Vodič MilkyWay-om za autostopere

< kolovoz, 2004 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Linkovi
IBM JRE/JDK
Sun JRE/JDK


Eclipse - Callisto


Tomcat v5.0.x
Tomcat v5.5.x
JBoss
BEA WebLogic
Sun App Server
Apache Geronimo


MySQL baza
MySQL JDBC
phpMyAdmin
PostgreSQL baza
PostgreSQL JDBC
PgAdmin


Hibernate
iBATIS

01.08.2004., nedjelja

Da gospodine naredniče, na zapovijed!

Eto, svi se "veselimo" pameti naše države. Ukoliko se vlast može usporediti s državom. Već prošle godine je donesen Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom školsku. Pred kojih par dana donesene su njegove dopune i izmjene. Novi Zakon bi prema riječima ljudi iz Vlade donijeti red u korištenje akademskih titula, te usklađivanje istih s Europom.

Sve je to divno i krasno ako u ovom trenutku zanemarimo prošlost. U toj su se prošlosti na ovim našim krajevima, ako se koncentriramo na tehnička zanimanja, pojavljivala četiri različita akademska stupnja: ing. (s završenom višom školom, odn. vrlo često u trajanju od 5 semestara), dipl.ing. (s završenim fakultetom iliti 8 do 9 semestara), mr.sc. (s završenim poslijediplomskim studijem u trajanju od 3 semestra), te dr.sc. (s završenim poslijediplomskim studijem u trajanju od 6 semestara).

Novi Zakon predviđa samo tri stupnja s ponešto drukčijim nazivima. Stupnjevi su podijeljeni prema osvojenim ECTS bodovima, što se može povezati s trajanjem studija: prvostupnik (baccalaureus, s skupljenih 180 do 240 ECTS bodova, koji se ujedno može usporediti s ing.), mag. struke (s skupljenih 300 ECTS bodova, koji se ujedno može usporediti s dipl.ing.) i dr.sc. (s završenim poslijediplomskim studijem).

Na prvi pogled se vidi da se dosadašnji mr.sc. više nigdje ne spominje. No, pravo pitanje se postavlja: Što to znači za sve one koji su fakultet završili i imaju određenu akademsku titulu?? Odgovor na ovo pitanje je vrlo nejasan i zasad nema nikakvih objašnjenja osim tumačenja pravnika. Tumačenje pravnika ide u ovom smjeru: Novi Zakon se odnosi samo na osobe koje će svoju akademsku titulu primiti nakon donošenja Zakona, dok svi ostali svoje titule pišu kao i dosad, odnosno točno onako kako piše na diplomi.

Što će se dogoditi kad nakon par godina izađu prvi magistri struke... Zamislite konkuriranje dipl.ing. i mag. struke kod poslodavca za isto radno mjesto. Ne prate svi poslodavci sva događanja u javnosti i sve Zakone koji su u međuvremenu izašli. Mislite da će dipl.ing. uspjeti poslodavcu objasniti da ima završen isti stupanj kao i ovaj mag. struke? Mislite li da možda poslodavac usprkos tome neće zaposlit magistra samo zbog naziva titule? Na kraju svega, da li se neće događati da poslodavci razmišljati kako se uz titulu značajnije promijenio i studij za ove magistre struke!?

Kako će se to odraziti na magistre znanosti s završenim poslijediplomskim? Pa magistar je magistar u krajnjem slučaju.

Mišljenja sam da će to izazvati veliki kaos kod akademski obrazovanih građana. Ceh će platiti svi oni koji imaju zastarjelu titulu, a posebno dosadašnji magistri znanosti čiji će poslijediplomski studij istog trenutka završiti u košu za smeće. Pametni potezi vlasti? Deja vu?
- 17:48 - Komentari (2) - Isprintaj - #