Moja bogda sna https://blog.dnevnik.hr/mojabogdasna

četvrtak, 20.04.2006.

Ženska djeca isplativija od muške

Čak i danas, u razvijenom svijetu, istraživanja pokazuju da budući roditelji još uvijek više priželjkuju dječaka nego djevojčicu. Jedan od razloga za uvriježeno mišljenje da su dječaci veći blagoslov je i taj što se smatralo da će oni postati bogatiji i samim time bolje se skrbiti za stare roditelje. Najnovija istraživanja pokazuju suprotno.

Želimo li stvari promatrati kroz investiranje u djecu, djevojčice bi danas mogle biti bolji ulog. One imaju bolje ocjene u školi i u većini razvijenih zemalja više žena upisuje studij. Žene će samim time biti bolje osposobljene za obavljanje poslova 21. stoljeća, u kojima se ipak sve više cijeni pamet.

Primjerice, u Velikoj Britaniji se trenutačno daleko više žena nego muškaraca obrazuje za liječnice. Žene često znaju bolje štedjeti i ulagati taj novac, koji im onda donosi veći povrat uloženog.

To su dakle trendovi u razvijenim zemljama. Možda se kod nas još uvijek čini da su žene u sjeni, no sve je više uspješnih Hrvatica koje dobro zarađuju, a po svemu sudeći, bit će ih još više.

U bogatim zemljama zaposlene žene su glavna pokretačka snaga gospodarskog rasta. One su pridonijele rastu bruto društvenog proizvoda više nego sva nova tehnologija i giganti poput Kine i Indije. Dodajmo tome vrijednost vođenja kućanstva i podizanja djece - i žena zasigurno odradi pola, (ako ne i malo više) poslova ovog svijeta.

Istina je da su žene još uvijek slabije plaćene i da ih je manje na najvišim pozicijama u kompanijama, no smjer u kojem idu predviđanja posljednjih godina pokazuje da se ženama otvara sve veći prostor za povećanje produktivnosti i prihoda.

Vlade će, nadalje, pozdraviti ženski potencijal u svakom pogledu. Žene se s pravom stoljećima žale da su iskorištavane. Pogledamo li na to s druge strane, prema ekonomskim stručnjacima, žene nisu iskorištene dovoljno – one su na svijetu najpodcjenjeniji resurs. Cilj da ih se što više uključi na tržište rada kako bi pomogle spriječiti i riješiti mnoga ekonomska zla, uključujući negativna demografska kretanja i siromaštvo čovječanstva.

Neki prijete da će žešći ulazak žena na tržište rada, umjesto da se posvete djeci, možda i podići BDP, no pojavit će se negativni socijalni efekti, poput smanjenja nataliteta. Pa opet, u praksi uopće nije tako. U vrlo razvijenim zemljama poput Švedske i Amerike zapravo imaju višu stopu nataliteta nego Japan i Italija, gdje žene češće ostaju kod kuće.

Neki smatraju da će se prezaposlenost žena osvetiti na slobodnom vremenu posvećenom djeci. Zanimljivo, istraživanja pokazuju da su žene u prosjeku vremenski jednaku pozornost djeci posvećivale 1965. kao i 2003. godine. Naime, izbivanjem iz kuće imale su manje kućanskih poslova, manje slobodnog vremena i manje sna, ali djeci su se, čini se, ipak posvećivale.

Ono što je sasvim jasno jest da u zemljama poput Japana, Njemačke i Italije, koje muče negativna demografska kretanja, manje žena radi nego u Americi. Ukoliko ženska radna snaga dostigne visoki stupanj kao što je to u Americi, to će pospješiti rast BDP-a u tim zemljama. U zemljama u razvoju, gdje se više potiče školovanje muške djece u odnosu na žensku, ulaganje u obrazovanje bi donijelo goleme ekonomske i socijalne plusove.

Ne samo da bi educirane žene bile mnogo produktivnije, već bi odgajale obrazovaniju i zdraviju djecu. Više žena u vladama također bi pospješilo gospodarski rast – studije pokazuju da su žene sklonije trošenju novca na poboljšanje zdravlja, obrazovanje te da su osjetljivije na infrastrukturne probleme i neimaštinu više nego na tenkove i bombe.

Često se govori da žene moraju raditi dvostruko dobro u odnosu na muškarce da bi ih se smatralo jednako dobrima.

Srećom, to i nije tako teškorofl.

20.04.2006. u 09:24 • 32 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

< travanj, 2006 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30



Komentari da/ne?

"Svi su ljudi po rođenju jednaki, ali je malen broj onih koji uspiju prevladati taj urođeni nedostatak."

Pročitane knjige

lipanj 2010

Cecelia Ahern - Da me barem možeš vidjeti
Elif Shafak - Kopile Istanbula
John C. Parkin -J*** mi se
Carol Mason - Tajne udanih žena
Cecelia Ahern - Hvala ti na uspomenama
Candace Bushnell - Peta avenija br. 1
Andrea Di Robilant - Ljubav u Mlecima
Deborah Rodriguez - Kabulska škola ljepote
Jane Johnson - Deseti dar
E. Martin & A. Carranza - Gaudijev ključ
Toni Morrison - Neka vrsta milosti
India Edghild - Kći mudrosti
Idelfonso Falcones - Katedrala mora
Antoinette May - Pilatova žena
Kathy Reichs - Od kostiju do pepela
Skupina autora - 501 mjesto koje morate posjetiti
Anne Marie O'Connor - Svatko ima svoju Bono priču
Paolo Coelho - Pobjednik ostaje sam
Yasmina Khadra - Kabulske lastavice
Geraldine Brooks - Narod knjige
Toni Parsons - Obitelj
Carlos Ruiz Zafon - Sjena vjetra
John O'Farrell - Najbolje za muškarca
Stepehnie Meyer - U sebi (The Host)
Tess Gerritsen - Dvojnica
Lee Child - Jedan hitac
Andrew Davidson - Vodoriga
Candace Bushnell - Dnevnici Carrie Bradshaw
Philippa Gregory - Bijela kraljica
Paolo Coelho - 11 minuta
Emily Bronte - Orkanski visovi
Marian Keyes - Lucy Sullivan se udaje
Cecelia Ahern - Na kraju duge