< veljača, 2007 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        

Komentari On/Off

Opis mog Bloga !
Vatru gasi, brata spasi I sve za našu Hrvatsku!

Photobucket


Linkovi
Blog.hr

www.dvd-jastrebarsko.hr

vatrogasni portal
vatrene kacige
Vatrene vijesti 911

Slavek Tuhelj
Gormoland
Maja; Vinkovci
Lady di; Laktec
drug; Deanovec

umorno oko; Kaštela

Opčenito

Samo vatrogasci
Kako su svi naredni tekstovi izvorno moji, mada su već objavljeni na našem siteu, eto da budu i ovdje


VATRU GASI, BRATA SPASI
(Serijal)

Od pradavnih je vremena čovjek naučio sačuvati plamen vatre
da mu grije i osvjetljava prostor boravka,
štiti ga od napada divljih zvijeri, pomaže u preradi hrane ,
a mnogo kasnije i za pogon u radnim strojevima.
Da ne spominjemo i onu drugu , lošiju,
primjenu u ratnim pohodima. Dakle, vatra je vječiti čovjekov pratilac.
Bilo kao dobar sluga, bilo kao loš gospodar...
... Pa i zbog same želje da što više čitatelja sa zanimanjem čita ove članke
red je da se više prostora posveti bliskijim vremenima,
i dakako, ovom našem prostoru.

Pomoz Bog!


Povijest vatrogastva

Po dolu i gaju, po dragome kraju
26.02.2007., ponedjeljak
25 GODINA DVD DRVOPROIZVOD

U petak 23.02.07 održana je redovna , ali i svečana skupština našeg DVDa, da nas malo bolje upoznate podastirem vam uvodni govor:

Poštovani uzvanici, braćo vatrogasci dozvolite mi , budući se između skupština navršilo punih 25 godina postojanja i djelovanja ovog društva , da vas upoznam sa važnijim trenucima iz naše povijesti.
Radi boljeg razumijevanja , a da ne posežem u vremena samog nastajanja vatrogasnih društava kakova, uz manje kozmetičke promjene postoje i danas, navest ću za početak kolika je danas snaga vatrogastva.

Hrvatsku vatrogasnu zajednic čine 20 VZ županija+VZ grada Zagreba, a one su ustrojene iz 116 VZ općina i 54 VZ gradova

Odnosno to je :1793 DVDa te 59 JVPa
Sa
2137 profesionalaca
52 868 operativnih vatrogasaca u DVDa
I uz njih
14500 članova vatrogasne mladeži
140 000 pričuvnih, počasnih i veterana…

Od navedenih jedinica u gospodarstvu se nalazi
55 profesionalnih postrojbi
4 interventne postrojbe
i 66 DVDa u gospodarstvu.

Na području VZ Zagrebačke županije , kojoj i mi pripadamo djeluje
8 VZ gradova
18 VZ opčina
i 6 DVDa kao jedina u svojim opčinama te su direktne članice VZZŽ
što ukupno čini 291 DVD.

Od tog broja samo 7 (sedam) DVDa ( Carbon, Chromos, Turopolje, Zelinka , PIK Vrbovec, Palma i Drvoproizvod)i jedna(1) profesionalna postrojba (Pliva, pogon Brdovec) djeluju unutar privrednih subjekata, nažalost sa tendencijom daljnjeg gašenja. Od toga jedno u drvnoj industriji (u DIP Turopolje ) ali i ono se izdvojilo u DVD u zajednici.

A od tog broja unutar VZ grada Jastrebarsko , u kojoj nema niti jedne Javne postrojbe (profesionalne) djeluje
25 DVDa u zajednicama (mjestima , selima ,gradu Jastrebarsko
i 2 DVDa u gospodarstvu:
DVD Palma i
DVD Drvoproizvod



Događaji koji su predhodili osnivanju našeg društva:

Veliki požar „Bačvarije“, i onda najvažnijeg privrednog čimbenika u gradu, na staroj lokaciji još je u živom sjećanju starijih djelatnika i vatrogasaca. Šteta na objektima bila je gotovo totalna , jer unatoč naporima radnika i vatrogasaca a bez primjerene tehnike i opreme nije bilo moguće zaustaviti stihiju. Bio je to znak za uzbunu.Sada, sa odmakom, možemo reći da je ovaj požar zapravo iznjedrio dobre stvari.Poput češera pirofita ,što ga tek visoka temperatura otvori, na zgarištu je posijano sjeme novog života. Mnogi „oporbenjaci“ konačno su uvidjeli da treba puno bolje opremiti i osnažiti vatrogastvo pa su narednih godina mnoga društva Jaskanskog kraja doživjela procvat i u vozilima i opremi te u brojnosti članstva. Na tom zgarištu , iz pepela, nikli su proizvodni pogoni danas nepostojećeg „Progresa“ te našeg „Drvoproizvoda“.
Preseljenje tvrtke na novu lokaciju , moderni objekti i proizvodne linije velike vrijednosti, te teško iskustvo ostanka bez radnog mjesta potakli su djelatnike da se „samoorganiziraju“. Da ne čekaju više dok dođe netko sa strane.Novi su pogoni preuzeti od izvođača 26. prosinca 1980 god, a odmah po tom uslijedilo je i osnivanje dobrovoljne vatrogasne jedinice.
Tako je 13.03.1981 upisano u registar udruga i pri HVZ-u „IDVD Drvoproizvod“
Od tada pa sve do danas ono je temelj sigurnosti naših radnih mjesta, osobito nakon što je svekoliko članstvo uključeno u obrazovni program HVZa te su svi članovi postali najmanje ispitani vatrogasci. Zahvaljujući činjenici da je velik broj naših članova ujedno i u DVD-ima u mjestu stanovanja velik broj je napredovao i do najviših činova.
Zahvaljujući tim činjenicama u proteklih 25 godina u krugu tvrtke bilježimo tek dva slučaja kada je vatra ozbiljnije zaprijetila . U Kolovozu 1990 kada je brzom akcijom naših članova spriječena katastrofa, te u kolovozu 1997 kada su nam u gašenju pomogla i naša susjedna društva DVDa Jastrebarsko, Cvetković i Čabdin. Požar je tada bio uzrokovan bez direktnog utjecaja čovjeka, gorjelo je u silosima za piljevinu . Ovoj činjenici, bez obzira na vrlo visok indeks opasnosti od požara u našoj djelatnosti uvelike su doprinjele stalne preventivne djelatnosti . A one uz provjeru protivpožarnih sistema i opreme uključuju i akcije na čišćenju krovova i okoliša od potencijalnih žarišta, kako nakupina piljevine tako i raslinja kojim je naš krug oplemenjen.
Da budu stalno u toku modernizacije taktike i tehnike u vatrogastvu naše društvo kontinuirano sudjeluje i u svim djelatnostima Vatrogasne zajednice i operativnog područja, osobito kao domaćin združenim vježbama u našem krugu s ciljem da se za slučaj potrebe što više ljudi zna dobro snalaziti u otežanim uvjetima!


Unatoč stalnoj migraciji djelatnika društvo je uspjevalo zadržavati stabilan broj članova (od30do40) . Naravno, okosnica rada cijelo su vrijeme bili oni koje smo posebno naglasiti kod podjele priznanja. To su naši članovi što su u ovom društvu od osnutka! A njima uz bok stoje i osobe i organizacije što su nesebično podupirale naše postojanje i djelovanje. Svima njima veliko HVALA!

Predsjednik DVD Drvoproizvod:
Miljenko Lacković

- 09:30 - Komentari (5) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.