milko

utorak, 04.03.2008.

Novi udarac na standard hrvatskih građana

Nevino listajući dnevne novine uz jutatrnju kavicu, naiđem tako na alarmantnu vijest o zahtjevu katoličkih svećenika za poskupljenjem "usluga" koje naplaćuju vjernicima. Ne znam koliko će crkvene usluge poskupiti ali će više od 90% katolika u Hrvatskoj sigurno osjetiti i ovaj udarac na svoj skromni standard. A postavlja se i pitanje na temelju čega se dižu cijene. Jesu li poskupile hostije ili misno vino? Primarne sirovine? Što kažu sindikati? I što vlada kaže na to? Hoće li kao kod benzina, braniti cijene smanjenjem trošarina i sl.? Znam reći ćete: pa nije katolička crkva monopolist kao HEP. Ima i drugih crkava. Ma ima, ali su slabašne, nejake. Nije isto prijeći iz T-mobile u Tele2 ili Vip, ili iz katoličke crkve u protestantsku, scientološku ili, ne daj bože, pravoslavnu. A može se i bez mobitela, tj. bez crkve, kao ateist ali to nije baš zgodno jer ako vas strefi kap ili pregazi bahati maloljetni tajkunov sin u BMW-u, pa ostanete bez vlastitog života, tko će obaviti posljednju pomast, pa makar i po novim, višim cijenama?

Zato, kao u slučaju trgovačkih lanaca, predlažem neku vrstu građanskog protesta pod nazivom "Tjedan bez crkve". Naime u tih tjedan dana, a u znak protesta, bojkotirali bi crkvu, osim naravno u slučaju da se rodite ili umrete. Možda bi pad prometa odvratio svećenstvo od podizanja cijena ili bi možda vjerskom tržištu mogao pružiti razne pogodnosti, popuste ili akcijsku prodaju. Npr. "3 krštenja za cijenu 2", ili "Svaka 4-ta nedjeljna misa bez milodara". Postoji i mogućnost uvođenja raznih tarifnih sustava. Npr. "Hostija+" ili "Ispovijed za 0 kuna uz mjesečnu pretplatu za velike griješnike". Mogućnosti su velike i na crkvi je da se počne ponašati konkurentno i u skladu sa tržišnim uvjetima poslovanja, a ne da jednostranim potezima udara po standardu građana.

I na kraju što Bog misli o poskupljenjima? I zašto poskupljuje usluge samo katolicima, a ne i ostalim svojim vjerskim zajednicama. Ili možda ni Bog o tome ne zna ništa, već je to samoinicijativni potez njegovih činovnika?

Svi smo mi, na kraju krajeva, Božje ovčice, što ne znači da nas uvijek treba ošišati do gole kože. Malo je hladno, a i nije pristojno biti gol na javnom mjestu.


- 17:49 - Komentari (5) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< ožujak, 2008 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Travanj 2008 (1)
Ožujak 2008 (1)
Prosinac 2007 (1)
Kolovoz 2007 (1)
Lipanj 2007 (2)
Svibanj 2007 (4)
Travanj 2007 (1)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

  • milko u zemlji čudesa

Linkovi