13 Biennale mladih, Bari, Regija Puglia

srijeda, 21.05.2008.

13. Biennale mladih umjetnika Europe i Mediterana_Regija Puglia, Bari

13. Biennale mladih umjetnika Europe i Mediterana
22. do 31. svibnja 2008. godine.
Regija Puglia, Italija
Fiera del Levante

Otvorenje: 22.05.2008. u 18 sati
voditelj: Nataša Ivančević

Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, jedini član međunarodne asocijacije BJCEM iz Hrvatske, redovito od 1990. organizira sudjelovanje mladih hrvatskih umjetnika na Biennalu mladih umjetnika Europe i Mediterana (BJCEM).
Glavni je cilj BJCEM-a je promocija kreativnosti mladih umjetnika, poticanje međunarodne razmjene i razvoj miroljubivih odnosa diljem mediteranskog područja. Biennale se ubraja u najvažnije manifestacije na području Mediterana koje se bave promocijom stvaralaštva mladih.
Domaćin 13. Biennala mladih umjetnika Europe i Mediterana je Regija Puglia u Italiji u trajanju od 22. do 31. svibnja 2008. godine.

Asocijacija BJCEM (koja okuplja 71 člana iz 20. država iz Europskog dijela Mediterana), lokalne vlasti, Ministarstva i kulturne institucije, izražavaju svoje zadovoljstvo izborom domaćina Regije Puglia, područja duboko ukorijenjenog u Mediteranu kako sa zemljopisne tako i sa kulturne perspektive.

Regija Puglia je izrazito multikulturalno područje, koje će u spoju sa invazijom različitih kultura i jezika izraženih kroz više od 500 izloženih radova, skoro stotinu glazbenih i kazališnih performansa, modnih performansa i literalnih skupova, imati priliku stvoriti izuzetnu atmosferu u trajanju od deset dana. Ukupno, više od tisuću mladih umjetnika iz 46 država Europe i Mediterana sudjeluje na 13. Biennalu mladih.
Tema 13. Biennala mladih umjetnika Europe i Mediterana je KAIROS, grčka riječ koja označava pravo vrijeme; dobru priliku; trenutak u vremenu u kome je moguće ostvariti promjenu.

13. Biennale mladih umjetnika Europe i Mediterana kao najvažniji događaj posvećen nastajanju kreativnosti zemalja Mediterana promovira interkulturalni susret i dijalog koristeći jezik kulture i umjetnosti te se istovremeno potvrđuje kao veliki i važan skup mladih talenata.

U organizaciji MMSU izabrano je 20 umjetnika koji će predstavljati Hrvatsku na 13. Biennalu mladih umjetnika Europe i Mediterana u Regiji Puglia.

Svečano otvorenje najavljeno je za 22.05.2008. s početkom u 18 sati, nakon čega slijedi prigodni svečani program u 20.30 sati. Program otvorenja i veći dio programa održavati će se u prostoru Fiere del Levante u Bariju. Otvorenje će uveličati delegacija Grada Rijeke; Pročelnica Odjela za kulturu Grada Rijeke, Ivanka Persić i član Poglavarstva zadužen za kulturu, Bože Mimica te predstavnik Veleposlanstva RH u Italiji u ime Ministarstva kulture RH.

U Bariju će se predstaviti i rezultati radionica koje se su se odvijale tijekom ove godine, a na kojima su sudjelovale i hrvatske predstavnice:
1. Workshop Sarajevo (BIH): Dora Budor (Zagreb, fotografija), Ivana Ljubanović (Rijeka, arhitektura).
2. Workshop Messina (Italija): Ana Lozica (Zagreb, multimedijalna umjetnica).
3. Workshop Fondacija Michelangelo Pistoletto (Italija): Lina Rica (Makarska, multimedijalna umjetnica), Mirjana Batinić (Split, multimedijalna umjetnica).

Organizator će predstaviti sve učesnike dvojezičnim katalogom, a MMSU je izdavač dvojezičnog kataloga hrvatske selekcije. Dizajn kataloga potpisuje Aljoša Brajdić, koji se je poigrao temom 13. Biennala mladih, KAIROS

- 10:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #