< siječanj, 2007 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Komentari On/Off

Opis mog Bloga !
Vatru gasi, brata spasi I sve za našu Hrvatsku!

Photobucket


Linkovi
Blog.hr

www.dvd-jastrebarsko.hr

vatrogasni portal
vatrene kacige
Vatrene vijesti 911

Slavek Tuhelj
Gormoland
Maja; Vinkovci
Lady di; Laktec
drug; Deanovec

umorno oko; Kaštela

Opčenito

Samo vatrogasci
Kako su svi naredni tekstovi izvorno moji, mada su već objavljeni na našem siteu, eto da budu i ovdje


VATRU GASI, BRATA SPASI
(Serijal)

Od pradavnih je vremena čovjek naučio sačuvati plamen vatre
da mu grije i osvjetljava prostor boravka,
štiti ga od napada divljih zvijeri, pomaže u preradi hrane ,
a mnogo kasnije i za pogon u radnim strojevima.
Da ne spominjemo i onu drugu , lošiju,
primjenu u ratnim pohodima. Dakle, vatra je vječiti čovjekov pratilac.
Bilo kao dobar sluga, bilo kao loš gospodar...
... Pa i zbog same želje da što više čitatelja sa zanimanjem čita ove članke
red je da se više prostora posveti bliskijim vremenima,
i dakako, ovom našem prostoru.

Pomoz Bog!


Povijest vatrogastva

Po dolu i gaju, po dragome kraju
16.01.2007., utorak
Vatrogasna skupština u Žumberačkoj Kupčini

Mali dom, puno srca! Za ovaj članak zapravo uopće nije bitno što je to upravo Kupčina

I ove sam godine imao čast biti pozvan na prvu ovogodišnju skupštinu. U prekrasan predio naše lijepe domovine, „pitoreskni“ Žumberak. Među silnim bregima graničnog nam područja sa Slovenijom, mnogo je zadivljujučih , oko milih, plućima i duši zdravih , prizora što ga pružaju planinske riječice , slapovi, kanjoni, udoline i zelene zaravni. Među njih spada i kotlina u kojoj se smjestila Ž Kupčina.
Poput svih naselja te, ljudima siromašne opčine, i tu je kod kuće uglavnom stariji naraštaj, dok se srednji i mlađi naraštaji raziđoše u potrazi za (ne lakšom) zaradom i znanjem u školama i fakultetima. No, za razliku od drugih, ovdje nije u pitanju stalno iseljenje, jer svi se vračaju „ na domovinu“ . Bilo dnevnim ili tjednim migracijama. Zato je i DVD u tom mjestu primjer ostalima kako se ipak može živjeti u svom zavičaju, ne samo tamo negdje sa žalom pričati o njemu!
Kao prvo takovo okupljanje u ovoj godini, a i zahvaljujući svom radu, okupilo je DVD Ž Kupčina gotovo cijelu svoju opčinu i druge goste u svom skromnom , ali živom , domu: Uz domicilna vatrogasna društva tu su se opet našla i družtva sa područja VZO Krašić , VZO Pisarovina te VZG Jastrebarsko. Eto, da kažem ja sam imao tu čast da prisustvujem kao predsjednik DVD Drvoproizvod ( jednog od samo dva naša društva u privredi). Uz zapovjednika VZO Žumberak skupu su nazočili i načelnik opčine te g. Božidar Radečić kao kum tog društva. Ovdje moram napomenuti da je g. Radečić (danas u mirovini)u svom radnom vijeku , zajedno sa tvrtkom Drvoproizvod , koju je vodio niz godina, izrazito bio sklon vatrogascima. Te su kao takovi nebrojeno puta , što materijalno, što financijski pomogli rad zasigurno svakog društva sa područja bivše opčine Jastrebarsko. I mnogima, kao i ovdje bili i Kumovi ( danas bi „marketing“ rekao „glavni sponzori“) povodom njihovih važnijih događanja.
Za ovo područje jako je indikativno i kada se bilo tko zainteresira da uđe u DVD. Tako je i ove godine primljen još jedan novi član. Čestitamo! Da se barem u svako društvo te opčine upiše po jedan!!
Zašto to želim, vjerujem kao i mnogi drugi? Naprosto zato jer to znači ostanak na rodnoj grudi, novi životni ciklus na tom gotovo pustom, a prirodno bogatom prostoru! Osobito sada, kada sam, saslušavši njihovog načelnika , čuo za nekoliko vrlo kvalitetnih projekata što su ili u završnoj fazi, ili u fazi realizacije, a neki zapravo već imaju svoj kontinuitet. Prvenstveno se tu radi o velikom poboljšanju na polju infrastrukture (ceste, voda, …) te na poboljšanju socijalnog statusa, omogućavanju novih zaposlenja kroz razvojni program , uz dobru financijsku podršku iz fondova .
A upravo zbog nedostatka radnih mjesta , ovaj je kraj doživio socio- ekonomski egzodus. Zato i neka DVDa neki u šali nazivaju „vikend vatrogasci“. No ja odgovorno kažem da tu ne bi smjelo biti mjesta pogrdi ili bilo čemu gorem. Naime mada se mnogi vračaju kući samo vikendom , činjenica je da i ukupan broj za ruralno područje najvažnijih požara upravu o u tom razdoblju ima najveći indeks opasnosti. No zato je važno imati dovoljan broj vježbi kako bi vatrogasci bili što spremniji. Na materijalnom planu opčina im čini najviše što može, a vatrogasna zajednica sa sredstvima što nisu za usporedbu čak ni sa sredstvima nekog društva u drugim okruženjima nastoji pomoći svima, u skladu sa onim što se međusobno dogovore. Tako u mnogočemu društva ovise o dobroj volji nekog poduzeća ili pojedinaca. Svakom takovom u ime svih njih veliko hvala!
Zato ću se, neka mi drugi ne zamjere, osvrnuti na jedan hvale vrijedan gest. I to ne bilo koga, već vatrogasaca samih, još tome profesionalnih. Naime bilo je podosta rijeći o prošlogodišnjoj vježbi VZZŽ . I naravno protoku novca kroz samu vježbu. Domaće je društvo, mada to nisu rekli, već se uočilo iz financijskog izvješća,udomilo i ugostilo cijeli događaj uz manji gubitak. No , iz izlaganja zapovjednika zajednice „iskočio je „ i zablistao jedan podatak. U samoj vježbi učestvovala je i JVP Pliva koja se u korist VZO Žumberak odrekla svog dijela kolača. Tako se vrlo skroman proračun „zamogao“ za izvanrednih 5000 kn. A ovi ljudi će ih znat sa zahvalnošću usmjerit!
Budući sam i predhodne godine imao priliku biti više puta sa vatrogascima tog podruća, mogu samo raći „eppursi muove“ (ipak se kreće)!! Nadam se da će buduća zbivanja podkrijepiti moja , ali i očekivanja mnogih drugih!

- 15:09 - Komentari (19) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.