ponedjeljak, 21.01.2008.

Top 10 novih organizama koji su se pojavili 2007

AheraGDPrema popularno-znanstvenom magazinu Wired, lista organizama koji nisu postojali do 31. prosinca 2006. godine su redom:


  1. Ashera GD hipoalergenska mačka - genetski modificirana mačka, čija dlaka ne izaziva alergiju. Cijena, prava sitnica: 27 000 dolara.

  2. Escherichia coli koja proizvodi butan - nećete vjerovati, ali to je pošlo za rukom ekipi studenata sa sveučilišta Alberta i to na IGEM natjecanju, gdje su genetički modificirali tu vrlo jednostavnu bakteriju. Inače je to možda najpoznatijia bakterija na svijetu i najbolja za korištenje u genetičkim i biotehnološkim istraživanjima, a butanol je jedan iz grupe alkohola i glavni je predvodnik biogoriva budućnosti.

  3. Fluorescentni punoglavci (koji svijetle crvenom i zelenom bojom) - ovo (ne)djelo je ruskog kontroveznog umjetnika Dmitrija Bulatova iz Kalinjingrada.

  4. Zelena salata koja proizvodi inzulin (GM*).

  5. Stabla koja mogu apsorbirati veću količinu CO2 od običnih stabala (GM*).

  6. Gljive koje mogu služiti kao kemijska tvornica za proizvodnju različitih cijepiva - za par godina, kažu američki znanstvenici, njihove će gljive moći proizvesti 3 milijuna cijepiva u 12 tjedana, a to će dobro doći ako se dogodi bio-teroristički napad npr. ptičijom gripom (GM*).

  7. Mačke koje svijetle crvenom bojom kad ih se izloži UV zrakama (GM*).

  8. Clostridium bakterije borci protiv tumora - nizozemski znanstvenici su uspijeli transformirati bakterije clostridium u prave ubojice tumora i to na mjestima gdje ih je teško drugačije uništiti ili odstraniti. Uz pomoć terapeutskih genskih proteina bakterije vrlo efikasno uništavaju stanice tumora.

  9. Šizofreni miš - da bi bolje shvatili šizofreniju, znanstvenici su stvorili miša s genom DISC1 (isti taj gen je glavni krivac zbog šizofrenije kod ljudi) i jadni miš ima sve simptome kao ljudi koji boluju od te bolesti.

  10. Kvasac sa štakorskim osjetom za otrove (GM*) - tako stvoren kvasac bi pozelenio u prisustvu eksploziva (npr. DNT-a) ili nervnog plina (npr. VX-a), a što je najbolje ovaj biosenzor je bolji od bilo kojeg tehnološkog izuma i uz to je jeftiniji.


Želite li znati nešto više o ovoj listi pogledajte - ovdje.

* GM - genetički modificirano

| 15:37 | Komentari (1) | Isprintaj | #

<< Arhiva >>