geometrija božanske iskre

14.11.2006., utorak

Misli pozitivno

Danas citiram jedno opće mjesto iz literature nove duhovnosti, u kojem nema još ni traga mom otkriću, ali s razlogom. Iz razgovora s mojim dosadašnjim čitateljima shvatila sam koliko im je teško pojmiti da su svoj život, baš onakav kakav je - STVORILI SAMI. Da im nitko nije kriv - ni mama, ni tata, ni loše mjesto na kugli zemaljskoj na koje ih je život bacio. Sve to ima utjecaja, ali u konačnici, mi sami odlučujemo. Samo KAKO? O tome "KAKO?" govori se u nastavku knjige.



Upoznaj sebe i upoznat ćeš Boga
Budući da je tvoja suština Božja energija,
A to je kreacija,
Ti stvaraš.
Ti si stvoritelj.
I ti si stvoreno.
Ti stvaraš svoje zablude, ti stvaraš svoju istinu.
To je način kako ti učiš.

(Emmanuel's Book)



U ezoterijskoj literaturi, koju sam i dalje strasno čitala, sve češće i sve eksplicitnije se pojavljivala ideja da nije čovjek - njegov život, ponašanje, uspjeh ili neuspjeh - rezultat tzv. objektivnih okolnosti. Mi stvaramo, vješto pronalazimo objektivne okolnosti koje će potvrditi sliku neuspjeha, sliku nesreće, sliku tuge koju nosimo u duši, a uopće nismo toga svjesni. I obrnuto. Mi mislimo da težimo dobrome, da težimo sreći, da težimo uspjehu. I mislimo, kad to promašimo, da su krive objektivne okolnosti, da smo se rodili u krivoj obitelji, da nemamo novaca, ili smo baš imali «peh»… I tako tisuću izgovora. Potpuno krivo.

Svatko od nas u cijelosti određuje samog sebe i to svojim mislima i osjećajima. Sve, apsolutno sve, što nam se događa, rezultat je onoga što smo prethodno mislili i osjećali. I naš uspjeh i naš neuspjeh, sreća i nesreća, dogodili su se jer smo mi to baš tako tražili. Ne mislimo mi ono što mislimo da mislimo, niti osjećamo što nam se čini da osjećamo, niti želimo ono što mislimo da želimo. Što zaista želimo od svoga života, to se jedino i najtočnije vidi iz našeg života samog. Ako je neuspješan i mizeran - mi smo baš to htjeli. Nije nitko drugi spriječio našu sreću. Mi smo doslovno htjeli svoju nesreću.

Kad shvatimo, zaista shvatimo i doslovno shvatimo, ovu tvrdu istinu, tek onda smo po prvi put u životu otvorili vrata svojoj sreći.

To je potpuno suprotno od onoga što se popularno misli, od onoga što razne društvene znanosti tvrde. Potpuno suprotno tzv. zdravom razumu. Potpuno suprotno svemu čemu su nas učili. Ipak, meni se ideja odmah dopala, jer je zapravo govorila o našoj apsolutnoj moći da budemo ono što želimo. Ako sami proizvodimo vlastitu nesreću, jednako smo sposobni proizvoditi i sreću. «If you can make it, you can anmake it.» Samo je trebalo otkriti taj mehanizam stvaranja privida. Zašto smo stvorili nesreću, a mislili smo da gradimo sreću? Zašto nismo uspjeli, a mislili smo da tako strasno želimo uspjeti? U bilo čemu - u braku, u poslu, u prijateljstvu. Zašto? Zašto se tako često ispriječe nekakve okolnosti koje izgledaju objektivne i upropaste sve naše najbolje planove?

Zato jer je u našem nesvjesnom ugrađen program neuspjeha, program da budemo nesretni, program da drugima stvaramo bol. I to se prenosi generacijama. Kompjutorskim jezikom rečeno, kao virus koji nam uništava sve lijepo, sve korisne programe, a mi toga uglavnom nismo svjesni. Razumijevanje sila nesvjesnog i/ili podsvjesnog već stotinu i pedeset godina je u žarištu psihologije i psihoterapije. Puno toga je opisano, ali tajna o ugrađenom programu neuspjeha i nesreće nije baš otkrivena. Ljudi godinama idu psiholozima, psihijatrima; bude im malo bolje, onda uglavnom vide da ponovo upadaju u iste situacije, a da ni stare još nisu riješili. Puno je viceva smišljeno na račun onih koji i dvadeset godina odlaze na neku vrstu psihoanalize, a da se na kraju ne osjećaju ni bolje, ni pametnije.

Što je u ezoterijskoj literaturi koju sam čitala bilo novo? Jednostavna ideja: Pusti prošlost, počni misliti drugačije, počni osjećati drugačije i život će ti se događati drugačije. To je ona, sad već svima poznata uzrečica: Misli pozitivno! Misli i osjećaj pozitivno i događat će se pozitivno! Misao i osjećaj proizvode djelo, proizvode činjenice, a ne obrnuto. Nije bitno krećeš li iz točke ispod nule, s točke nula, ili s točke plus deset. Samo kreni i stići ćeš. Nije baš da te prošlost neće vući za nogu, ali najprije kreni naprijed, a onda ćeš se i prošlosti lakše riješiti. Našla sam vrlo jednostavan način kako otpuhnuti prošlost i riješiti se njena negativna tereta, ali o tom kad usvojimo osnovne pojmovne kategorije i kad instaliramo potrebne «alate».



Zdravo svima,

Serena Alba


- 11:14 - Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

  studeni, 2006 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi