13 Biennale mladih, Bari, Regija Puglia

srijeda, 21.05.2008.

13. BIENNALE MLADIH UMJETNIKA EUROPE I MEDITERANA - Hrvatski predstavnici

13. BIENNALE MLADIH UMJETNIKA EUROPE I MEDITERANA
PUGLIA, 2008.


Hrvatski predstavnici:



1. Vizualne umjetnosti
Video:
Damir Očko,

The End of the World

Image and video hosting by TinyPic

Video rad Damira Očka izrazito uspješno stapa evokaciju stvarne društveno-političke situacije određenog mjesta i njezinu transformaciju u poetičan igrokaz s univerzalnom temom apsurdnosti potrage za rješenjem koje bi proizvelo trenutak transformacije i razrješenja bezizlazne situacije.(iz obrazloženja žirija)



Branko Pašić,
Cycle

Image and video hosting by TinyPic

Video rad Cycle Branka Pašića odlikuje se sažetošću likovnog jezika kojim na dojmljiv način, ritmičkim ponavljanjem zvukovnih i vizualnih senzacija problematizira egzistencijalna i emocionalna stanja. Jednostavnim kontrastiranjem crvene i plave boje, toplog i hladnog, uz stalnu interakciju sa zvukom kiše i govorenim sadržajem, video istražuje mogućnosti generiranja osjetilnog doživljaja i stvaranja naracije uz pomoć osnovnih elemenata filmskog jezika. (iz obrazloženja žirija)




Slikarstvo:
Zlatan Vehabović,

Br. 12
Image and video hosting by TinyPic

Slikarskim kompozicijama monumentalnog formata, u klasičnom mediju, Vehabović suvremeno rješava figurativni predložak, stvarajući slike simboličkog i metafizičkog ugođaja (Br. 9, Br. 12). Sam sadržaj slika nije neposredno narativan, nego je prije svega asocijativnog karaktera: dječji likovi zatečeni u tek naznačenim situacijama evociraju trenutke djetinjstva, neizvjesnosti i iščekivanja otvorenog, ali i ograničenog imaginarnog prostora budućnosti. (iz obrazloženja žirija)




Instalacija:
Ana Lozica,

Jebeno

Image and video hosting by TinyPic

Rad performativnog i prezentacijskog karaktera Jebeno Ane Lozice, ironizira konzumerizam trivijalnih sadržaja i općeprihvaćene modele prezentacije instant zvijezda u popularnim časopisima. Po uzoru na slične tiskovine, izdaje vlastitu, pod nazivom „Jebeno“ u kojoj je ona jedina protagonistica. Na duhovit i nadahnuto satiričan način, u prvom licu simulira i trivijalizira životne situacije u kojima se nalaze medijski eksponirane osobe. (iz obrazloženja žirija)





Lina Rica,

Collective Mix

Image and video hosting by TinyPic

Lina Rica transfromira anonimne poštanske sandučiće u kojima svakodnevno nalazimo reklamne poruke, u osobni, minijaturni muzej predmeta, uspomena, slika i poruka koje sakuplja od prijatelja i poznanika i koji, izložen, iznova postaje javan, omogućujući publici aktivno sudjelovanje u oblikovanju njegova sadržaja. Rad tako ima samo inicijalno zadanu formu, te je konstantno u nastajanju, mijenjajući se s vremenom i angažmanom posjetitelja.(iz obrazloženja žirija)

članovi ocjenjivačkog suda: Vanja Babić, Ivana Bago, Nataša Ivančević, Daniel Kovač



2. Primijenjene umjetnosti
2.1. Arhitektura:
Pulska Grupa (Emil Jurcan, Jerolim Mladinov, Marko Perčić i Edna Strenja)
Projekt Katarina 06

Image and video hosting by TinyPic

U ovoj akciji s tendencijom, grad se razumije kao proces i događaj, svojevrsna otvorena forma u kojoj se klišeizirana uloga arhitekture i arhitekta zamjenjuje strategijom stvaranja uvjeta za oživotvorenje prostora napuštene vojne zone. Naseljavanje, infrastrukturno prepariranje kroz kolonizaciju, pulsiranje programa i korisnika, vaninstitucionalna egzistencija itd. dijelovi su procesa kojim se razvija vizija drugačije budućnosti gradske obale. (iz obrazloženja žirija)


