OVO SAM JA IMALA ZA NAUČIT IZ GEOGRAFIJA PA EVO SAD SE VI MUČIE

Grickalica kojoj je nemoguće odoljeti
Uz dobar film možda voliš i grickanje slasnog, slanog kikirikija. Što je kikiriki - voće ili povrće? Raste li u zemlji ili iznad zemlje? Na pravom si mjestu da saznaš sve zanimljive činjenice o
(pre)finom kikirikiju!


Osim tebe, za kikirikijem su ludi i tvoj hrčak, pas, papiga... Svi ga vole!


OTKAD JEDEMO KIKIRIKI?

Već su stare Inke uzgajale kikiriki prije 3.500 godina. Izrađivale su i posude u obliku kikirikija i ukrašene kikirikijem. Potom su španjolski osvajači u 15. stoljeću prenijeli kikiriki u Europu i dalje po svijetu, a zanimljivo je da je ova biljka stigla u Sjevernu Ameriku tek u 18. stoljeću, i to iz Afrike!


Amerikanci su otkrili kikiriki tek u 18. stoljeću!

No, neka istraživanja pokazuju da su i stari Kinezi prije čak 100.000 godina uzgajali kikiriki. Danas raste u mnogim državama s toplom klimom, kao što su Indija, Kina, Zapadna Afrika, SAD i Australija. Šteta što i Hrvatska nije među njima, zar ne?

VOĆE ILI POVRĆE?


Kikiriki je povrće
Kikiriki je povrće koja pripada porodici mahunarki. Dijelom raste iznad zemlje, dijelom ispod zemlje i zato je prozvan zemljanim orahom. U industriji se koristi na više od 300 različitih načina, od proizvodnje brašna, sapuna, deterdženta, plastike, sjaja za cipele, pa do krema, šampona i lijekova. Bogat je bjelančevinama, vlaknima, mineralima, željezom, cinkom i vitaminima E i K. Poput svog povrća, ne sadrži kolesterol.

KAKO RASTE?

Početkom ljeta grmovi kikirikija prekrivaju njive. Nakon što su cvjetovi oprašeni, stabljike se spuštaju prema tlu, a cvjetovi ulaze u zemlju, kao da se žele sakriti od ljudskih pogleda te ostaju na dubini od šest centimetara, gdje se transformiraju u kikiriki, koji raste u mahunama dugim oko šest centimetara, Ljuska je hrapava, a unutra je kremasto bijelo ili žuto sjeme pokriveno jestivom, tankom kožicom. Berba (ili bolje reći – iskapanje) kikirikija je krajem rujna.


Biljka kikirikija

GDJE GA NAJVIŠE KORISTE?

Azija – treba samo baciti pogled u azijske kuharice, pa da se otkrije da je tamo kikiriki jedan od najčešćih sastojaka. Dodaje se ostalom povrću i piletini te u umake.
Afrika – najviše ga koriste u Senegalu te Obali Bjelokosti – tamo ga vole u juhama, a ulje kikirikija koriste u pripremi ribe i mesa te s rajčicom u umacima.

KAKO SE KORISTI?


Umak od kikirikija omiljen je uz npr. piletinu
Cijeli – jede se cijeli ili se dodaje na kraju kuhanja jela kako bi ostao hrskav.
Smrvljen – obično se lagano prepeče u tavi, a potom smrvi u juhu ili neko drugo jelo.
Mljeven – samelje se i dodaje u kolače i ostalu hranu.
Pašteta – prepeče se u tavi, smrvi te se doda malo vode kako bi se dobila pašteta kojom se premazuje meso.
Umak – u mnogim zemljama umak od kikirikija vrlo je popularan.
Maslac – ovo ne treba posebno objašnjavati – može se stavljati na kruh, s povrćem, mesom itd.
Ulje – zagrijava se i onda se na njemu prži meso, riba itd.

ZANIMLJIVOSTI


Dečki više vole glatki, a cure maslac s komadićima kikija
* Maslac od kikirikija je izumio jedan američki doktor 1890. godine kako bi dobio hranjivu i lako probavljivu hranu za svoje starije pacijente.

* Jedan od najvećih proizvođača kikirikija na svijetu je bivši američki predsjednik Jimmy Carter.

* Istraživanja su pokazala da muškarci više vole jesti sasvim gladak maslac od kikirikija, dok žene vole maslac s komadićima kikirikija.

* Jedan australski istraživač kaže da je proizveo automobil koji se pokreće – maslacem o kikirikija.

* Kikiriki je otišao čak i u svemir – astronaut Allen B. Shepherd ga je ponio u misiji na mjesec u Apollu.


Dobar tek...
* Svjetski rekord u jedenju kikirikija je 100 sjemenki (pojedinačno) u 59,2 sekunde.

* Treba jesti samo svježe plodove kikirikija koji nisu užegli jer se na starim plodovima razvijaju mikroorganizmi koji u sebi sadrže kancerogeni otrov aflatoksin.

* U Kongu kikiriki zovu nguba.


22.02.2007. u 23:21 | 1 Komentara | Print | # | ^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  veljača, 2007 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        

Ožujak 2007 (1)
Veljača 2007 (7)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

nikad nisam misla de će doći taj dan... ali eto, i ja imam blog... ubiti: sve što volim, ne volim, mrzim, poštujem, jedem, pijem, gledam, slušam, pipam, oblačim...

Dakle...
VOLIM: Dobru Muziku (Queen, Freddie Mercury, Nick Cave, Tom Waits, Gorgon Haskell, HIM, Azra, Gunsi...), Filmove (Trainspotting, Donnie Darko+ sve sa Johnny Deppom), umjetnost, iskrenost, izravnost, starke, crni lak za nokte, Palačinke, Ziher, svoje udobne šlape, cigarete, tequilu, veliku kavu s mlijekom, horoskop u jutarnjem listu, jutarnju kavu, subotu, crvenu penkalu, tanku tehničku, engleski jezik, dobre viceve, sve s Nightmare before Chrismas, sve od Toma Burtona, prijetelje (prave), dečka, dobar smisao za humor, jagode, marelice, banane, tattoo...

NE VOLIM: Cajke, preseratore, povrče, uske majce, trčanje, školu, laži, pretjerivanja, neorginalnost, tajne, horore, strašne trilere, emo i takav tip ljudi, ispeglanu kosu, ....

Linkovi

Blog.hr
Forum.hr

neki piplsi koje ja (manje ili više) volim
Moj najdraži dragi... my love
Cap- moj rođo
crna cura sa crnim bekgraundom- Ivana I think
Bobo- nemojte ga zvat MOMO jer mi tako starog zovu i prilično je zbunjujuće
Amy (zakon cura prema kojoj imam puno poštovanja) i Iva (nemam komentara...no)
Nikola( najbolji braco na c(ij)elom sv(ij)etu) i Filip (kul lik)
4.f gimnazije-- jedan od naj razreda u povjesti gimnazije
Željka- iz cetvrtog f

HimNA OVog bLOGa









NEŠTO ZA MENE



HIMNA ZIHERA



JOŠ NEŠTO ZA MENE