati u tablu, ali ja sam se zaustavila na dva dijela što je ispalo ok, ali nisam ju dosta razvaljala. Na kraju sam dobila dva kruščića.
Ovako izgledaju nakon 20 minuta pečenja na 180 stupnjeva, na papiru za pečenje.
travanj, 2015 | ||||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 |
Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv