OVO SAM JA IMALA ZA NAUČIT IZ GEOGRAFIJA PA EVO SAD SE VI MUČIE
Grickalica kojoj je nemoguće odoljeti
Uz dobar film možda voliš i grickanje slasnog, slanog kikirikija. Što je kikiriki - voće ili povrće? Raste li u zemlji ili iznad zemlje? Na pravom si mjestu da saznaš sve zanimljive činjenice o
(pre)finom kikirikiju!
Osim tebe, za kikirikijem su ludi i tvoj hrčak, pas, papiga... Svi ga vole!
OTKAD JEDEMO KIKIRIKI?
Već su stare Inke uzgajale kikiriki prije 3.500 godina. Izrađivale su i posude u obliku kikirikija i ukrašene kikirikijem. Potom su španjolski osvajači u 15. stoljeću prenijeli kikiriki u Europu i dalje po svijetu, a zanimljivo je da je ova biljka stigla u Sjevernu Ameriku tek u 18. stoljeću, i to iz Afrike!
Amerikanci su otkrili kikiriki tek u 18. stoljeću!
No, neka istraživanja pokazuju da su i stari Kinezi prije čak 100.000 godina uzgajali kikiriki. Danas raste u mnogim državama s toplom klimom, kao što su Indija, Kina, Zapadna Afrika, SAD i Australija. Šteta što i Hrvatska nije među njima, zar ne?
VOĆE ILI POVRĆE?
Kikiriki je povrće
Kikiriki je povrće koja pripada porodici mahunarki. Dijelom raste iznad zemlje, dijelom ispod zemlje i zato je prozvan zemljanim orahom. U industriji se koristi na više od 300 različitih načina, od proizvodnje brašna, sapuna, deterdženta, plastike, sjaja za cipele, pa do krema, šampona i lijekova. Bogat je bjelančevinama, vlaknima, mineralima, željezom, cinkom i vitaminima E i K. Poput svog povrća, ne sadrži kolesterol.
KAKO RASTE?
Početkom ljeta grmovi kikirikija prekrivaju njive. Nakon što su cvjetovi oprašeni, stabljike se spuštaju prema tlu, a cvjetovi ulaze u zemlju, kao da se žele sakriti od ljudskih pogleda te ostaju na dubini od šest centimetara, gdje se transformiraju u kikiriki, koji raste u mahunama dugim oko šest centimetara, Ljuska je hrapava, a unutra je kremasto bijelo ili žuto sjeme pokriveno jestivom, tankom kožicom. Berba (ili bolje reći – iskapanje) kikirikija je krajem rujna.
Biljka kikirikija
GDJE GA NAJVIŠE KORISTE?
Azija – treba samo baciti pogled u azijske kuharice, pa da se otkrije da je tamo kikiriki jedan od najčešćih sastojaka. Dodaje se ostalom povrću i piletini te u umake.
Afrika – najviše ga koriste u Senegalu te Obali Bjelokosti – tamo ga vole u juhama, a ulje kikirikija koriste u pripremi ribe i mesa te s rajčicom u umacima.
KAKO SE KORISTI?
Umak od kikirikija omiljen je uz npr. piletinu
Cijeli – jede se cijeli ili se dodaje na kraju kuhanja jela kako bi ostao hrskav.
Smrvljen – obično se lagano prepeče u tavi, a potom smrvi u juhu ili neko drugo jelo.
Mljeven – samelje se i dodaje u kolače i ostalu hranu.
Pašteta – prepeče se u tavi, smrvi te se doda malo vode kako bi se dobila pašteta kojom se premazuje meso.
Umak – u mnogim zemljama umak od kikirikija vrlo je popularan.
Maslac – ovo ne treba posebno objašnjavati – može se stavljati na kruh, s povrćem, mesom itd.
Ulje – zagrijava se i onda se na njemu prži meso, riba itd.
ZANIMLJIVOSTI
Dečki više vole glatki, a cure maslac s komadićima kikija
* Maslac od kikirikija je izumio jedan američki doktor 1890. godine kako bi dobio hranjivu i lako probavljivu hranu za svoje starije pacijente.
* Jedan od najvećih proizvođača kikirikija na svijetu je bivši američki predsjednik Jimmy Carter.
* Istraživanja su pokazala da muškarci više vole jesti sasvim gladak maslac od kikirikija, dok žene vole maslac s komadićima kikirikija.
* Jedan australski istraživač kaže da je proizveo automobil koji se pokreće – maslacem o kikirikija.
* Kikiriki je otišao čak i u svemir – astronaut Allen B. Shepherd ga je ponio u misiji na mjesec u Apollu.
Dobar tek...
* Svjetski rekord u jedenju kikirikija je 100 sjemenki (pojedinačno) u 59,2 sekunde.
* Treba jesti samo svježe plodove kikirikija koji nisu užegli jer se na starim plodovima razvijaju mikroorganizmi koji u sebi sadrže kancerogeni otrov aflatoksin.
* U Kongu kikiriki zovu nguba.