članovi ocjenjivačkog suda: Petar Mišković, Maroje Mrduljaš, Tonči Žarnić





2.2. Vizualni dizajn
Strip:
Vančo Rebac,

Kairos

Image and video hosting by TinyPic

Vančo Rebac autor je kratkih stripova naglašenog ritma, struktuiranog jakim crno- bijelim kontrastima. Ritam ove forme diktiran je brzinom životnog stila, kraćim i dinamičnijim djelima (za razliku od strip romana- rijeka popularnih u prethodnim stoljećima). Kako nam inercija ukusa od malena pokazuje masivne, spore romane kao uzor i provjereno mjerilo vrijednosti, ostajemo nenavikli na činjenicu da baš ritam, oslobođen suvišnog "praznog hoda", mrtvih točaka i sličnog "kamenja na putu" jest jedna od važnih vrijednosti djela. Groteska i oštre montaže izražavaju bizarne scenarije koji često graniče s apsurdom. (iz obrazloženja žirija)


Web dizajn:
Atrtuška.Grupa (Mirjana Batinić, Marko Bjedov),

Kairos: The Real Time

Image and video hosting by TinyPic

Rad aktualizira temu Kairosa kao ideje o trenutku i to u mediju web sajta kao prostora za interaktivno odnošenje korisnika. Drevna antička ideja aktualizira se kroz donekle ironijski odnos prema negativnim aspektima suvremenog svijeta, a dodatno kroz elaboraciju u formatu "internet arta". (iz obrazloženja žirija)


članovi ocjenjivačkog suda: Feđa Vukić, Ivana Armanini, Aljoša Brajdić





2.3. Moda
Đorđe Smajlović

Ova odjeća koristi aspekt odjeće kao ''arhitekture'' tako da se odjevni predmeti pojavljuju kao objekti za polifunkcionalno moderno urbano življenje.Oni u isto vrijeme nisu lišeni modne estetike, imaju moderni modni aspekt, ali estetika ove mode proizlazi iz naglašene funkcionalnosti. Time moda postaje strategija u funkciji humaniziranja urbanog življenja. (iz obrazloženja žirija)


članovi ocjenjivačkog suda: Tonči Vladislavić, Josipa Štefanec, Tina Udović





3. Ples:
Kristina Bajza - Marčinko, Maja Kovač, Rajko Pavlić,

Samo samba

Image and video hosting by TinyPic

Tijekom petomjesečnog rada na predstavi autorice su stvorile dosta plesnog materijala vezane uz ono što njih asocira na riječ postelja, a to su odmor, snovi ili ljubav. Koreograf je i dalje inzistirao samo na jednoj, odnosno njegovoj viziji. Razmišljalo se i stvaralo, ali je svaki novonastali materijal bivao izbačen.

Naravno prirodnim putem dolazi do konflikta ! Izvođačice su odlučile uzeti stvar u svoje ruke, uzele su ulogu autora i prezentirale sve što je bilo kvalitetno osmišljeno, a izbačeno. (iz obrazloženja žirija)



članovi ocjenjivačkog suda: Edvin Liverić, Žak Valenta, Silvia Marchig



4. Književnost
Poezija:
Marko Pogačar,

Ključne riječi

Pretapajući svoje „snažno oko“, svoj sjajan osjećaj za jezik i bogatu, pokatkad i preobilnu metaforu, sa svojim mladim iskustvom svijeta (najčešće je to svijet u kojem su, između ostalog, ravnopravni zbilja i filmovi, sjene i stvari, glumci i anonimni prolaznici) ovaj se pjesnik doima poput mladog pop Sizifa koji i o svojoj stijeni pjeva ne očekujući nepostojeću pomoć niti karizmatičan kraj. (iz obrazloženja žirija)


članovi ocjenjivačkog suda: Ivica Prtenjača, Kruno Lokotar, Roman Simić Bodrožić



5. Film
Kratki dokumentarni film:
Nikica Klobučar, Tomislav Šoban,

Zelena granica

Image and video hosting by TinyPic

Kreativnim korištenjem nove medijske tehnologije autori pomiču granice koje su definirale tradicionalnu filmsku vrstu/žanr – dokumentarni film. Konkretno, za snimanje pokretnih slika u kontinuiranom vremenskom tijeku, autori koriste fotoaparat koji se u prošlosti u principu koristio za snimanje statičnih slika. Konstruirajući krajolik koji tematizira neslužbeni granični prijelaz kod mjesta Brič u općini Buje na Hrvatsko-Slovenskoj granici, digitalna slika snimljena fotoaparatom osjetno de-konstruira prostor i vrijeme i otvara novu perspektivu pojma 'dokumentarnog'. (iz obrazloženja žirija)


članovi ocjenjivačkog suda: Simon Bogojević Narath, Dan Oki, Saša Vojković





- 10:51 - Komentari (1) - Isprintaj - #