..::MISTERIOZAN BLOG::..

  veljača, 2006 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28          


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

..::Misteriozan blog::..
Ovaj blog namjenjen je isključivo čudnim i misterioznim stvarima koje su se dogodile i koje se događaju oko nas...
Image Hosted by ImageShack.us

..::Blogovi koje posjećujem::..

..::deal with me::..
your sweet 666
kuzinjak
munjeni
phage

Image Hosted by ImageShack.us

Linkovi
Image Hosted by ImageShack.us
Blog.hr
imageshack.us
Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

16.02.2006., četvrtak

..::Misteriozni pojmovi::..

MISTERIJ ili MISTERIJA (Lat. mysterium): tajna, zagonetka, nešto što je neshvatljivo, nedokučivo, nerazumljivo; što još nije potpuno istraženo, znanstveno protumačeno (misterij života, svemira, atoma…). U antičkoj Grčkoj misterijama su se nazivali tajni obredi u vezi s kultom pojedinih božanstava. Ti kultovi, u kojima prevladava simbolika plodnosti, seksusa, rađanja i smrti, obuhvaća sakralne predstave, ritualne plesove, pjevanje religioznih pjesama, a u njima sudjeluju samo posvećeni koji o svim kultnim pojedinostima najstrože čuvaju tajnu. U kršćanstvu misterija ima u Bibliji (misterij kraljevstva božjeg, spasenja, mudrosti božje i sl.) i koji se ne mogu razumom spoznati ni dokazati nego se prihvaćaju vjerom kao objavljeno.
MISTICIZAM (tajnovit, otajstven): ekstatično stanje pri kojem se u unutrašnjem osjećaju pojedinca objavljuje neposredna božja prisutnost; vjerska doktrina koja tajanstveno iskustvo sjedinjenja s božanstvom pretpostavlja svakom racionalnom uvidu. Izvor misticizma je na čuvstvenim kompleksima zasnovano vjerovanje u natprirodna biča koja upravljaju prirodom i ljudskim životom.
MISTIKA (tajnovit, otajstven), u širem smislu vjera u nešto tajanstveno, nadnaravno, zatim spoznaja dubljeg značaja nekih vjerskih obreda, tekstova, tajni (~MISTERIJ), i najzad (u užem smislu) tajnovito iskustvo neke više, natprirodne stvarnosti (~MISTICIZAM). Mistika prati sve religije (po Levy Bruhlu, mistika u primitivnim religijama jest vjerovanje u realnost nevidljivih sila skrivenih u životinjama, biljkama, nebeskim tijelima, tjelesnim organima itd).

*****************************************************************************************************************************************************

Toliko o uvodnome postu! Nadam se da će se ovaj blog svidjeti svima koji ga čitaju! Možete mi davati i teme o kojima da pišem ili napisati nešto mistično što vam se dogodilo! Uživajte!

- 21:19 - Komentari (9) - Isprintaj - #